Expressen: Ask måste tänka bättre

Kommentarer

Anonym skrev

”Eftersom jag inte tror att industrin någonsin kommer att gå med på utpressning kommer alltså skiv/film industrin att försvinna och vad ska du då lyssna på eller titta på? Då kan du ju börja byta amatörpoesi/amatörmusik med dina nät-kompisar på PiratPartiet. Varför skulle någon skapa något om de sedan tvingas ge bort det gratis. Man kan inte leva enbart på folks uppskattning eller att det skrivs mycket om ens musik.” (citat från kommentarerna på Expressen)

#1 Alla andra ska däremot gå med på prisutpressningen?

#2 Skiv/Film industrin som den är idag kommer försvinna eller evolvera – precis som när VHS/Tape kom – men det väljer dom helt själva.

#3 INGEN tvingar dom ge bort någonting gratis. Vare sig du är en faktiskt upphovsperson eller upphovsmonopolägare är det ingen som tvingar dig att dela med dig av detta till någon.

#4 Lustigt det där. Ingen betalar mig för att skriva det här! Helt OTROLIGT att jag fortfarande lever :) Jag kan ge exempel på flera hållbara modeller. För övrigt lever väldigt FÅ av tex FÖRFATTARE exklusivt på sitt FÖRFATTANDE. Det händer i princip bara dom som får mediatäckning.

Personligen tycker jag det är konstigt när kompisar till mig i lokala band blir helt upp i elden när dom hör om det här. Dom totalförsvarar upphovsrätten för dom fått en tusenlapp i STIM en gång, förmodligen måste det väl vara den naiva förhoppningen att dom också en dag kan bli superstjärnor och då bli fint mutade av kartellerna.

Anonym skrev

”Civilingenjör Datateknik”

Trots den låga medelåldern har väl piratpartiet den högsta utbildningsnivån bland sina sympatisörer.

Kadelake skrev

Ledaren skulle lika gärna kunna vara en insändare från piratpartiet. Det syns tydligt att Expressen har tagit vara på många av våra argument. :)

Jag måste verkligen berömma expressens ledarredaktion. De verkar vara de enda bland de etablerade medierna som har förstått vad frågan handlar om. Frågan har inte bara betydelse för ungdomar som vill lyssna på gratis musik utan handlar faktiskt om grundläggande demokratiska rättigheter som meddelarskydd och personlig integritet.

Ledaren ger intrycket att de faktiskt har ansträngt sig för att sätta sig in i frågan och granska båda sidornas argument. Det enda jag saknar är en liten förklaring kring varför upphovsrätten idag hotar demokratiska rättigheter. För den som inte är insatt i problematiken är det nog inte helt självklart.

Så en stor eloge till expressen för att de ensamt inom massmedia inte tar upphovsrättslobbyns propaganda som kanon utan faktiskt själva har satt sig in i frågan. Det fick i alla fall mig att köpa tidningen trotts att resten av innehållet var mest skräp :)

Och för de som såg valet som ett tecken på att Piratpartiet har misslyckats se bara på det här! Visserligen kan inte partiet ta åt sig äran men det är ändå en stor seger för ”piratrörelsen”. Länge har media dominerats av argumenten: ”Fildelning är stöld!”, ”Det är olagligt för att det är fel!”, ”Klart det är fel, det är ju faktiskt olagligt…”, ”Artister svälter när folk fildelar!”, ”Pirater är dumma!”. Jag ser ledaren som ett tecken på att en seriös debatt faktiskt börjar växa fram bland mer allmänna kanaler.

Så ge inte upp! Fortsätt att kämpa för att få fram våra argument och få till en riktig debatt. Även om det inte alltid verkar så tror jag ändå att vi är på rätt väg.

John skrev

Mail till Expressen:

Hej!

Jag vill bara tacka återigen för en insiktsfull och klarsynt ledare kring
fildelning. Uppenbarligen har inte heller den nya regeringen koll på dessa
viktiga upphovsrättsfrågor. Tyvärr.

Det behövs verkligen någon i regeringen som förstår dessa frågor och som
lagstiftar därefter.

Med vänlig hälsning
N N,
Civilingenjör Datateknik

Johan Viberg skrev

Hade vi kommit in så hade detta varit ett utmärkt tillfälle för ett förtroendevotum…

Lämna kommentar