PRESSMEDDELANDE: Skivindustrin värderas högre än integritet

Det är i och med EU-direktivet IPRED1, som regeringen väljer att gå upphovsrättsindustrin tillmötes långt mer än vad direktivet kräver. Konkret innebär det att film- och skivindustrin ska kunna få ut integritetsskyddade personuppgifter från internetleverantörer genom att påstå i domstol att personerna är fildelare. Tanken är att dessa personer sedan ska kunna stämmas på höga belopp.

– Det är en väldigt tydlig signal att man väljer upphovsrättsindustrin, alltså film- och skivbranschen, framför skyddet av privatliv. Det här är första gången som man så tydligt tar ställning i konflikten mellan upphovsrättsindustri och personlig integritet, säger Falkvinge.

Förfarandet att låta film- och skivindustrin bedriva indrivningsverksamhet utan polisiär inblandning har prövats i t.ex. USA och Danmark. Det går typiskt till så att industrin uppmanar en person att betala in en stor summa pengar för att slippa stämmas i domstol på det fyrdubbla. Rättssäkerheten går också att ifrågasätta. Flera fall har uppdagats där de tilltalade personerna inte ens ägt en dator.

– Det är fråga om oerhörda summor för en privatperson – och folk har helt enkelt inte råd och ork att försvara sig, och betalar in summan för att slippa gå i strid. Hade det varit en annan organisation som gjort så här hade den kallats kriminell och maffia. Det är bedrövligt att regeringen väljer att lägga fram ett sådant här förslag, när EU-direktivet uttryckligen säger att Sverige inte behöver, avslutar Falkvinge.

Kommentarer

Anonym skrev

This is a well written article on this subject. I have been looking at starting a new business and this is valuable information to help me in my decision. Thank you.
calling mexico

Anonym skrev

Nej då, det fixar programprogrammerarna så att fildelare som använder samma klient kan kryptera och läsa varandras filer, men ingen utomstående kan ”titta in”.
Steel Building

Anonym skrev

Härligt härligt..

När ska BILsweden få befogenheter att stämma folk som åker buss/tunnelbana på miljonbelopp?…
För det är ju så att bilindustrin förlorar väldigt mycket på att folk åker kollektivt.
Jobb går förlorade och ekonomiska tillväxten för dessa företag uteblir.

Anonym skrev

Nja, inte egentligen, eftersom det bara skyddar mot att självaste protokollet identifieras automatiskt, trafiken i sig är fortfarande fullt övervakningsbar.

tlainen skrev

Oki, jag bara gissade vilt ;)
Men de e väl lika effektivt >emot< övervakningen?

Anonym skrev

Protokollkryptering krypterar inte filerna, det förhindrar endast att internetleverantören ”throttlar” trafiken baserat på vilket protokoll som används (t ex BitTorrent).

Anonym skrev

Och laddar man ner saker istället för att betala kan man istället stödja terrorism med sina pengar. FILDELNING STÖDJER TERRORN!!!!oneoneone

tlainen skrev

För visso, men det kommer dem inte orka eftersom då måste dem titta på ALLA torrentar manuellt, denna crypto (antar jag) stänger ute den breda övervakningen (titta på alla) som APB vill att internet leverantörerna ska stå för. Så det är bra ändå :)

Anonym skrev :

Min ”poäng” var att det finns i dag bra krypton, men visst blir det rätt krångligt att använda dem till fildelning idag, men kommer denna lag bli verklighet och folk blir stämda så lär det utväcklas ett fildelningsprogram som implementerar krypton i något slag skulle jag tro. (sen om det bygger på PGP eller inte vet man ju förstås inte)..

Anonym skrev

Blir det inte lite knepigt när du delar ut krypterade filer i BT eller DC. Filerna blir ju värdelösa för alla andra?

sekasan skrev

Vi polisanmäler bara organiserad fildelning, Pontén i DN. Vad innebär detta och vad blir nästa begrepp? Fildelning med kopplingar till terrorism eller fildelning som gynnar terrorism? Inte att förglömma att personer i Storbrittanien dömdes till långa fängelsestraff för att ha uppmanat till terrorism på nätet. Samtidigt antyder vissa att piratkopierade kläder mm finansierar terrorism. Lobbyisterna drar sig inte för något.

Anonym skrev

Vänta bara till domstolarna får skrivborden fulla av misstänkta fildelare då kommer nog lagen ändras rätt snart för de vill väl
inte jobba ihjälsig på nåra småbrott som bara leder till böter.
Se bara de tre första fick ju bara böter o det lär bli fler för tänk om
alla som åkte dit sa såhär
***********************************************************************
JAG SITTER HELLRE INNE O SLAPPAR ÄN BETALAR EN LÖJLIGT MASSA PENGAR FÖR INGENTING.
***********************************************************************
tänk vad de skulle få bygga ut om alla sa så och vad det skulle kosta.

