PRESSMEDDELANDE: Demokratihotande massövervakning föreslås idag

Lagförslaget härstammar från ett EU-direktiv, Datalagringsdirektivet, som Thomas Bodström drev igenom i EU 2006 trots massiv internationell kritik och juridiska frågetecken. Lagförslaget idag väntas dessutom föreslå att Sverige går längre än EU önskar, vilket innebär att utredningen inte bara går EU tillmötes, utan aktivt önskar införa ett aggressivt övervakningssamhälle.

– Alla sju riksdagspartier har varit med och genomfört detta, fortsätter Falkvinge. Det togs fram under den röda regeringen och genomförs nu av den blå. Med detta så avskaffar man brevhemlighet, meddelarskydd och källskydd och kallar det hånfullt för ”medel för effektiv brottsbekämpning”. De få partier som pratat för personlig integritet har gjort en klackvändning när man väl kommit till makten. Vi inom Piratpartiet blir mer och mer alarmerade över hur nonchalant man raserar personlig integritet, och hur snabbt demokratins fundament monteras ned för att ersättas av en omfattande massövervakning.

Debatten gick varm redan i EU-parlamentet om hur man skulle förhålla sig till att direktivet bryter mot Europakonventionen. Tyska parlamentstjänstemän har kommit fram till att Tyskland inte kan införa massregistreringen av det skälet, och att direktivet är olagligt. Den tyska parlamentsledamoten Ilka Schröder har gått ännu längre och säger att detta registrerar mer än Stasi någonsin gjorde. Även Irland har formellt ifrågasatt direktivet.

– Eftersom direktivet bryter mot Europakonventionen så bryter det också mot svensk grundlag, avslutar Falkvinge. Det får inte införas i svensk lag. Men det är inte därför som det här lagförslaget är ren ondska. Det är för att alla vet vilken sorts samhälle en massövervakning leder till. Demokrati förutsätter rätten till ett privatliv.

FÖR MER INFORMATION:

  • ring Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 0708-303600, eller
  • ring Christian Engström, vice partiledare, 070-6633780, eller
  • se Piratpartiets hemsida på http://www.piratpartiet.se

OM PIRATPARTIET:
Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari 2006 och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger–vänsterfrågor.

Kommentarer

Anonym skrev

Jag tycker att Piratpartiet behöver ändra namn till Frihetspartiet. När folk vaknar till den bistra verkligheten och börjar vädra sitt missnöje så är det annars stor risk att Sverigedemokraterna tar över det här landet. Vårt enda hopp är att USA vaknar upp men den chansen är inte stor. Goodbye Freedom

Anonym skrev

Det är enkelt att tro att det ligger till så. Det tror inte jag. Låt mig presentera en annan uppfattning:

Terroristparanoian är ingenting de teknologiska ländernas ledning vill bli av med. Det håller folk i schack.

yeslove skrev

”Det som sades var att terroristexperten och tidigare federale åklagaren John Loftus 29/7-2005 i en Fox News interju berättat att huvudmannen bakom Londonbombningarna arbetade för den Brittiska säkerhetstjänsten, MI6.”
mer…

Anonym skrev


http://www.whatreallyhappened.com/blackmail.html
”It turns out that Israel has had a potential wiretap on every phone in America for years, along with the ability to monitor and record who any person is calling, anywhere in America; information of great value even if one does not listen to the calls themselves. Amdocs, Inc. the company which sub contracts billing and directory services for phone companies around the world, including 90 percent of American phone companies, is owned by Israeli interests. Yet another company, Comverse Infosys, is suspected of having built a ”back door” into the equipment permanently installed into the phone system that allows instant eavesdropping by law enforcement agencies on any phone in America.”

>Det som är positivt är ju att man kommer kunna koppla ihop politiker som betalar företag svart.

Du menar kanske tvärtom. Sådan information är värdefull bara så länge den är hemlig och avslöjas först om man behöver en ”Toblerone” historia för ett specifikt syfte.

Anonym skrev

Har du tänkt på hur lite politisk spam det finns. Det vore ju ett idealiskt sätt att masskommunicera ett budskap på en shoe-string budget.

