– Det här visar att förre justitieministern Thomas Bodströms favoritmantra, ”Vi inför bara sådana restriktioner som andra länder redan har”, var en fiffigt konstruerad vilseledning från början till slut, säger Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Bodström använde det argumentet varje gång han ville inskränka den personliga integriteten, inte minst i samband med det omstridda buggningsförslaget som blev uppskjutet. Nu ser vi i svart på vitt att Sverige helt på egen hand har gått i täten med att begränsa personlig integritet.
– Nu är det upp till vår nya justitieminister Beatrice Ask att bekänna färg: ska Sverige behålla betyget 1 i tabellen för politiskt ledarskap och den här jumboplaceringen, ska vi fortsätta att ta den internationella täten i kränkning av medborgarnas integritet? Eller ska vi lägga om kurs och slå vakt om rätten till ett privatliv, som den förutsättning för demokrati den faktiskt är?
Tyskland, Belgien och Österrike intog prispallen inom EU för sitt målmedvetna arbete med personlig integritet. Internationellt får även Kanada höga poäng.
– Det påstås ibland att vi måste offra lite personlig integritet för att bekämpa terrorismen. Det enda land som haft strukturella problem med terrorism i Europas närhistoria är Tyskland med Röda Arméfraktionen på 70-talet, och rättsväsendet där hade inga problem att bekämpa och avsluta de terrorcellerna, trots att Tysklands privatlivsskydd nu får pris som det bästa i Europa, avslutar Falkvinge.
För mer information:
– se partiets hemsida på http://www.piratpartiet.se, eller
– ring Rickard Falkvinge, partiledare, på 0733-555293, eller
– ring Christian Engström, vice partiledare, på 0706-633780
Referenser:
Privacy Internationals undersökning,
http://www.privacyinternational.org/article.shtml?cmd%5B347%5D=x-347-545223
Om Piratpartiet:
Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari i år och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.
Kommentarer
Skamligt
Undersökningen är rätt fet men inte speciellt seriös.
Är det bara jag som ser detta som något positivt?
Det är illa här, men vi verkar ju också vara värst.
1. Det är inte ute med resten av världen.
2. Vi kan såga en hel del fler obefogade argument.
3. Vi har fått en hel del nya starka argument.
4. Vi har fått en till stark källa att peka på när vi argumenterar.
Bättre med dålig information änn ingen info…
Rapporten är mycket innehållsrik när det gäller faktaunderlaget, med utförliga redovisningar av situationen i varje land. Jag ögnade igenom avsnittet om Sverige, och där beskrivs såväl gällande lagstiftning som enskilda fall av betydelse och pågående trender, mycket objektivt hållet, om än med enstaka sakfel eller oklarheter av underordnad betydelse.
Sedan avrundas alltihop med en betygstabell, betyget 1-5 för vart och ett av de undersökta länderna i 13 olika kategorier (i vissa fall saknas betyg för länder där underlaget har brustit). Varje lands slutbetyg är medelvärdet av betyget i de betygsatta kategorierna.
Vad jag saknar är något slags motivering för varje enskilt betyg. Jag betvivlar inte att betygen är satta med gott omdöme, men rapportens läsare erhåller inte svart på vitt vad som har föranlett ett lågt eller ett högt betyg. Är det exempelvis positivt eller negativt för Sverige att vi från och med 2007 ”förenklar” regelverket med avseende på ostrukturerade personuppgifter, och verkar för en förändring i samma riktning inom EU?
Utan sådana motiveringar är det svårt att avgöra vilka konkreta förändringar som måste till för att vi skall erhålla ett bättre betyg i nästa rapport.
Helt dött kring detta i media idag, eller?
Märkligt att en så viktig fråga bara passerar och att man kan läsa om i princip samma nyheter på alla nyhetsföretag?
Detta kan väll inte ha överaskat någon i detta parti? Är det inte på grund av det här som Pirat Partiet skapades för att motverka. De jag är mest besvikna på är det svenska folket. Men det är fortfarande en relativ demokrati, jag hoppas att den här rapporten väcker ett par mäniskor.
Till alla andra, god natt
Det här var betydligt värre än jag kunde anat!
Jag kan även rekommendera att alla partister prenumenerar på hans nyhetsbrev (kom ett nytt idag), det är alltid informativt och skrämmande…
http://stoppa-storebror.se/nyhetsbrev.htm
Vi (2,2) ligger bara marginellt bättre till än USA (2,0).
Hur många har skrivit på listan på http://www.stoppastorebror.se ?
http://stoppa-storebror.se/namninsamling.php
Om det hjälper vet jag inte..men skriv på!!!
Israel…. Ugh…
[quote=Ken Rabelius]Vilka är föredömena då?[/quote]
”Tyskland, Belgien och Österrike intog prispallen inom EU för sitt målmedvetna arbete med personlig integritet.”
Mer finns att läsa om man följer länken i pressmeddelandet.
Sverige ligger på samma poäng (2,2) som Israel…
– Rickard Olsson
Att vi låg illa till det kunde jag gissa…….men så illa……..det är skamligt >:(
Vilka är föredömena då?
Gulligt >.<