I september presenteras en utredning om lagliga alternativ för nedladdning av musik och film. Det var förre justitieministern Thomas Bodströms svar på förra sommarens heta fildelningsdebatt. Underhållningsbranschen kämpar för sina vinster, piratförespråkarna kontrar med att ”kopiering inte är stöld” – hötappar som vi vanliga åsnor med bredbandsuppkoppling vandrar mellan.
Kommentarer
Man måste skilja på värde och pris. Vad är priset för att inte sätta ner foten och upprätthålla vår självständighet? Personligen är jag beredd att ta en sänkning i levnadsstandard (även om jag inte tror att det skulle bli följden) för att bevara yttrandefrihet och integritet.
Vad jag tror skulle hända är att andra länder skulle börja fundera på varför Sverige tar ett sådant steg. Sverige har ett gott anseende internationellt och vårt ord väger väldigt tungt, speciellt i förhållande till hur få vi är. Vi betraktas som seriösa och ärliga, inte ett uddaland med en crackpotledare som Korea. Om vi tar ett sådant steg så skulle det få andra länder fundera på allvar om det är en framkomlig väg. Det skulle vara ett för tungt vägande argument för att de bara skulle förkasta det, de skulle helt enkelt vara tvungna att faktiskt göra en värdering av var de står och vilka alternativ som finns.
Det handlar dessutom inte om att bryta ett avtal, det handlar om att lämna det. Det är en avsevärd skillnad, internationella avtal är sällan skrivna för att gälla för alltid och innehåller vägar ut.
Glöm inte heller att andra länder också tjänar på att handla med oss. Deras företag kommer att vilja fortsätta handla med oss, för det kommer fortfarande att finnas pengar i det. På sin höjd kommer det att handla om lite ordkrig och några symboliska åtgärder för att verka handlingskraftiga, längre än så går det inte.
[quote]
Fri information och gratis filmer och musik är ju en väldig skillnad!
[/quote]
[quote]
Men som sagt, Britney, Lindas dokusåpa, porrfilmer och annat patrask är och blir aldrig information!
[/quote]
[quote]
Det handlar inte om information! Britney är inte information.
[/quote]
Vilken hemmasnickrad irrationella defninition av ”information” använder ni er av egentligen?
Om något som inte (för er) är ”informativt” vid ett givet ögonblick inte är information, då kan knappast alla böcker på ett bibliotek som ni ej är intresserade av inehålla information.
I exempelvis en porrfilm eller en dokusåpa finns ljudinformation och bildinformation, är inte detta information? De inehåller troligtvis diverse mer avancerade informationsstrukturer såsom handlingar, speglingar av diverse kulturer och åsikter mm. Är inte informationen information? När är information inte information? Allt som kan tolkas på minsta vis bör rimligen vara information även på en så abstrakt nivå som en låt eller en film.
Om man nu ska blunda för hur en dator behandlar _ALL_ information i debatten och sedan på minsta lilla vis skulle ställa sig bakom krav på filtrering eller annat försök på begränsning av ”specifikt” material så ter det sig hela bara extremt patetiskt.
Det handlar faktiskt om information och ettor/nollor. Har man varken kan skriva eller läsa blir det problematiskt att kunna föra ens ett försök till en seriös diskussion om exempelvis fundamentala saker som rör skriftkonst.
Ska man filtrera så blir det alla ettor och nollor som ska genomsökas. Det är ingen skillnad på en etta och en annan etta. Alltså är det allt eller inget som i slutändan blir undersökt. Integritet eller ingen integritet.
Det är så länge som extrem ignorans för högst relevant _information_ existerar som ”debatten” kommer stå stilla.
Om du inte tittar på detaljnivå så kan du inte se på sakfrågan överhuvudtaget eftersom du inte på något sätt skulle kunna hantera den då. Det är precis det här problemet som de flesta myndigheter har. Dom vet inte hur det funkar.
Det har absolut ingen som helst betydelse vad du tycker och tror, fakta är något helt annat, och fakta är att all information är ettor och nollor.
Om du utelämnar detaljer så kommer fel beslut att tas oundvikligen, och vi kommer få ett samhälle som måste granska all slags informationutbyte mellan olika datorer på jakt efter godtyckliga saker.
Visst är det som du skriver, men det är ju inte Sverige som börjat med att missbruka alla avtal och regler, pga våran maktposition. Ta dig istället en titt åt väst, och så hamnar din analogi med Asarna på sin plats.
Jag anser att det är upphovsrättsivrarna som har brutit avtalen, om inte deras ord så deras syfte, genom att påverka lagstiftningen till sin fördel. Detta gör att fler och fler kommer att bryta upp dessa avtal, och de går under, precis som Oden.
Det är lite naivt att säga att vi kan stifta vilka lagar vi vill bara för att vi är ett självständigt land. Så länge man har något att förlora kan man aldrig vara fri. Sverige är självständigt, men också ett rikt land. Rikedomen upprätthålls delvis genom handel med andra länder, vilket betyder att vi är beroende av dem och deras tullar och avgifter. Ju mer vi hävdar vår självständighet desto mer riskerar vi att bli ett fattigt land. Jämför med nordkorea.