Varför görs inte det?

Jag slår vad om att det förökts. Och stoppats. Att man alltså i så fall kan stoppa kommersiell spam också, om man vill. Men man vill inte för spammen är nyttig för somliga som vill trötta ut oss, fragmentera våra sinnen och skapa en trist upplevelse, och använda den som distributionskanal för kodade/steganograferade meddelanden.

Fast man kan ju ha fel…

yeslove skrev

”Den lagrade informationen utgör rådata till kartan över landets och senare Europas sociala nervsystem och kan såvitt det ser ut utan misstanke lämnas över till inhemska säkerhetstjänster eller organ för främmande makt, exempelvis NSA. Efter statistisk bearbetning utgör datat ett kraftfullt verktyg för att identifiera och manipulera nyckelpersoner, såsom politiker och tjänstemän och möjliggör ett maktövertagande med ganska små resurser.”

mer…

Så det handlar inte bara om kränkning av individens integritet..

Anonym skrev

Men finns inte priatpartiet i USA? Om man låter sådana som dessa vara mellanhänder borde väl det funka?

Anonym skrev

Jaså… Det visste jag inte.
Men det är ju lite sorgligt att bara amerikaner ska få bestämma om så viktiga saker, de verkar ju inte klara av det…

Kayaku skrev

[quote=Anonym]AT&T Whistleblower-filmen blir mer intressant om man vet att det står en narus-maskin där inne. Gubben säger ju faktiskt inte vad det är de gör med sina splittade laserstrålar (yey, det där lät gansak sci-fi ;) så utifrån din youtube-film kan man ju inte avgöra om AT&T är snela eller inte :P :P (http://en.wikipedia.org/wiki/Narus)

Det är ju trevligt och allt, men Endgame-filmen visar ju bara en konspirationsteori — Och som sådan kanske man inte ska lita allt för mycket på den?? Det hade varit trevligt om ni inte spammade sönder piratpartiet med paranoida påståenden :P[/quote]

hmm… aja, behöver inte säga mycket:
http://www.youtube.com/watch?v=INdcaeeb3ws

& en till:
http://www.youtube.com/watch?v=ta-Y8hFv8I0
En kommentar.. Behöver verkligen USA ta över en av USAs egna städer i en kris situation? Hålla folket i kontroll instänga innanför taggtråd & total ignorera folkets önskningar?
Umm, ursäkta, vem var fienden?

”There is no such thing as coincidences, only the illusion of the coincidences”

Kayaku skrev

Snart väl hela folket kommer bli RFID-chippade & avlyssnade.
Hellre att statsfolket blir avlyssnade & chippade, för att de är dem som ska ifrågasättas och inte den personliga individen.

Anonym skrev

Om du donerar till en presidentkandidat i USA-valet kan det i bästa fall leda till att du får tillbaka pengar (minus växelkostnader x2), i värsta fall till att kandidaten du gillar får skit för att han sponsras från utlandet. Det är inte tillåtet. Minns du kampanjen som skulle ge pengar till vem som än kandiderade mot Bush som samlats in i hela världen? De fick ett helvete med att få tillbaka alla pengar.

Anonym skrev

Till de som rekommenderat End Game, den är bra men man borde egentligen se denna först så blir det ett mer ”förklarat” skimmer:
Global Warming or Global Governance

Om ni hittat EndGame så hittar ni säker denna också.

Anonym skrev

Falkvinge är bra. Han fattar poängen. Han brinner för detta och är påläst. Vi som tror att privatliv och rimlig immaterialrätt är viktigt, får göra samma sak i våra små hörn… Tillsammans med släkt, vänner, och studie- och arbetskamrater. Den andra sidan har så, så svaga argument… Lite kritisk massa bara, så svänger vi världen!

kenny_lex skrev

Så här ligger det till för mig.

Jag har inget emot att te.x ICA håller reda på vad jag handlar eller att de filmar mig när jag går omkring i affären. Men det som skulle oroa mig är om staten stiftar en lag som gör att affärerna ”måste” lämna ut uppgifter om mina inköp till staten och att staten anger som anledning till detta att terrorister kan tillverka bomber av vissa saker man kan köpa på ICA.

