PRESSMEDDELANDE: Regeringen sviker vallöfte om fildelning

– Den här regeringen är lika godtroget naiv som den förra, säger Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Antingen det, eller så har man en agenda att aktivt montera ner den personliga integriteten. Man har inte någon respekt för rätten till ett privatliv över huvud taget, trots att det är en rättighet som både EU och FN bedömer som lika viktig som rättigheterna till utbildning, vård och arbete.

– Politiker och tjänstemän borde ha lärt sig förra året att de här organisationerna inte är någon slags godhjärtad frivillig poliskår, utan en lobbyorganisation för mäktiga industriintressen hos främmande makt, fortsätter Falkvinge. De har inte det minsta intresse av att gynna medborgarna eller samhället i stort – tvärtom har de ett intresse av att motarbeta all samhällsutveckling som hotar deras maktposition, även om en sådan utveckling skulle vara positiv i övrigt.

– Justitiedepartementet borde komma ihåg vem som är deras uppdragsgivare och betalar deras lön, fortsätter Falkvinge. Det är inte den amerikanska underhållningsindustrin. Det är de miljoner medborgare som nu tvingas förlita sig på att privata intresseorganisationer inte gör några misstag när de får frikort att leka polis på riktigt.

Konkret skulle privatiseringen av polisväsendet gå till så att industriorganisationer som Antipiratbyrån och IFPI får gå till domstol och hämta ut integritetskänsliga personuppgifter i form av IP-adresser för påstådda fildelare, ett privilegium som idag är förbehållet polis och åklagare.

En IP-adress är en personuppgift som kan användas till omfattande kartläggningar av en individ. Internetleverantörer är därför belagda med en omfattande tystnadsplikt kring dessa. Enligt ett tidigare yttrande från Justitiedepartementet är integritetsskyddet starkt: tystnadsplikten får bara brytas vid brott som är så grova att de ger minst två års fängelse.

– Den tystnadsplikten ska inte brytas för att en privat intresseorganisation pekar med hela handen och säger ”skyldig”, utan minsta inblandning av rättsväsendet, säger Falkvinge. Speciellt inte för brott där tystnadsplikten inte får brytas ens i vanliga fall. Vilket blir nästa särintresse att få polisbefogenheter att bryta tystnadsplikter utan besvärande begränsningar? Försäkringsbolag? Abortmotståndare? Religiösa friskolor?

– Att utse en intressegrupp till privat poliskår är helt oacceptabelt oavsett om det gäller upphovsrättsintrång, misshandel eller något annat, och fullständigt främmande för en modern demokrati, avslutar Falkvinge.

För mer information:

- se partiets hemsida på http://www.piratpartiet.se, eller

- ring Rickard Falkvinge, partiledare, på 0708-303600, eller

- ring Christian Engström, vice partiledare, på 0706-633780

Om Piratpartiet:

Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari 2006 och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger-vänsterfrågor.

Kommentarer

Anonym skrev

[quote=Anonym]Jag surfar nu mera med hjälp av ”RELAKKS” …. Vill inte ha dörren öppen ifall APB knackar på..[/quote]
Ser att RELAKKS fortfarande inte nämner/officiellt stöder Linux trots att det funkar utmärkt och trots att det finns ungefär lika många användare som Mac i Sverige (och förmodligen fler som bryr sig om frihet).

Pinsamt. Finns uppenbart inget intresse eller kunskap om frihet där, bara pengar pengar pengar.

Anders Troberg skrev

Det väljer väl vi genom hur vi bearbetar media? Media skjuter glatt på allt som ser ut att vara ett intressant mål, och att ställa saker på sin spets på det här sättet är intressant.

Dessutom behöver vi lite mediauppmärksamhet i vilket fall. Det borde inte gå en vecka utan att vi märks i riksmedia.

michan skrev

Mycket bra artikel. Lite skeptisk mot jämförelsen med abortmotståndare, dock. Vi bor i Sverige, inte Amerikat.

tlainen skrev

Cool ide! Tror dock dom kan tiga ihjäl den före den får ”verkan”, tyvärr, men klart de e värt en chansning! :)

Anders Troberg skrev

Är vi lite smarta kan vi utnyttja det här till vår fördel, eller i alla fall ställa frågan på sin spets så att de tvingas att antingen backa eller erkänna sin dubbelmoral.

