PRESSMEDDELANDE: Piratpartiet: ”Säpo har rätt”

PRESSMEDDELANDE från Piratpartiet
10 januari 2007
Får publiceras omedelbart

Piratpartiet: ”Säpo har rätt”

Piratpartiet instämmer i den kritik som Säpo riktar mot förslaget att Försvarets Radioanstalt FRA ska få utökade befogenheter och arbetsuppgifter, och börja avlyssna civil telefon- och datatrafik som går genom kabel.

– Säpo har alldeles rätt när de totalsågar förslaget i sitt remissvar, säger Piratpartiets partiledare Rickard Falkvinge. Vi är av precis samma uppfattning. Det är definitivt inte militärens uppgift att fungera som ett svenskt inrikesspionage som får agera fritt inom landet, utan att vara bundet av de lagar som reglerar polisens verksamhet.

– Piratpartiet har ingenting emot att polisen övervakar personer som är misstänkta för brott. Det är precis vad den ska ägna sig åt. Men det är polisen som ska göra det, och ingen annan. Och det ska bara ske när det finns en konkret brottsmisstanke, säger Falkvinge.

– Säpo påpekar att förslaget innebär att enskilda personer som deltar i fullt laglig verksamhet kan utsättas för spaningsåtgärder som innebär att alla kontakter och förehavanden under dygnet kartläggs, trots att det överhuvudtaget inte finns någon misstanke om brott. Detta ska enligt förslaget kunna ske med ”särskilda metoder”, vilket både Säpo och Justitiedepartementet tolkar som att det rör sig om åtgärder som normalt ligger utanför lagen. I ett enda slag skrotas alla krav på rättssäkerhet vid avlyssning och övervakning som innebär kraftiga ingrepp i den personliga integriteten, säger Falkvinge.

– Piratpartiet varnade för det här förslaget i valrörelsen. Det hör inte på något sätt hemma i en rättsstat. I vårt valmanifest skrev vi ”Förslaget är olämpligt och ska inte genomföras”. Den uppfattningen står vi fast vid, säger Falkvinge.

Länkar:
Säpo:s remissvar: http://www.sakerhetspolisen.se/Publikationer/remissvar_070104.pdf

Piratpartiets valmanifest 2006: http://www3.piratpartiet.se/documents/valmanifest2006.pdf
(sid 10: ”Låt inte FRA bli inrikesspionage”)

För mer information:
– se partiets hemsida på http://www.piratpartiet.se,
eller

- ring Christian Engström, vice partiledare, på 0706-633780

Om Piratpartiet:
Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari i 2006 och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Jonas Nyman skrev

Under 1990-talet hade svenska försvaret en omfattande spionageverksamhet i fd Sovjet. Hemliga agenter som under officiell eller kommersiell täckmantel kunde röra sig fritt i Ryssland. Med hjälp av olika intyg utfärdade av Försvarets materielverk och Inspektionen för strategiska produkter kunde Svenska underrättelsetjänsten och statliga företag köpa, stjäla och muta till sig rysk teknologi och militära hemligheter. Tallinn blev ett centrum för svenska agenter. Ericsson, SAAB, och Exico förde militär teknologi till Sverige. Radar, laser, mikrovågsteknik, komminikationsteknik och avancerade hjälmsikten smugglades från Öst till Väst.
Väl i Sverige delades bytet upp; radar till SAAB och Ericsson Microwave. Mikrovågsutrustning och kommunikationsteknik till Ericsson Radio Access. Laser och sikten till försvaret; information och militära hemligheter vidare till USA…

Claes-Ebbe Alwén, spion för Kontoret för Särskild Inhämtning, mutade till sig nosradarn (Phazotron N-001 puls-doppler-radar) och det infraröda siktet till Sukhoi SU-27. Han använde sitt egna företag Exico och Inspektionen för strategiska produkter som täckmantel. Dollarsedlar i en ICA-kasse bytte ägare. Tyvärr var Alwén lite oförsiktig med hur han bokförde miljonmutorna och skatteverket råkade avslöja spionen.

Tack vare Alwén och hans spionkollega Roberth Winton kunde SAAB, Ericsson och svenska förvaret vidareutveckla, förbättra och exploatera sovjetisk försvarsteknik. JAS 39 Gripen, Ericsson PS-05/A radar, satellitteknik, och FOIs kunskaper om telekrig mm, är frukter av spionernas arbete.

Från Tallin, med M/S Estonia till Stockholm. Vidare till Linköping och byggnad 223 på Malmens flygplats.