För mig är det nästan samma sak med telefon och jag har inget emot att telefonbolagen spar uppgifter om mina samtal så att de kan föra statistik och debitera mig, men när staten vill ha ut alla uppgifter om till vilka jag ringer för att se om någon i mitt privata kontaktnät kanske har kontakt med någon som känner en som kanske kan misstänkas att känna till hur man gör en bomb av saker man köpt på ICA.

Anonym kan man alltid bli och Usama-Bil Laden är ett bra exempel på detta då han har gäckat världens mest teknologiska länder i ett antal år och trots all övervakning som är möjlig kan de inte säga vart han är. Så dessa lagar kommer absolut inte stoppa några terrorister eller den grova brotsligheten utan är enbart till för att staten har fått ett extremt kontroll behov till följd av USAs terrorist paranoia.

Anonym skrev

Om jag har förstått det rätt så behandlas inte innehållet i din trafik av lagförslaget, bara vem du kommunicerar med. Alltså har det ingen skillnad om du använder en krypterad chatklient eller inte, kryptot hindrar ju ingen att se vem du pratar med, bara vad som sägs :P pwnd. Prova annars gärna TOR eller I2P? (se http://en.wikipedia.org/wiki/Onion_routing för varför det skulle hjälpa.)

Anonym skrev

…Eller så är FRAs dator till för att katalogisera och behandla data. Att de skulle kunna knäcka något modernt krypto är väldigt osannolikt. Läs på om kryptografi innan du häver ur dig saker hur som helst? :P

Anonym skrev

AT&T Whistleblower-filmen blir mer intressant om man vet att det står en narus-maskin där inne. Gubben säger ju faktiskt inte vad det är de gör med sina splittade laserstrålar (yey, det där lät gansak sci-fi ;) så utifrån din youtube-film kan man ju inte avgöra om AT&T är snela eller inte :P :P (http://en.wikipedia.org/wiki/Narus)

Det är ju trevligt och allt, men Endgame-filmen visar ju bara en konspirationsteori — Och som sådan kanske man inte ska lita allt för mycket på den?? Det hade varit trevligt om ni inte spammade sönder piratpartiet med paranoida påståenden :P

Anonym skrev

Du kan väl ta upp det med valberedningen. Men min spontana tanke är att du är ensam om de funderingarna. Falkvinge har marknadsfört partiet med mycket stor framgång, inte minst i USA. Och han besitter en kunskap som är svårslagen.

Kanske kunde Falkvinge kompletteras med en mer traditionell partisekreterare, som får spela rollen som seriös, typisk politiker, saklig, korrekt och down-to-earth. Men Falkvingen får spela rollen som engagerad, pirat, ungdomskultur, rebell, upprorsmakare och tin-foil-hat…

Eller tvärtom, jag vet inte vilken roll Falkvinge vill ha. Men det kunde vara bra att ha två, som kan spela mot varandra. Alternativt att Ung Pirat tar på sig rollen som rebelliska och partiet går mot en mer städad och ordningssam skara, utan jolly-roger-flaggor på demonstationerna.

Men, vad vet jag?

Anonym skrev

Verkligen, en superfilm!

Nån enstaka detalj fel, som att Jesus föddes 25/12… och nåt bibelcitat ryckt ur sitt sammanhang, men ändå en oerhört viktig film. Tänk om folk visste mer om vårdagjämningens procession och allt…

vaken.se

Jonas Nyman skrev

Sådär.
Ett styck bredbandsabonnemang och ett styck telefoniabonnemang uppsagt!
Känns skönt.

Och till er som påstår att ”han man bara rent mjöl…”
Det är MIN mjölpåse, och du har inte med den att göra.

Jonas Nyman skrev

Jag har försökt förstå hur man kan donera pengar till de amerikanska presidentkandidaterna, men det var inte helt enkelt. Måste man vara US-medborgare för att få donera, och måste man bli registrerad?

Det ligger ju i hela världens intresse att det blir en vettig snubbe i den fåtöljen.