Vad vi borde göra är att ansöka om att en annan stor organisation, med internationell utbredning och intresse för frågan (med andra ord Piratpartiet) ska få sköta polisiära uppgifter i frågor som rör integritetsbrott. Vi åberopar utslaget som gav Antipiratbyrån sådan makt i sin partsfråga som prejudikat.

Naturligtvis kan de inte låta oss få en sådan makt, men gör vi en formell sak av det så kommer man från statligt håll att vara tvingad att göra en seriös behandling av ärendet. Som jag ser det kommer en av två saker att hända:

1. Man river upp det tidigare beslutet och fråntar APB deras polisiära befogenheter.
2. Man står fast vid det tidigare beslutet, men exponerar samtidigt sin dubbelmoral. Det finns ingen egentlig grund för dem att behandla ärendena olika, så om de väljer denna väg så lämnar de sig vidöppna för seriös och tung kritik.

Om de mot förmodan skulle få för sig att ge oss sådana befogenheter så har de ju dessutom gett oss ett attans bra vapen mot APB’s nyinskaffade befogenheter.

Med andra ord, hur de än reagerar så kommer vi att tjäna på det och APB att förlora på det.

tlainen skrev

Men det är väl ”vi” som bestämmer vilka politiker de ska vara som bestämmer lagarna?

Rickard Falkvinge skrev

Det ironiska är att det inte hjälper speciellt mycket med lagar om att man ”måste lämna ut sina kryptonycklar”, även om sådana lagar redan i sig är horribla (jag kommenterade om det i ett måndagsbrev här). TrueCrypt mfl program har redan möjlighet till dubbla krypterade containers – du har en nyckel för det du egentligen använder, och en annan nyckel för något som ser ut som du vill gömma det, men inte är det som du egentligen vill gömma. Bara du vet skillnaden, och det gör lagen helt tandlös.

Anonym skrev

Finns ett annat anonymitets-program som heter ”Vidalia”/”tor” och skall vara gratis tror jag…

Anonym skrev

Jag surfar nu mera med hjälp av ”RELAKKS” …. Vill inte ha dörren öppen ifall APB knackar på..

AnonymT skrev

Ett mycket bra inlägg, fast inte katten vet jag om det var ”Ganska förutsägbart” Den tekniska utvecklingen med Internet och WWW parallellt med prestandaökningen hos datorer och en närmast extrem ökning av hårddiskstorlekar, dessutom till dramatiskt sjunkande priser. Det var inte lätt att förutsäga.

Visst är det så att våra rättigheter har vunnits efter stor möda. Jag håller helt med om det.

Och allt detta verkar vi vara på väg att offra FRIVILLIGT i vårt land nuförtiden. Högst upprörande!

Anonym skrev

[quote=Anonym]Det är ju helt J***a sjukt.
Vad tänker dom med?????[/quote]

Antalet inlägg av denna typ tycks bli fler och fler och höjer verkligen debatten! Man tackar för informationen :(

Anonym skrev

Jag missa nyheten i P3 så va vare dom sa? Att justidsiedepartementet skulle upphöja antipiraterna till polis? Eller va vare dom skulle göra? Ge antipiraterna alla adresser? De låter helt sjukt, men kan dom göra det? Har regeringen allas adresser? Jag fattar inte… Om antipiraterna ska bli polis måste dom väl kunna dömma? Va fan?

Anonym skrev

Skräll…. det visste vi ju redan för ett halvår sen. men nåja…nu vet resten av världen det också.
tycker nästan vi ska försöka få igenom ngn lag som förbjuder politiker att ljuga, typ 10 år fängelse på d lr så…fast d e väll lite utanför partiprogramet.

Grottmannen skrev

Del ett är fascinerande – världens regimer har uppenbarligen inte förstått att total kontroll aldrig kommer att fungera. Det kommer alltid en tid då människorna har fått nog. Tror någon formulerade det en gång som så att friheterna måste kämpas fram av varje generation.
Del två är skrämmande – att man ger upp skenet av att näringslivsintressen inte mer eller mindre kontrollerar rättsväsendet. Dags att återvinna en frihet som många har tagit för given för länge.

