PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet: Fel att stänga av studenterna

För mer information:

– ring Rickard Falkvinge, partiledare, på 0733-555293, eller

– ring Christian Engström, vice partiledare, på 0706-633780

Om Piratpartiet:

Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Christian Engström skrev

Expressen kommenterar på ledarplats under rubriken Anfallet mot Växjö. Artikeln avslutas med:

Universiteten ska vara fria från den här typen av påtryckningar. Nu måste de ansvariga ställas till svars. Upp till kamp, studenter!

Anonym skrev

Hej
Men oavsett om systemet RIAA använder sig av producerat skit eller pärlor (och vad jag förstår råder det delade meningar om det) har universitetet valt att anse det som värt att agera efter. Universitetet har själva gjort det valet, ingen annan.

Ja, man får väl anta att studenter som blir felaktigt avstängda påtalar det. Fast i det här fallet har de inte sagt något (inte vad jag har hört eller sett i media i alla fall).

Richie skrev

[quote=Anonym]Det här har ingenting att göra med RIAA:s system.[/quote]
Det kan det mycket väl ha, om det är det systemet som initierade ett mail från dem från början. Skit in, skit ut.
[quote=Anonym]jag tror inte de är helt pantade och stänger av studenter vitt och brett[/quote]
Det tror inte jag heller egentligen, men hur ska vi kunna veta det?

– Rickard Olsson

Anonym skrev

Hej igen
Det här har ingenting att göra med RIAA:s system. Det har att göra med vad ett universitet anser vara grundad misstanke. Uppenbarligen ansåg de att den information som delgavs dem var tillräcklig och i detta fall trovärdig (och vad jag har förstått har ingen av studenterna klagat på avstängningen).
Sen misstänker jag starkt att de (universitet) faktiskt kollade vem som skickat informationen till dem. De må vara ganska drastiska i sina metoder, men jag tror inte de är helt pantade och stänger av studenter vitt och brett baserat på förfalskade mejl, post-it-lappar under stolar, hemliga meddelanden under dörren eller dylikt …

Richie skrev

[quote=Anonym]I samma avtal står att ”systemansvariga har rätt att vid grundad misstanke om regelbrott hindra tillgång”.[/quote]
Så ett mail från en lobbyorganisation i USA är ”grundad misstanke”? Det är ju ganska lätt att förfalska avsändaren i e-post. Tänk om en student förfalskar ett mail från MPAA/RIAA och får en korridorkamrat avstängd från Internet två veckor innan en viktig tenta, bara för att jävlas?

För att inte tala om att RIAA har stämt döda människor, sex-åriga flickor och mormödrar – deras system verkar inte helt felfritt, för att uttrycka sig milt.

– Rickard Olsson

Anonym skrev

I avtalet som eleverna har ingått med universitetet står att ”bara material där det klart framgår att spridning är tillåten får kopieras eller distribueras”; väljer studenterna att bryta mot det måste väl universitetet få använda sig av de sanktionsmöjligheter som finns inskrivna i avtalet?! Vad är det för konstigt med det? I samma avtal står att ”systemansvariga har rätt att vid grundad misstanke om regelbrott hindra tillgång”. Kan hålla med om att universitets policy är drastisk men studenterna har gått med på det, helt frivilligt.

Trezker skrev

Om det står i leverantörens policy att en kund ska bli avstängd för *fildelning så är det ju klart att detta ska följas.
Men leverantören borde absolut inte lyssna på uppgifter från någon som med största sannolikhet inte kunnat få tag på dessa med lagliga medel.

Jag tycker det finns utrymme att anmäla upphovsrättskramarna för integritetskränkning i varje sådant här fall.

*Om man inte får ägna sig åt fildelning så kan man inte använda internet överhuvudtaget. Det räcker att man öppnar en browser så har fildelning begåtts.

Anonym skrev

Förstått skulle jag inte vilja påstå; de blandar fortfarande ihop begreppen rätt rejält ibland. Men de försöker iallafall, och det är (minst) lika viktigt.

Christian Engström skrev

Sydsvenskan har en utmärkt kommentar i en ledare (uppfattar jag det som) med titeln Fildelare utan rätt i Växjö

Jag har börjat få känslan att Sveriges ledarredaktioner har upptäckt fildelningsfrågan och förstått den. :)

Rick Falkvinge skrev

För att vara övertydlig om att du vill vara anonym i pressen, så kan du säga ”Jag vill åberopa meddelarskyddet och vara anonym”. Då råder det aldrig några tvivel, och då är journalisten SKYLDIG att hålla dig anonym.

Sverige är ganska unikt i det avseendet. I de flesta andra länder finns det en RÄTTIGHET för journalisten att inte avslöja sina källor; i Sverige är det en SKYLDIGHET. Skyddet ligger alltså på uppgiftslämnaren i stället för på journalisten.

Christian Engström skrev

Thomas Svedell, som är vice valkretsledare för Kronobergs valkrets, skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Han fick en förfrågan från en tidning som gärna ville prata någon som var berörd, för att skriva en artikel.

Ring gärna honom på 0704306187, helst så fort som möjligt.

Jag har full respekt för att du vill vara anonym – precis som du säger vet man ju aldrig vad de kan få för sig – men det är därför vi (ännu) har meddelarskyddet inskrivet i grundlagen, så det borde inte vara något problem.

Student på VXU skrev

Är student på Växjö universitet sedan 2003 och stolt medlem i piratpartiet och kan dessvärre meddela att det inte är första gången det här händer. Har på ren tur aldrig drabbats själv, men jag känner flera som har.

Vad man inom student-IT inte verkar tänka på när man väljer att se amerikanska upphovsrättsorganisationers uttalanden som någon form av universell lag som måste lydas är att det går ut över de drabbade studenternas studier. Mycket av kommunikationen och arbetet på program och kurser sker via nätet, och att stänga av studenter sänder indirekt signalen att studenter som ägnar sig åt ideell kulturspridning inte har rätt att maximalt utnyttja sin studiepotential. Inte direkt en snygg image att ha om man vill att folk skall söka hit.

Som ”tur” väl är har Växjö universitet beslutat att från och med årsskiftet inte längre erbjuda bredbandsuppkoppling för studenter genom universitetet. Detta innebär förhoppningsvis att vi som studenter med våra hyresvärdars goda vilja kan få ta del av en bredbandsleverantör som vet vad personlig integritet innebär, är på SINA KUNDERS sida och inte fått allt fullständigt om bakfoten med en uppfattning att en lobbyorganisation för en nöjesindustri har rätt att agera världspolis.

Väljer att vara anonym eftersom jag inte känner mig det minsta trygg i att yttra den här åsikten. Vem vet vad Växjö universitet bestämmer sig för att göra med oliktänkande?

Lämna kommentar