Regeringens inblandning i Pirate Bay-affären

I övrigt innehåller den 154-sidiga rapporten från Department of Commerce inte så mycket av substans. I första hand verkar syftet vara att skryta med vilket bra jobb de olika berörda myndigheterna gör, rimligen för att få mer pengar i nästa års budget.

Det mest intressanta är hur ohöljt rapporten diskuterar hur man vill pressa andra länder till att införa hård immaterialrättslagstiftning och se till att använda den på ett sätt som gynnar amerikanska företags intressen. ”If business encounters problems with the foreign government response, they will find that the U.S. government is very interested in their experiences”, skriver man på sidan 8 i rapporten.

Utmärkande för rapporten är att den konsekvent bakar ihop varumärken, upphovsrätt och patent, och kallar allting för ”IP theft”. Det mesta av rapporten handlar egentligen om varuförfalskningar (som piratpartiet i och för sig är emot), men det slinker in lite upphovsrättsfrågor här och där, ofta på ett bananskal.

Ett typexempel från sid 23 i rapporten:

Some peer-to-peer networks provided technology that enabled individuals to freely download copyrighted music from the computers of other individuals on these networks. Moreover, current technology can less expensively and more faithfully reproduce some intellectual property-related materials than previous technologies could. These illegal copies are difficult to detect. In the United States and internationally, this has resulted in a significant increase in the production and sale of counterfeit products. Those counterfeit copies may directly harm consumers through the sale of fake medicines and defective products, such as batteries, automotive parts, and airplane parts.

Finns det någon som kan förklara hur p2p-nedladdning av musik leder till att det blir mer varuförfalskningar av reservdelar till flygplan? Rapporten påstår ju inte rakt ut att det skulle finnas ett samband, men genom att konsekvent blanda ihop olika de immaterialrättsfrågorna gör den vad den kan för att skapa kopplingar som inte finns i verkligheten.

Länkar:
Pressrelease från US Department of Commerce
2006 Report to the President and Congress on Coordination of Intellectual Property Enforcement and Protection (pdf, 154 sid)

Kommentarer

Anonym skrev

Nu tycker jag du gör lite samma grej som de i rapporten och blandar ihop saker… på vilket sätt är det skumt eller tvivelaktigt i det här sammanhanget just att ha affärer med ett Israeliskt företag?
Märk väl att jag inte försöker försvara vare sig TPBs affärsmetoder, Israelisk politik eller något annat heller för den delen, men var sak för sig tack.
Det är väl isåfall iaf något mer relevant att de går genom ett bolag i Schweiz som är känt för sin höga banksekretess, även om också denna koppling kan diskuteras.

Dog bark collar | Citronella bark collar | Citronella anti bark collar | Premier citronella anti bark collar

MagnusH skrev

Okej, den sidan hade ju vunnit mycket i trovärdighet om de nöjt sig med de olagligheter som ministrarna faktiskt h a r gjort, och inte hittat på sånt som att Bildt skulle begått folkmord, och hävda att Clark Olofsson är justitieminister.

Det är kanske roligt vid en första anblick, men nu tvivlar man ju genast på äktheten gällande t ex att Borelius kört rattfull osv.

Richie skrev

[quote=Anonym]Ja, att se porrannonserna behöver man knappast vara åklagare för att se. Och att Random media är en tvivelaktig annonsbyrå behöver man inte vara speciellt smart för att inse. [/quote]
SvD sålde porrfilm på sin webshop, är de skumma banditer som bör straffas?

[quote=Anonym]Men du Richie, skulle förmodligen dö hellre än att erkänna att det är det minsta skumt runt TPB. Vi andra som har ett liv inser det.[/quote]
Erkänna och erkänna, det är ju bara så att de som påstår att TPB bryter mot lagen är Realtid.se som bevisligen har kört hitte-på artiklar i den här serien tidigare och jag vill nog se liiite mer substans bakom påståendena innan jag dömer nån, vare sig det är TPB eller nån annan. Det är klart att det KAN vara skumheter bakom TPB, men det är ju inget som nån av oss kan veta med säkerhet så varför skulle jag ”erkänna” det?