Inte för att jag lyssnade särskilt mycket på partierna under valdebatten (jag menar att man bara om man använder sunt förnuft kommer fram till slutsatsen att moderaterna och deras tre stödpartier är för en skärpning av existerande lagstiftning eftersom det är vad de bygger sin politik kring), men var inte diskussionen något i stil med att en översyn skulle ske… Detta kan tolkas hur som helst. Se upp med nyspråket nästa gång (en varning).

Klart är dock att det är dags att få vanligt folk att förstå innan vi har politiker som seriöst kräver att man skall ha olika typer av id-kort för att få använda en dator överhuvudtaget. Och förbjuder kryptering. Det är dags att politikerna förstår att väst inte vann det ”kalla kriget”, utan att det var den totalitära staten som förlorade det. Och att man aldrig kan besegra en fiende genom att använda dennes taktik…

Helt enkelt dags att få ut folk på gatorna tills vi får slut på det här tillsammans.

Anonym skrev

[quote=Anonym]Det är helt klart förskräckligt, och jag förstår inte riktigt vad som skulle kunna göras för att vanligt folk ska förstå heller. [/quote]

Politikerna kommer undan med 900 kr i böter för att de inte betalade TV-LICENSEN. Från utlandet vet vi vad RIAA’s advokater begär i USA när det rör sig om civilmål, det kommer lätt upp i miljonbelopp när de ska göra sina utredningar på gamla döda tanter. Det är alltså ekonomisk ruin för de familjer vars barn fildelar.

Bättre då att betala de 30.000 kr de kommer att begära direkt för att inte gå vidare.

STOPPA MAFFIAMETODERNA!!!

Anonym skrev

Yey. Kryptering.
Nästa steg är att införa lagar mot kryptering likt de som finns i UK. Där får man långa fängelsestraff om man inte lämnar ut sina kryptonycklar när domstolen ber om dem.
Vidare vad gäller anonymiserande kryptografi så är det inte speciellt säkert det heller. Det räcker med att någon i nätverket pysslar med barnporr så beslagtar farbror blå alla datorer som medverkar, skyldiga som oskyldiga. Se fallet med TOR i Tyskland.

Piratpartiet behövs mer än någonsin.

Anonym skrev

Du menar som de redan gör? Och har detta utskottet makten att se till att den förändringen införs? Jag är lite osäker på den formulering de la fram. Om det bara ser till att de ska kunna lämna in bevis så är det iochförsig nedrigt, men det är samma sak som de redan har gjort, och det ger dom inga nya befattningar, det bara förklarar att de har laglig rätt att göra det de gjort i flera år nu.

Om jag förstått rätt, alltså.

Kenny Lek skrev

Jag vet inte hur jag skall börja för jag har så många tankar om detta att det liksom rör ihop sig, men mina tankar förs genat till utrikesministerns aktie affärer och talet om hur detta påverkar hans politik. Men samtidigt tar nu staten en hel industri under sitt beskydd och lovar att denna industri aldrig skall behöva minska sin vinst och om deras vinst minskar så skyller man på pirater.

För vad det rör sig om är en industri som några år haft ett stort uppsving med vinster som (troligen) gått över 11 miljarder, men när de sedan bara gick med en vinst på 8 miljarder så kallades detta en förlust och man lade skulden på Internet och inte på att de detta år haft usla produkter till ett högt pris samtidigt som de irriterat sina kunder genom att spridde root kit mm som fick folk att avstå från att köpa CD från en stor mängd företag.

Skulle Volvo eller Eriksson göra liknande förluster hade man sökt förklaring på andra håll för då skulle inte talet om pirater hjälpa då man en gång tidigare accepterat att affärer typ Biltema säljer det som en gång i tiden kallades för piratdelar, men nu är detta en genuin affärsidé som lever vid sidan av originaldelstillverkningen.

Motsatsen har vi i tobaksindustrin där staten med alla medel försöker ta död på en hel industri, här är det aldrig tal om hur många som blir arbetslösa och ingen tänker på den stackars tobaksodlare som blir av med en lönsam odling. Men man kan säga stackars artist som inte får betalt, men att be artisten byta yrke är det inget tal om, för en gång artist så är man alltid artist och skall ha speciella förmåner. Så medan tobaksodlaren skall ställa om till mindre lönsam odling så räknar medieindustrin kallt med att staten skall skydda dem så att Madonna slipper köpa billiga viner.