2002 pågick smugglingen fortfarande. Projekten General Purpose Equipment 1, 2 och 4 är fortfarande hemligstämplade.

Anonym skrev

Ja, de e oneklien lite lustit att just england tas som exempel eftersom dom e dom enda som är sämre än sverige i eu om mänskliga rättigheter. Till och med Niklas lundbald höll fram england som gott exempel, helst sjukt när dom e dom enda som e sämre än sverige *arg*

Mannen-Myten skrev

[quote=Anonym]
Håller med. Det finns för många dårar ute och övervakning är nog det enda sättet att lösa problemet på. Se på england, där tycks allt fungera utan att man gnäller.
[/quote]

Personligen skrämmer England och Storbritannien mig. Jag gjorde ett litet arbete i Eng B angående deras paranoia och övervakning, men även det här med ASBO (som är en helt sjuk lag). Det finns t.ex uppskattningsvis 4.2 miljoner CCTV-kameror i Storbritannien, en kamera för var 14:e invånare. Jag tror det där med övervakning till största del bara medför en falsk säkerhetskänsla, det stoppar inte alla terrorister från att göra vad de vill på något sätt.

Anonym skrev

[quote=Anonym]Klart att det ska vara tillåtet för bla FRA. Varför skall vi ha andra lagar än vad de har i övriga europa? Typiskt svenskt att bara gnälla. Syftet med avlyssningen är ju gott…[/quote]

Håller med. Det finns för många dårar ute och övervakning är nog det enda sättet att lösa problemet på. Se på england, där tycks allt fungera utan att man gnäller.

Christian Engström skrev

Klockren debattartikel av moderaten Henrik von Sydow. Inledning:

– Släng övervakningsförslaget i papperskorgen, Odenberg! Försvarsminister Mikael Odenbergs nygamla förslag att ge Försvarets radioanstalt fria händer att avlyssna vanliga människors dagliga telekommunikation är lika nyskapande som dåligt. Uppenbarligen bryter förslaget mot regeringsformens och Europakonventionens krav. Vi vet också att all övervakning riskerar att medföra missbruk och läckage, en risk som ökar dramatiskt med försvarsdepartementets förslag. Därför bör förslaget, som är tänkt att diskuteras vid dagens regeringssammanträde, omedelbart hamna i papperskorgen, skriver moderate ledamoten i riksdagens konstitutionsutskott Henrik von Sydow.

Läs mer på DN Debatt

Anonym skrev

Nu är det ju bara påvisat att ökat övervakning minskar antalet plan som flyger in i WTC, det finns inga som helst belägg för att det skulle minska andelen plan som flyger in i kaknästornet.

Anonym skrev

Varför vi ska ha andra lagar än resten av Europa?

Tja, för att vi trots allt är en självständig nation? För att deras lagar är integritetskränkande och fel? För att vi inte vill sänka oss till deras nivå? För att det är att sätta ett för farligt vapen i händerna på ett styre som, precis som alla styren, har potential att bli korrupt? För att det inte behövs för att fylla den uppgift som de påstås fylla?

Bortsett från det så kan jag inte se så många anledningar…

Anonym skrev

[quote=Björn Felten]
Se bara hur effektivt det varit i USA med den skärpta övervakningen av medborgarna! Inte ett enda trafikflygplan har flugits in i några skyskrapor sedan WTC 9/11.
[/quote]

Nu ska vi ju inte glömma att det inte alls har varit fritt från flygplan i New Yorks skyskrapor. Det har som du skriver inte flugits in några TRAFIKFLYG i skyskraporna men däremot så har de ju råkat ut för privatplan. Så övervakningen ger ju inte alls ett fullgott skydd utan den dämpar endast känslan av osäkerhet hos befolkningen. (Samtidigt som många börjar oroas över vad och var all information hamnar…)

Björn Felten skrev

Du har helt rätt. Det är ett jämrans gnällande nu för tiden. Den som har rent mjöl i påsen har ju inget att frukta. Det är alltså enbart dissidenter som klagar.

Se bara hur effektivt det varit i USA med den skärpta övervakningen av medborgarna! Inte ett enda trafikflygplan har flugits in i några skyskrapor sedan WTC 9/11.

Anonym skrev

Du måste vara lite tydligare, så att man lättare förstår att du är ironisk.

Anonym skrev

Klart att det ska vara tillåtet för bla FRA. Varför skall vi ha andra lagar än vad de har i övriga europa? Typiskt svenskt att bara gnälla. Syftet med avlyssningen är ju gott…

Lämna kommentar