– Rickard Olsson

Anders Andersson skrev

Det är ett korrekt påpekande; vi har diskuterat just detta i forumet. Det vi kallar ”regeringen” översätts nog bättre med ”the cabinet”.

Det utesluter givetvis inte att det ändå har förekommit ministerstyre; detta lär dock knappast framgå av den amerikanska rapporten.

James skrev

att det är illegalt att ha kopplingar till porrindustrin?
isåfall vore ju mer eller mindre hela IT-världen fullkommligt illegala.

Bolag i skatteparadis är väl heller inte illegalt, och inte särskilt ovanligt.

Bolag i israel lär väl knappast vara illegalt heller, förutsatt att det inte är det i landet i sig, men det tvivlar jag på.

Skumma transanktioner har jag inte hört ett dyft om, vad det skulle röra sig om har jag ingen aning om.

och till sist men egentligen först, Tvätta pengar? i diskmaskin då eller?

Förövrigt så tycker jag Arkietypen faller in på rätt plats på vilken medborgare som helst i vårt land,
”Tjäna pengar, gärna lite svart, och helst så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt”

Skillnaden är väl egentligen att Piratebay faller in i kategorin förrening och inte företag och således troligen inte kan uppfattas som illegal inkomst.

Anonym skrev

[quote]Man kan notera att de uttryckligen skriver att det var ”the Government of Sweden” som ansträngde sig för att hantera The Pirate Bay, och inte ”Swedish law enforcement agencies” eller något liknande. Det kan ju i och för sig vara en felskrivning från författarnas sida, även om tjänstemän på den här nivån brukar vara ganska noga med hur de formulerar sig[/quote].

”the Government of Sweden” bör inte alltid översättas rakt av med ”Sveriges regering”.
Visserligen kan det ha denna betydelse, men det kan även vara statsapparaten i stort som åsyftas.

Anonym skrev

[quote=Anonym]erkänna att det är det minsta skumt runt TPB.[/quote]

Så nu är ”skumt” straffbart? Lattjo. Var i Brottsbalken står det?

Anonym skrev

[quote=Richie][quote=Anonym]Men det är ju faktiskt så att hela TPB stinker av tvättade pengar, kopplingar till porrindustrin, bolag i skatteparadis, bolag i Israel plus massor av andra skumma och tvivelaktiga transaktioner. [/quote]

Om du har BEVIS

– Rickard Olsson[/quote]

Ja, att se porrannonserna behöver man knappast vara åklagare för att se. Och att Random media är en tvivelaktig annonsbyrå behöver man inte vara speciellt smart för att inse. Men du Richie, skulle förmodligen dö hellre än att erkänna att det är det minsta skumt runt TPB. Vi andra som har ett liv inser det.

Richie skrev

[quote=Anonym]Men det är ju faktiskt så att hela TPB stinker av tvättade pengar, kopplingar till porrindustrin, bolag i skatteparadis, bolag i Israel plus massor av andra skumma och tvivelaktiga transaktioner. [/quote]

Om du har BEVIS för alla de där sakerna så är säkert kammaråklagare Roswall intresserad av att få veta mer om dem. Om du inte har bevis, utan bara går på det Realtid.se påstår (en nätblaska som bevisligen tidigare har ljugit ihop hela stories för att skapa uppmärksamhet) så förstår jag att du skriver anonymt för att slippa ev. åtal för förtal.

Vi har en viktig princip här i Sverige – man är oskyldig tills motsatsen bevisats.

– Rickard Olsson

Anonym skrev

Du menar riva upp gamla hemligstämplingar. Dokumenten får gärna vara kvar i ursprunglig form så att vi inte behöver lägga pussel för att läsa dom :)

tixe skrev

[quote=Anonym]Nu kanske det kommer fram saker som regeringen gjort fel.
Men det är ju faktiskt så att hela TPB stinker av tvättade pengar, kopplingar till porrindustrin, bolag i skatteparadis, bolag i Israel plus massor av andra skumma och tvivelaktiga transaktioner.
Så åklagarens utredning är mer än valkommen. Och dom där nördarna kommer att få det straff dom förtjänar.[/quote]

Jaa.. fy! förbjud porrannonser ;(

En annan Anonym skrev

Det är en högst markant skillnad på om

1) killarna bakom The Pirate Bay eventuellt har gjort något brottsligt, och att

2) Sveriges regering viker sig platt för en annan nation och beordrar en razzia mot The Pirate Bay.