Okay, det sista kanske var struligt och en aningens överdrivet; men det känns som dubbelmoral när staten med höger hand stryper en industri till döds utan tanke på alla människor som drabbas. Medan de med vänster hand omfamnar en annan industri och matar den med guld för att deras folk inte skall behöva ta vanliga jobb även ingen köper deras musik och detta samtidigt som man skiter i alla andra industrier och låter dom klara sig på egen hand.

Höger eller vänster spelar ingen roll, nu har USA sagt att där skall skåpet stå och där med sätter sig svenska och skiter i det blå skåpet av ren ynkedom eller vad fasiken det heter.

P.S Jag tänker alltså svamlar jag… samt att jag är sur.

Anonymisering skrev

Anonymisering på nätet är mycket svårt. I bästa fall blir bandbredden lidande och kryper till sigelfart (inget för fildelare med andra ord). DNS-läckor, klantig config osv…
Det handlar till syvene och sisdt om vem man tror sig kunna lita på. I bästa fall litar man på någon som verkligen är ”god”, men där kan självklart fel begås. Att skydda sig mot sin ISP är svårt, att skydda sig mot den man vill byta filer med är ännu svårare (vare sig det är webb eller DC++) Att skydda sig mot polis är enkelt, om man inte klantar till det förmycket… och hur man än vänder så har man rumpan bak. Man måste välja sin ”fiende” och vida rätt åtgärder mot denne.

Och allt så att inte syftet med kommunikationen blir lidande…

Anonym skrev

Tänk bara på att TrueCrypt inte krypterar system-disken…

Alla applikationer, bokmärken, cookies, snabbvalen i mediaspelare, cache, swap, etc lämnar spår där som ändå kan röja dig…

Använd nåt som krypterar ALLT, lista fins på:
http://www.full-disc-encryption.com/Full_Disc_Encryption.html

Kryptering är bra, men den måste användas rätt om man ska få full effekt – annars lurar man bara sig själv…

Anonym skrev

VA F**!!! är dom helt dumma i huvudet eller!? Det här är ju helt J**** sjukt!!! jag kan nästan garantera att deras barn o barnbarn laddar ner och delar med sig lika mycket om inte mer än vanligt folk gör!

Jag blir helt paff….att låta en privat organisation ta hand om utredningar och sådant….dom som redan ser individen skyldig innan ens ha utrett saker och ting…som någon sa tidigare…det här går att jämställa med AIDS och cancer….jag tycker nästan det är värre….

en stor folkomröstning är vad jag vill ha….dom verkar inte göra saker och ting som det borde (och då syftar jag inte bara till fildelningen och integritetsbrotten)

Anonym skrev

-Kryptera och anonymisera all kommunikation.
-Håll all lagrad data krypterad.
-Försåtsminera alla utrymmen med teknisk utrustning.
-Gråt en skvätt över att riktiga brottslingar kommer att kunna härja fritt på nätet.

Anonym skrev

Helt ofattbart. Detta är en mycket farlig samhällsutveckling. Det farliga i detta är att det inte handlar om terror, våld eller andra hemska och dödliga saker utan om strikt ekonomiska intressen som ska bibehållas, att det dessutom styrs av juridiska personer i form av företag istället för nationer och dess ledare och styrande gör saken än mer tragisk.

Hoppas innerligt att folk inser vad som håller på att hända och tar fajten!

Ännu en Peter Andersson skrev

Ni som är lite grafikkunniga kan väl börja snickra ihop några banners för spridning slash användning på hemsidor”. Kanske…

”January 2007 – Regeringen godkänner Sveriges första PRIVATA poliskår – Vi kräver folkomröstning!”

OK, inte jättebra, men vad jag kommer på i farten.

Urk skrev

Detta är sjukt så sjukt att aids / cancer kan jämställas med denna sak
skall Antipiratbyran åka runt o LEKA POLIS o tränga sig på dvs bryta sig in o folks lägenheter som de antagligen kommer få rätt till.

