Trycket på ökad övervakning kommer till stor del från underhållningsindustrin, som hävdar att så kallad fildelning – att människor delar med sig av film och musik – hotar deras intäkter. Detta har bland annat lett fram till det s.k. datalagringsdirektivet i EU, som från början syftade till att lagra all privat trafik på Internet – ett av få sätt att komma åt fildelning.
I sin beslutade form innebär datalagringsdirektivet att all e-post som skickas ska registreras. Allas rörelser genom stad och kvarter ska också lagras i upp till två år med hjälp av mobiltelefonpejling. Thomas Bodström var en av arkitekterna bakom direktivet och jobbade ända till mållinjen för att få direktivet och integritetskränkningen att vara mera omfattande än den blev.
— Detta saknar motstycke i någon tidigare övervakningsstat, säger Falkvinge. Vi har nu en situation där alla medborgare i praktiken försetts med GPS-sändare för statens godtycke, och där man inte kan skicka ett brev till någon – inte ens en journalist – utan att visa legitimation för postmästaren och få brevet infört i en loggbok med avsändare, mottagare och tidsstämpel.
En utredning från förra året går ännu längre och föreslår bland annat att staten skall kunna bevaka medborgare genom deras egna webbkameror, utan deras vetskap eller tillåtelse. Detta ska enligt utredningen vara tillåtet även om det inte finns någon brottsmisstanke mot de bevakade personerna.
— Hur ska medborgare kunna granska statsmakten kritiskt, när staten tar sig så långtgående rättigheter att granska medborgarna?, undrar Falkvinge.
— Vi vill samtidigt passa på att gratulera Finland till förstaplatsen på tryckfrihetsindex, fortsätter Falkvinge. Vi ser där en helt annan attityd till frågor om integritetsskydd och fildelning. När det första upphovsrättsdirektivet kom från EU, så satte sig Sverige snällt ner och skrev in det i nationell lag. Finlands parlament beslutade istället i en lika unik som skarp protest att skicka tillbaka samma direktiv till EU med beskedet ”det här är undermåligt, gör om”.
USA, som sätter den globala tonen för mycket av dagens övervakningsiver, delar 53:e plats på tryckfrihetsindex med Botswana.
— I valrörelsens slutskede sade både alliansen och vänsterblocket att man skulle ta de här frågorna på allvar och förbättra den hopplöst efterblivna lagstiftningen kring upphovsrätt och fildelning, avslutar Falkvinge. Nu är det upp till bevis. Nu behöver den tillträdande regeringen förstå att fildelningsfrågan inte bara är den kulturpolitiskt viktigaste frågan just nu, utan också att den hänger tätt ihop med rätten till samhällsgranskning och personlig integritet.
Referens:
2006 års Tryckfrihetsindex hos Reportrar Utan Gränser
Kommentarer
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=19459
Patent… Nu har jag bara läst den saltfattiga, extraförvällda lightversion av ansökan som presenteras i MacWorld, så den riktiga kan för all del innehålla något revolutionerande. Men det som presenteras där beskriver väl bara en samling välkända tekniker? Går det verkligen att patentera sådant?
Kan ju tipsa om en annan nyhet som idg skrev om idag även om den inte är lika läskig:
http://www.idg.se/2.1085/1.80101
”22 personer som har upprätthållit fildelningstjänsten Finreactor har i Åbo tingsrätt dömts till dagsböter och höga skadestånd.
Skadestånden är omkring 50 000 euro per man. Totalt stod 32 personer åtalade i den största fildelningsrättegången hittills i Finland.
Sammanlagt uppgick skadeståndet till nästan 430 000 euro. Därutover tillkommer rättegångskostnader på drygt 140 000 euro.
Domstolen slog fast att de som upprätthållit Finreactor var medvetna om nätverkets funktion – det vill säga att sprida upphovsrätsskyddat material som musik, filmer, spel och mjukvara.
Finreactor, som lades ner för några år sedan, hade 10 000 registrerade användare.
Bland de målsägande finns flera stora namn i data- och musikbranschen, bland annat Microsoft. ”
Tackar för länken, skrämmande… Dock tror jag det är bättre å göra som en allmän nyhet istället för en pressrelease, dom fick ju nyss en
Eller är det fler som inte hittar några större skillnader mellan de regionala rapporterna som det hänvisas till längst ned? Står ju samma sak i varje delrapport som i huvudrapporten, eller? Skulle gärna läst lite mer om vad som gav Sverige 4,0 p, men hittar inget om detta. Är jag blind eller har de missat nåt?
Skicka ut ett pressmeddelande om det här
http://www.idg.se/2.1085/1.80063
Och dessutom har dom precis dömt admins på en bittorrent-tracker till en halv miljon i skadestånd. Den lilla piratrörelse som finns i Finland är överhuvudtaget ganska avundsjuka på svenskarna.
Eh, var det inte finlands regering som bland annat förbjöd ”organiserad debatt” kring drm?
Mycket bra analys måste jag säga, dock tror jag inte att framtiden med den nya regeringen ser så ljus ut vad gäller detta. Jag kan inte minnas att regeringen, som innan valet var i opposition, uttryckte någon avsevärd kritik mot hur politiken på den här fronten sköttes.
Har förövrigt själv kommenterat Sveriges placering på listan;
http://peeq.se/index.php?blog_id=8
”Vi ser nu att flera av de forna östländerna har…”
De är väll fortfarande östländer, öststater eller sovjetrepubliker är nog tydligare.
Inget mer att lägga till, bara bra synnas i media.
Sedan är det så att Letauen och Estland är ju rent av nazister, de bygger monument åt SS soldater och Letauen har en stor grupp människor som är i kategorin ”Icke Medborgare” d.v.s. har inga rättigheter, så om du räknade med dessa som stater med fri press, p.g.a. att de kommer ihåg övervaknings-samhället så måste de ialafall glömt vad nazismen innebär.