Punkt 1 är en utredning som en åklagare gör, och det är inget speciellt med den, förutom att den tillkom under märkliga omständigheter.

Punkt 2 är däremot en ren skamfläck för vårt land. Att USA kunde beordra det svenska justitiedepartementet att låta stänga The Pirate Bay är fullständigt uppåt väggarna fel!

PS. Tack och lov så går det ju inte att mörklägga och tysta ned saker och ting speciellt effektivt nu för tiden, så många människor fick upp ögonen för hur justitiedepartementet agerade, och att sådant kan hända även i vårt land, och det är den vetskapen som är det viktigaste att ta med sig framöver. Huruvida killarna bakom The Pirate Bay har gjort något brottsligt eller ej är en bagatell jämfört med justitiedepartementets agerande.

DanceK skrev

Hela diskussionen med alla pengar som TPB KANSKE tjänar och som sedan KANSKE går till en känd högerextremist som KANSKE skickar pengarna till ett företag i ett skatteparadis där de KANSKE används för att köpa knark, barnporr och dirty bombs vars syfte KANSKE är att demonterna hela demokratin osv osv osv… är HELT ointeressant principiellt.

Visst, ligger det något i anklagelserna kanske folk kommer att sluta idealisera TPB, men det spelar NOLL roll i själva fildelningsfrågan. Det är bara ett spår som Pär Brumark grävde fram, för att slippa hantera själva kärnfrågan i upphovsrättsdebatten.

DanceK skrev

Nu när vi har en ny regering, kanske inte räds att riva upp gamla dokument som Bodström-maffian hemligstämplade?

Anonym skrev

Du verkar vara emot TPB väldigt mycket vilket jag inte kan förstå:S! Visst, de har seg nedladning, de har dåligt med seed m.m.! MEN, GLÖM INTE: Utan TPB skulle inte Torrent varit så stort som det är nu, speciellt inte i Sverige! Den ungdomen i Sverige som inte vet vad en torrent är, vet oftast inte hur man kopplar upp sig på nätet! Detta gynnar PP genom att ungdomar i Sverige är intreserade av politiken bakom Torrent, och alla visste ju vad nedstängningen av TPB var gjort av(regeringen!!!), vilket tillochmed skapade hat hos vissa, hat mot Bodström! Jag säger inte att TPB är bra, inte heller att de inte håller på med fiffliga affärer, men en sak vet jag, PP skulle inte vart hälften så stort utan TPB, och framtiden för PP skulle vart mycket mörkare utan TPB!

Anonym skrev

”Och dom där nördarna kommer att få det straff dom förtjänar.”

Mycket möjligt. Men det kommer inte att rädda det mediaindustriella komplexet.

Lornelin skrev

Nu tycker jag du gör lite samma grej som de i rapporten och blandar ihop saker… på vilket sätt är det skumt eller tvivelaktigt i det här sammanhanget just att ha affärer med ett Israeliskt företag?
Märk väl att jag inte försöker försvara vare sig TPBs affärsmetoder, Israelisk politik eller något annat heller för den delen, men var sak för sig tack.
Det är väl isåfall iaf något mer relevant att de går genom ett bolag i Schweiz som är känt för sin höga banksekretess, även om också denna koppling kan diskuteras.

Anonym skrev

Nu kanske det kommer fram saker som regeringen gjort fel.
Men det är ju faktiskt så att hela TPB stinker av tvättade pengar, kopplingar till porrindustrin, bolag i skatteparadis, bolag i Israel plus massor av andra skumma och tvivelaktiga transaktioner.
Så åklagarens utredning är mer än valkommen. Och dom där nördarna kommer att få det straff dom förtjänar.

Lämna kommentar