Då kommer inte nuverande regering sitta kvar vid nästa skifte ( LÖFTE SVIKARNA ) det är ju en sak som är säker …. min röst går till PIRATPARTIET den enda man kan lita på.

Anonym skrev

Det är helt klart förskräckligt, och jag förstår inte riktigt vad som skulle kunna göras för att vanligt folk ska förstå heller. Jag har redan försökt att diskutera med mina vänner, föräldrar och folk i skolan i allmänhet, men tyvärr är mina talarkunskaper inte de bästa och deras intresse allt för lågt. Jag tänker mig att något i stil med en 2 timmars dokumentär, på bästa sändningstid, där man verkligen får se allt utifrån ett vettigt perspektiv, det kanske skulle kunna nå fram till vissa. (iaf sådana som mina föräldrar som har rösträtt och sitter klistrade vid TV:n varje kväll, om det inte går någon amerikansk serie då förstås >.<;; ) Tyvärr är det säkert både svårt och dyrt att få till något sådant…men ändå. En idé.

Anonym skrev

Någon mer som har nappat på artikeln? Eller är det bara Danielsson & Forsmark som gäller nu?

Rickard Falkvinge skrev

ITRE (ett av utskotten som berett IPRED2) fetsågade just att intressegrupper ska få bli en del av rättsväsendet, och skrev i stället en formulering i stil med ”ska få inkomma med material till utredningen”, eller något motsvarande, som gjorde klart att parter i målet står utanför rättsväsendet och behandlas som vilka civilister som helst.

Rickard Falkvinge skrev

Javisst kan polisen spara pengar genom att låta andra sköta rättsväsendet.

Jag kan tänka mig att de flesta personer och organisationer, som utmålar sig som brottsoffer, gladeligen skulle kunna tänka sig att spara pengar åt polisen genom att göra hela utredningen och lämna över den färdig, packad och klar.

Men nu är det så att staten står som garant för rättssäkerheten i det här landet, och den rättssäkerheten kan inte längre garanteras när man låter intressegrupper – personer och organisationer som uttalat är part i målet – administrera rättsväsendet. Att outsourca rättsväsendet till det högst betalande särintresset kanske sparar pengar, men det leder å andra sidan till att staten inte kan fullgöra sitt uppdrag.

Det är som i vilken situation som helst – ”spara pengar” är bara ett giltigt argument om det inte påverkar utförandet i övrigt. Om du fått 1000 kronor för att köpa… tja, fem kilo ryggbiff, och kommer hem med fem kilo varmkorv i stället, så har du visserligen sparat pengar, men du har inte utfört ditt uppdrag.

Och rättsväsendets främsta uppdrag är att vara oberoende.

Ken Rabelius skrev

Jag visste att det bara var valfläsk……men att de skulle gå så långt som att ge apb mer eller mindre polisrättigheter…….

de är 10 om inte 100 gånger värre än Bodström någonsin var….

*avsky* tydligen fick regerins skiftet mer konsekvenser än att folk fick mindre pengar i plånboken…..de fick mindre integritet och hårdare upphovsrätts lagar också….

Anonym skrev

”In the effect, this means that, in the context of proceedings concerning patent infringement and in response to a justified and proportionate request of the claimant, a competent judge may order that information on the origin and distribution networks of the goods or services which infringe the patent be provided by means of analysing telecommunication traffic data.”

http://www.ipjur.com/2007/01/german-government-passes-bill-for.php3

Anonym skrev

IPRED2 lagfäster:

Artikel 7 Gemensamma utredningsgrupper

Medlemsstaterna skall se till att berörda innehavare av immateriella rättigheter eller deras företrädare liksom experter kan bidra till arbetet inom gemensamma utredningsgrupper som utreder sådana brott som avses i artikel 3.

