Fildelare får civilkuragepris

Kommentarer

fanpåväggen skrev

Bäste Ivar Wenster!

Tack Ivar Wenster för att du yttrade dig offentligt och vid en kritisk tidpunkt för alla fildelare. För detta är jag mycket tacksam. Tyvärr förstår inte jag det sista du skrev:

”jag … vet, att skall vi överleva måste vi se till att kulturskaparna får ett rättvis sätt att leva”

Måste just VI ”se till att kulturskaparna får ett rättvist sätt att leva”? Hur? Skall vi omredigera deras (eller deras producenters) avdankade äffärsplaner? Gäller det för övrigt bara svenska artister eller alla skapare i hela världen? Tycker du STIM är en fungerande förebild?

Visst, vi skulle allihopa kunna skriva till skivbolagen och bifoga uträkningar som tyder på att vinstmarginalerna på skivor är icke motiverade och därmed ur fas med det människor är villiga att betala. Men till vilken nytta? Vi skulle kunna göra lite reklam om hur svårt det är att försöka livnära sig som konstnär. Men då skulle kanske vissa fildelare börja lida ännu mer av den skamkänslan som underhållningsindustrin vill att varje fildelare skall plågas av. Den känslan att man begår ett brott och stjäl andras inkomster.

Vi kanske bryter mot vissa lagar, men moraliskt sett begår vi inget brott. Rätten är vår. Ju tidigare alla fildelare inser detta desto bättre.

Ingemar Hedberg skrev

Någonting säger mig att dom kommer förlora en del kunder efter detta ..

2006-10-18
Möjlig fildelning stoppad!
Den säkerhetslucka som refererats till i media under dagen är inte en säkerhetslucka i egentlig mening. Tvärtom rör det sig om en funktion i vår bredbandstjänst som tillåter överföring av filer mellan datorer och servrar om de delande parterna har fildelningsfunktionen påslagen och känner motpartens IP-adress. I normala fall, d v s om man inte känner motpartens IP-adress, eller inte har fildelning påslagen kan fildelning inte ske. På grund av att denna funktion nu har missbrukats har vi beslutat att med omedelbar verkan stänga möjligheten.

http://comhem.se/publik/www/portal/all?_nfpb=true&_pageLabel=publik_page_news&year=2006&path=%2FBEA+Repository%2Fnews%2Fnews_061018.htm

Ivar Wenster skrev

Fildelning eller som jag vill kalla det en ”NY” kulturinstitution är inte så märkvärdig i sig. Det innebär dock att vi har varit med om att skapa det som kulturpolitik och kulturindustri drömt om i mer än hundra år.
Jag vill själv verkligen säga att jag inte är varken pirat(p) eller någon fri socialdemokrat.

Jag står för mina handlingar och tror på fri information och kultur men vet, att skall vi överleva måste vi se till att kulturskaparna får ett rättvis sätt att leva.
Ivar Wenster

Anonym skrev

Däremot har, vad jag förstått, många partier inskrivet i stadgarna att man inte får vara medlem i andra politiska partier samtidigt…?

Axelsson skrev

Så länge som det finns flera nivåer i valet så kan jag inte se några moraliska problem med att vara med i flera partier.
Om någon vill vara med i Socialdemokraterna för att påverka kommun och landsting men vill stödja oss i riksdagsvalet ser jag inga konflikter, många väljare röstar ju annorlunda lokalt jämfört med riksdagsvalet.

fanpåväggen skrev

Det krävs mod att offentligt berätta för TV-tittarna att man bryter mot en lag som är skadlig för allmänbildningen. Precis som det krävs mod att bilda och driva piratpartiet. Grattis Rickard Falkvinge & Co. som fortsätter att driva de viktiga principfrågorna.

F.ö.: Jättebra att förundersökningen lades ner. Varför gjorde man detta egentligen? Känns som ett prejudikat. Själv skriver jag anonyma inlägg på denna sajt. Är det fegt?

Whinar skrev

Rent teoretiskt sätt är det väl möjligt, alla partiers medlemsregister samkörs ju inte så vitt som jag vet efter på jakt efter dubbelmedlemmar.

Men i pratiken är det omöjligt att vara med i flera partier, om det ena partiets åsikter skulle strida med det andra, som till exempel de flesta av Piratpartiets frågor gör med Socialdemokraternas, ja då är det riktigt moraliskt tveksamt att föra det ena partiets frågor i det andra partiet, för att inte tala om hur det skulle vara i fall han eller hon skulle säga sig ha olika åskiter i samma fråga.

Leks skrev

Man kan väl vara medlem i flera partier? Och han behöver ju inte rösta på pp för att han är medlem.

Fana skrev

Tråkigt att man det ska behövas karakteriseras som civilkurage att erkänna att man fildelar – borde vara en fullt naturlig handling. Antar att man får se det som positivt att en organisation ger sitt stöd till en ”erkänd” fildelare på detta sätt dock (hade dock vart ännu bättre om personen i fråga vart dömd för det, förundersökningen mot kulturchefen las ju nyligen ner).

”I en tid när den universella lögnen härskar, är det en revolutionär handling att tala sanning.” – George Orwell

Leks skrev

Det är kanske t.o.m möjligt att han är medlem i piratpartiet? Grattis till priset iaf. Mer sånt här behöver vi!

Lämna kommentar