Jonas Nyman skrev

Jaja, skyll inte på mig, jag röstade inte på dom.
Men, å andra sidan, vem man än röstar på blir det en Bilderbergare som vinner.

Jens Lemander skrev

[quote=Rickard Falkvinge]

….Det här är lika bakvänt som om man skulle låta Marlboro ta över cancerforskningen för att avlasta universiteten, och kommer att leda till lika oneutrala resultat.

[/quote]

Det är snarare som att låta tobaksbolagen ta över canceforskningen.

Anonym skrev

Eller något liknande. Det är väl det som är det kusliga med filmer/serier som V för Vendetta.

discord skrev

och det mest skrämmande med allt det här är att det händer pga demokrati som inte fungerar….som alla tycker är så bra, men demokrati är inte värt ett skit, och faktiskt FARLIGT ifall inte folket i stort faktiskt lägger sig i, vilket är praktiskt omöjligt med tanke på arbets tider.

tja, skulle inte förvåna mig om det dyker up en ny hitler snart, omständigheterna som gjorde hans regime möjlig uprepas juh, det vill säga dom nuvarande ledarna är inkompetenta, och det nuvarande styrelse systemet verkar inte fungera.

Anonym skrev

Säg att man helt enkelt skapar något som man har upphovsrätt för, typ spelar in egen låt som man ändå inte bryr sig om helt enkelt. Sen så fort man vill ha reda på vem som jävlas med en på nätet så fabrikerar man en printscreen på hur den ip-adressen fildelar min låt. Därefter går man till domstol och får så reda på vem personen är. Inte säker på att det skulle funka men borde ju göra det.

Anonym skrev

Jahopp, går detta igenom och folk börjar bli stämda så är det väll bara och börja kryptera då.. PGP-kryptot verkar ju rätt säkert, sen kan pontén o co, sitta och försöka knäcka krypton i ett par livstider….

Tyvärr innebär det ju att alla som använder krypton för riktiga brott försvinner helt och hållet i mängden…

Fredrika skrev

Det behöver du inte oroa dig för, för när Antipiratbyrån och IFPI har fått ut personuppgifterna från en ISP, så kommer dom göra en fullständig bakgrundskontroll på abonnemangsinnehavaren med kreditupplysning, tillgångar, familjeförhållanden, utbildning, anställning, arbetsgivare osv, och sen göra en samlad riskanalys kring dels huruvida du har möjlighet att betala en uppgörelse, och dels hur troligt det är att du väljer att göra upp ekonomiskt utan att bestrida anklagelserna och ta ärendet till domstol.

Detta är ju dock förutsatt att dom inte blandar ihop personuppgifterna som deras motsvarigheter i USA gör på löpnade band, när dom stämmer fel personer, avlidna, barn och pensionärer, och människor som inte ens har en dator eller ett Internetabonnemang.

Liksom maffian försöker dom givetvis bara ge sig på dom som dom tror dom kan utpressa pengarna av riskfritt, men ibland blir det givetvis fel i analyserna och i stort sett i samtliga ärenden som den anklagade bestridit anklagelserna i USA och velat ta fallet till domstol, så har RIAA och MPAA valt att lägga ner fallen, så att dom inte kan anklagas för att förlora fall i domstolen. Det är viktigt att ha en nära 100-procentig framgångssiffra när man redogör för sitt existensberättigande för skiv- och filmbolagen.

Den kalkylerande intelligensen besitter dock tydligen inte Antipiratgruppen i Danmark, som enligt vad jag läst förlorar fall på löpande band när dom tar dom anklagade till civilrättslig domstol. Ifall inte den anklagade erkänner rätt upp och ner, så är det i stort sett omöjligt att göra gällande att en abonnemangsinnehavare skulle vara ekonomiskt skadeståndsskydlig för påstådd ekonomisk skada som ett företag lidit pga av fildelning av upphovsrättsskyddat material från dennes IP-adress. Det är ungefär lika idiotisk som om en bilägare skulle bli ersättningsskyldig i ett civilrättsligt mål med en bank, för att den stulna bilen användes i ett bankrån.

Anonym skrev

Det blir väl en samhällsekonomisk katastrof om massor blir skuldsatta och hamnar hos kronkalle och inte kan skaffa bostad, bil och lån osv..osv..?

Då drabbas ju alla brancher på grund av att köpkraften i samhället sjunker.

Då har dom ändå inte råd att köpa varken musik eller filmer.

Anonym skrev

Ja, då var det dags igen… mer elände, när skall det bli ett slut på häxprocessen.

Lämna kommentar