Artikel 3 Brott

Medlemsstaterna skall beteckna som brott varje uppsåtligt intrång i en immateriell rättighet som begås i kommersiell omfattning, liksom försök och medverkan till och anstiftan av ett sådant intrång.

http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexapi!prod!DocNumber&lg=EN&type_doc=COMfinal&an_doc=2006&nu_doc=0168&model=guicheti

Anonym skrev

Om detta skulle gå igenom så kommer APB att helt enkelt skicka ut ”hotbrev” i stil med: ”Om du inte betalar XXXX kronor omedelbart så kommer vi att dra dig inför rätta.” Jag har ett svar på det: Sätt igång! Var dock medvetna om att om alla överklagar varje beslut som fattas till deras nackdel. Om alla anklagade gjorde på detta vis så skulle dom få c:a 500-600 arbetstimmar (förutredning) per fall. 1.2 miljoner fall…. Ojojoj…. Preskriberingstiden är 5 år tror jag. En evighetskarusell varvid staten betalar allt tror jag, undrar hur länge dom låter denna karusell vara igång. :P

Rättegångskostnaderna betalar dock förloraren, vilket jag personligen gladeligen skulle göra bara för att visa vilken absurt dyr karusell media-industrin vill hålla igång.

*suck* Varför finns det ingen sajt där man kan öhm… ”donera” pengar för media man har öhm… ”fått tag i”

James skrev

Sätta upp en ny del i Menyn på hemsidan,

”Integritetsskydd” där olika punkter/lektioner som tex.

*Hur du krypterar E-mails
*Hur du krypterar IM chat protokoll och IRC
*Hur du krypterar din hårddisk
*Övrigt

många har ingen aning om hur man kan göra detta, inte heller vilka program man kan använda sig av
som tex. Truecrypt (som är ett mycket bra gratiskrypterings program för lagring etc)

Sen finns ju Secway Simplite 2048kbit kryptering för Instant messaging såsom MSN, ICQ etc.

dessa är gratis.

men någon form av lektion som är lätta att förstå för hur man kan gå tillväga och hur man använder sånt här vore nog väldigt bra för alla piratpartister att veta, för att sedan sprida vidare.

peace!

Fredrik W skrev

Vad ska vi göra för att kontra det här? Har vi nån plan? Finns det möjligheter för att överklaga det eller få ut informationen till andra? Jag gör så gott jag kan med mina vänner men ingen bryr sig särskilt mycket -.-

Oscar Swartz skrev

Nu kommer Pontén att säga att Piratpartiet är ute och cyklar. Han kommer att säga att de vill få ut de där uppgifterna för civilrättsliga mål. Dvs stämma folk på skadestånd. Inte leka polis i brottsmål. I och för sig skulle de sedan kunna vidarebefordra uppgifterna till polisen också och på så vis ”snabba upp” brottsmålen. Fast jag tror att de kanske skulle skita i det. Men ur integritetssynpunkt är det ju ännu mera tveksamt egentligen att låta privata aktörer som bara vill ha pengar (skadestånd) få del av de där uppgifterna som man tidigare gjort så svårt för rättsväsendet att komma åt. Fast det lär ju inte Pontén hålla med om. IFPI har tidigare kommit med argumentet att man genom ett sådant förfarande kommer att bespara ”samhället” pengar genom att man kan få bukt med folks beteende utan att belasta polisen, dvs genom skadeståndsprocesser i amerikansk stil. Kanske Betarice Ask har räknat på det där … I praktiken blir det ju dock som Piratpartiet säger här: privat poliskår.

Anonym skrev

[quote=Anonym]Dom tänker tyvärr med hjärnan. Må så vara att det är en girig och skrupellös sådan. Men iochförsig var det ganska troligt att de skulle svika det vallöftet, de har ju svikit de flesta andra de givit redan.[/quote]

Ursäkta, glömde lägga till… vad ska vi göra åt detta, mer än att berätta för våra vänner och så vidare? Kan vi göra lokala tidningar uppmärksamma?

Anonym skrev

Dom tänker tyvärr med hjärnan. Må så vara att det är en girig och skrupellös sådan. Men iochförsig var det ganska troligt att de skulle svika det vallöftet, de har ju svikit de flesta andra de givit redan.

