DN: Rör inte internet

I bloggvärlden ledde detta till upprörda reaktioner, och det av goda skäl. The Pirate Bay innehåller ingen barnpornografi – möjligen fanns där länkar till den typen av material. Sajten fungerar som ett slags avancerad sökmotor, där fildelare får kontakt med varandra.

Nu slapp The Pirate Bay undan censuren. Men polisens agerande är ändå problematiskt. Om The Pirate Bay är i farozonen, hur är det med andra typer av portaler och sökmotorer?

Kommentarer

Anonym skrev

Kineserna har tillgång till för lite information enligt vad som sägs. Traditionell censur med andra ord. Vi här i väst bombarderas med för mycket information – bland annat konspirationsteorier som gör det enormt mycket svårare att hitta den nyttiga informationen. Men vad jag ville säga var egentligen att Internet in kommer, och kommer aldrig att hindra några totalitära regimer från att växa fram i sig. Ett av skälen till detta är informationsöverflödet; en enda sanning drunknar bland 7000 konspirationsteorier.

Sedan är det faktiskt så att tillgång till information är en del av spelet. Hur man väljer att utnyttja denna är en annan del. Jag bestrider inte dig i vikten av att det finns tillgängligt…

Anonym skrev

Det ar mycket riktigt, men det arju just tack vare internet som pirapartiet bildats, som en motstandsrorelse har tratt fram, och som forstar vad de sma sma stegen innebar…

Anonym skrev

Inte för att jag är särskilt insatt. Men det var väl inte direkt så att Hitler sa ”nu ska vi instifta diktatur och gasa ihjäl 6 miljoner judar”, eller? Han blev ju faktiskt demokratiskt vald, och jag tror inte att det berodde på okunnighet hos folket. Men det är ju som alltid, små små steg, som vart och ett eventuellt kan motiveras på ett eller annat vis, men helheten är det ingen som ser och till sist står man där med världskrig, diktatur, SS trupper som bankar på dörren, koncentrationsläger och folkmord. Eller som i vårat fall ett övervakningssamhälle a la 1984 där minsta lilla intellektuella avvikelse eller snedsteg snabbt suddas ut i trygghetens och anti-terrorismens namn. Den som tror att tyskar är mer ”onda” än andra lever i en skyddad liten bubbla och kommer förr eller senare att få sig ett bryskt uppvaknande. Det är vad jag tror.

tlainen skrev

Men tror du att just kineserna har tillgång till mycket eller lite information? Speciellt sånt som kan skada det regerande partiet?
Internet har en sån enorm potensial till att ge gratis information till miljoner människor väldigt enkelt. Det är girighet och ovilja att stöta sig som gjort att kinas diktatur inte än har fallit.

Anonym skrev

Nej, om internet hade funnits på 1930-talet så hade det möjligtvis varit svårare att påstå att man inte kände till förintelsen. På det stora hela gör dock inte internet särskilt mycket för att bräcka totalitära regimer. Se på Kina. Saknas det demokratisk tradition i landet så är internet knappast en frälsare. För mycket information kan fungera som ett lika bra filter som för lite information….

Anonym skrev

Internet skall vara fritt visserligen kan de plocka bort all Barnporr
o annan skit men att andvända filter är ett fel sätt att göra det på.
De kommer ju bara på andra sätt o sprida det på tex kan de gå tillbaka
till det gamla BBS systemet.

Så RÖR INTE vårt internet Politiker …. !!!!

Ps Dessutom kan alla rövhål i EU sluta med sina idiotiska ideer till lagar för folk kommer ändå inte lyda dom till 100%.

Anonym skrev

Om internet hade funnits på 30-talet (och haft lika stor spridning som idag) tror jag knappast Hitler hade tagit sig till makten ^_^. Men jag förstår vad du syftar på.

SM5POR skrev

Tänk om Internet hade funnits på 1930-talet. Då hade vi kunnat filtrera bort andra världskriget och Förintelsen.

tlainen skrev

Kan bara hålla me! Kom dock å tänka på detta citat…

”First they ignore you.
Then they laugh at you.
Then they fight you.
Then you win.”
—Mahatma Gandhi

pv2b skrev

Utmärkt krönika av Karin Rebas. Det enda som skulle kunna göra den bättre vore om den vore osann.

Anonym skrev

När Karin Rebas skriver ”Trots allt är det bättre att Mats Johanssons idéer prövas i en politisk process” kan man inte annat än att hålla med. Ungefär som man måste hålla med om att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. Datalagringsdebatten togs inte förrän två år efter fullbordat faktum. Är det nån som kommer ihåg om DN ens nämnde IPRED1 när det begav sig? Nu är det ett himla halloj. När det är försent.

Samma visa med internetfiltrering. Svenska nätleverantörer ska nu förhålla sig praktist till Europaparlamentet och rådets rekommendation till ”industrin för audiovisuella tjänster och nätverksbaserade informationstjänster liksom andra berörda parter att […] undersöka möjligheten att skapa filter som förhindrar att information som kränker människans värdighet sprids på Internet”.

Frattini’s lagförslag har varken nummer eller namn. Vi får veta i oktober säger hans pressekreterare. Är det verkligen OK Karin? Kan du inte skriva lite om det så att medborgarna får ”en rimlig chans att granska och påverka”?.

//Erik

Lämna kommentar