Man kan dra paralleller till Ringen, om man vill. Oden är från början inte mäktigare än de andra gudarna, men han har varit listig och ”investerat” sin makt genom att ingå olika avtal. När han inser att han har ingått ett avtal han inte kan fullfölja, så struntar han i det, eftersom han tycker sig vara så mäktig och självständig. När han har brutit mot ett avtal blir det lätt att bryta mot fler och fler, och till slut har han förlorat all sin makt och går under.
Vi måste fundera på varför Sverige tillhör den rika delen av världen.
Och du vill vara den som drar gränsen för vad som är information och vad som inte är det? Det handlar inte om antingen/eller, det är en kontinuerlig skala som beror på betraktarens värderingar, vilket gör alla bedömningar godtyckliga.
Enda lösningen på det problemet är att gå till den minsta gemensamma nämnaren, ettor och nollor, och konstatera att på den nivån är allt lika. Det måste vara allt eller inget som släpps fritt, allt annat är för diffust för att upprätthållas.
Så är det! Det drar ner debatten på en lägre nivå. Ingen i ledande ställning vill ta debatten så länge som man vrider debatten till nåt som mest blir löjligt. I det här fallet ettor/nollor och information.
Det handlar inte om information! Britney är inte information. Riktig information sprids ändå via media och forum, det behövs ingen lagstiftning för att få sprida Britney eller porr, även om folk kallr det konst.
Jag tror att de flesta skiter i ettorna och nollorna också. För mig handlar det om vad man ska göra när man faktiskt kan se att någon sprider t.ex. Britney Spears senaste låt via P2P. Ska detta vara ok eller bör den som sprider låten hållas ansvarig? I den diskussionen är allt snack om informationsfrihet och ettor/nollor fullständigt ointressant.
[quote=Anonym]99% av alla människor skiter fullständigt i ettor och nollor. För mej blev hela debatten ännu mer löjeväckande nu.
Fri inormation kan nog vara en vacker tanke som för tankarna tillbaka till 70-talets gröna vågare och kollektiv.
Men som sagt, Britney, Lindas dokusåpa, porrfilmer och annat patrask är och blir aldrig information![/quote]
Nja. Låt oss undvika ordet ”information” då, om det leder till missförstånd. Låt oss istället prata om siffror (koder, talsekvenser, data).
Det centrala problemet är nämligen just att Britney Spears senaste låt kan uttryckas med siffror; fakta och nyheter kan uttryckas med siffror; åsikter, hemligheter och privata brev kan uttryckas med siffror. Och alla dessa saker uttrycks med siffror varje dag, i datorernas värld.
En porrfilm kanske är skräp för dig och konst för någon annan. Något som är konst för dig är kanske skräp för någon annan. Men för en dator är båda sakerna siffror, och inget annat.
Om man ska hindra folk från att skicka Britney Spears låtar till varandra, måste en myndighet granska alla siffror deras datorer skickar till varandra, och då kommer myndigheten även att kunna läsa alla deras privata brev och hemligheter. En sådan granskning är både kränkande och dyr för staten.
Vi kan alltså inte skydda den personliga integriteten utan att släppa sifferflödet fritt, alldeles oavsett om det döljer sig porr, nyheter, musik eller dagboksanteckningar bakom siffrorna. DET är vad debatten handlar om.
Lågkvalitativ information möjligen, men städse information. Det går inte att komma ifrån, för datorn är det samma sak.
99% av alla människor skiter fullständigt i ettor och nollor. För mej blev hela debatten ännu mer löjeväckande nu.
Fri inormation kan nog vara en vacker tanke som för tankarna tillbaka till 70-talets gröna vågare och kollektiv.
Men som sagt, Britney, Lindas dokusåpa, porrfilmer och annat patrask är och blir aldrig information!
I den digitala världen är det ingen skillnad mellan Britney Spears senaste musikvideo och ett filmklipp som visar missförhålladena i Abu’ghraib fängelset. Det är samma sorts ettor och nollor. Exakt hur, rent praktiskt, ska du kunna skilja de två åt? En stor statlig kontrollmyndighet som sitter och övervakar allt och sorterar ut det som anses olämpligt?
Så länge folk kallar musik och filmer för information så kommer debatten att stå stilla. Fri information och gratis filmer och musik är ju en väldig skillnad!
Jag menar… Hur informativ är britney eller nån porrulle?
Utrymmet för en självständig lagstiftning är inte alls speciellt begränsat. Sverige är en självständig nation och har som sådan rätt att stifta sina egna lagar, oavsett vad omvärlden anser om det.
Att olika länder har olika lagstiftning är på sin höjd opraktiskt, men det är hanterbart.
Jag börjar också bli trött på att debatten gång på gång fokuseras på om mediaindustrins vinster påverkas, istället för att ifrågasätta om deras vinster är berättigade och motiverade, och om deras inflytande på kulturens utveckling är positivt eller negativt. Målet måste i huvudsak vara ett stärkt och breddat kulturutbud, inte den likriktning som mediaindustrin står för. Så länge som skenfrågor som vinst tar uppmärksamheten så går det inte att föra en seriös debatt.