Anonym skrev

Alla fri- och rättigheter som medborgare i demokratiska länder idag tar för givna har kämpats fram av tidigare generationer. Detta har skett under konstant motstånd från dessa länders regeringar. Var för gör dessa regeringar motstånd? Enkelt uttryckt – för att dom förlorar makten över sina respektive länder. Det är enklare att styra (göra som man vill) när man har koll på vad medborgarna gör, tycker och tänker. Under tidigare århundraden kunde man hota med våld – and all was well for a while. Det går inte längre att styra med våld – vilket bevisades under 60 och 70-talen. Istället har styrmedlen blivit mer sofistikerade: propaganda och indoktrinering via massmedia. Detta fungerade så länge som massmedierna var dom enda kanalerna för informationsspridning – papperstidningar och TV. Efter andra världskriget var Sovjetunionen den stora fienden som kunde användas när man vill dra uppmärksamheten från obekväma reformer. Again, all was well for a while. När sovjet kollapsade försvann denna fiende och det var svårt att hitta en ny.
Samtidigt, i samband med att nätet gjordes allmänt tillgängligt dök plötsligt en uppsjö av informationskanaler upp, som medborgarna kan välja och vraka bland. De var inte längre hänvisade till de traditionella kanalerna som regeringarna i hög grad haft inflytande över. Det är inte längre lätt att indoktrinera och påverka människor, särkilt dom som valt bort TV och tidningar och inhämtar alla sina nyheter och sin information från andra ställen. Kort sagt, makthavarna har känt att dom tappar kontrollen över sina medborgare.
Fram till 2001 fanns det inga vettiga anledningar för att skärpa denna kontroll – i alla fall inga som medborgarna skulle acceptera. Efter ”de två tornen” har internationell terrorism lyfts fram som den moderna tidens största hot mot den västerländska ”civilisationen” och används uskiljningslöst som ursäkt för att skärpa kontrollen över medborgarna och begränsa deras fri- och rättigheter.
USA har gått längst, med GB inte långt efter. Men man måste vara medveten om att i princip varje regering i hela världen har använt terrorismen som en ursäkt för införande av lagstiftning som inskränker de fri- och rättigheten som blivit norm. Vissa går längre än andra, men alla är gör det i någon grad.
Nu är problemet följande: när kan ”kriget mot terrorismen” anses vara vunnet? Hur avgör man när faran är över? Vilka kriterier finns uppställda för att man kan anse kriget ”vunnet”? Kommer någon regering inom överskådlig tid frivilligt erkänna att det inte finns ett reellt hot mot landet och att den inskränkande lagstiftningen inte längre behövs?
Terrorism kommer användas som ursäkt under en lång tid framöver. IFPI, RIAA, MPAA, mfl rider på denna våg just nu. De kan få igenom lagstiftning som makthavarna kan använda för sina egna ändamål. Ska denna trend stoppas är det återigen upp till medborgarna att göra motstånd och vinna tillbaka samma rättigheter som tidigare generationer vann åt oss.

OK, denna post är aningen inkoherent, men jag försöker sammanfatta en massa faktorer som verkar samtidigt.

Anonym skrev

jag kommer att jobba som vanligt med min musik som inte finns sverige och som går i USA-andan Englands börja likna här också är trött denna sång jaga fildelare hela tiden blä

Daniel G skrev

Hoppas att alla som gick på regeringens (M + FP + KD + C) och S blufftaktik känner sig riktigt blåsta, då jag hörde i de sista debatterna deras rent ut sagt lögnaktiga rövslickeri hos ungdomarna att de inte skulle jaga fildelare och ungdomar så vara anlysen klockren hos. Min första tanke va ”De ljuger, de är så rädda för övervaknings och fildelningsfrågor nu att de ljuger så de står härliga till”.

Magnus H skrev

Går det här igenom börjar jag surfa krypterat. Inte för att jag tillhör de värsta fildelarna och har något att dölja, utan för att ge de idioterna i regeringen problem.

Tyckte att sossarna med Bodström i spetsen var samhällets fiende nr 1 med sina antidemokratiska idéer, men det här är ju verkligen ”ur askan i elden”.

Regeringsbyte någon?

Robert Lager skrev

Det är helt sanslöst om detta förslag går igenom, men tyvärr verkar de flesta förslag som går i USA-andan (Englands oxå) slinka förbi som en oljad blixt. Man kan nästan tro att dagens politiker är ute helt och cyklar.
De fattar liksom inte frågorna alls och bara röstar på det som grannen röstar på.

Undra hur långt det ska ta innan vanligt folk förstår… (bara 20% enligt senaste undersökningen) :(

Lämna kommentar