Ron Paul och Dennis Kucinich verkar ju rätt hygglo, men det är ju bedrövligt om de två är de bästa som kan uppbringas i ett så stort land…

…asså… alla visste ju att det skulle gå illa med Bush vid rodret. Man att han skulle lyckas starta två onödiga krig och sumpa demokratin i ett 50-tal stater på bara åtta år, det trodde inte ens jag.

Anonym skrev

Lyckligtvis verkar det som om tidningarna visar åtminstone något intresse i frågan. Googla på ”Alla svenskars kommunikation lagras” så ser du att både svd, dn och ett gäng andra tidningar har lagt in en artikel om det den 7:e november, även om det bara är TT:s information de klistrar in.

Anonym skrev

Vilket utmärkt medel detta blir för att korrumpera samhället när man dokumenterat upp beteendet av våra beslutsfattare, höga polischefer och militärer.

Det blir ett fantastiskt medel för att styra beslut genom hot om exponering av ledande personers förehavanden.

Man tycker att självbevarelse driften hos dessa målgrupper borde halta utvecklingen direkt.
Kommer bli en baggis nu att hålla koll på svarthemhjälp hos våra politiker m.m.

Suck,

SM5POR skrev

[quote=Anonym]Inget ont om Falkvinge, men frågan är om han är rätt person att lyfta PP?[/quote]
Inget ont om anonyma bloggare, men frågan är om de är bäst lämpade att föreslå efterträdare till den riksdagskandidat som kammade hem 40 procent av personrösterna i sitt eget parti, trots att varje röstande hade minst tio kandidater att välja bland?

Har du något namn? Nej, jag menar inte ditt namn, jag menar namnet på en etablerad partimedlem som redan har gjort påtagliga insatser för partiet? Lämna det i så fall till valberedningen.

kenny_lex skrev

Man skall inte behöva kryptera medelanden för staten skall inte spionera på folket, sedan är det nog illa att ststen inte egentligen tittar på innehållet utan vill ha reda vilka du känner och brukar tala med samt hur ofta du ringer osv. Nu planerar ju staten även att logga alla som äger en dator genom att göra så att folk måste betala licens för dem då de kan användas för att se på TV.

Men vi skall inte ropa, ”1984, here we come” ännu, för det är förslag och det gäller nu att göra folk medvetna om att deras privatliv till stor del är hotad och att det är dags att protestera.

Anonym skrev

[quote=Rick Falkvinge]Vi hade en demonstration förra lördagen om exakt det här. Vi sade exakt hur lagförslaget skulle se ut, och fick rätt ner i nästan minsta detalj. Demonstrationen var utlyst en månad i förväg, både på hemsidan och i mail till alla medlemmar.

Efter det är jag övertygad om att det måste mer till. Att samla någon hundratal huttrande människor med flaggor och vimplar i novemberkylan tar massor av energi från deltagarna och har ingen multiplikatoreffekt alls.

Nu måste vi gå från tusentals engagerade till hundratusentals engagerade.
[/quote]

Inget ont om Falkvinge, men frågan är om han är rätt person att lyfta PP?

Anonym skrev

En del från E24′s kommentars log, tänkvärda saker.

Det givna andra steget,

Till alla som tror att kryptering är lösningen, i England så hamnar du i fängelse om du inte lämnar ut ditt data.
http://arstechnica.com/news.ars/post/20071001-uk-can-now-demand-data-decryption-on-penalty-of-jail-time.html

Detta borde alla se,
Betänk också att vår Statsminister var med på Bildeberg mötet i Ottawa Kanada 2006.
http://www.youtube.com/results?search_query=jones+endgame+part

(Ej verifierat)
Detta lagförslag var först ämnat till att stoppa terrorism, enbart. Vid terroristbrott skulle man kunna gå in och se vilka de hade pratat med innan dådet. Innan förslaget ens är lagt så ändras det till att gälla alla brott som kan ge mer än två års fängelse. Och så idag, brott som ger 6 mån fängelse.

Det är bara en tidsfråga innan de får gå in och titta på alla uppgifter utan att brott begåtts. Och då har de världens mest perfekta grund till ett åsiktregister….

Har aldrig varit politiskt aktiv, men nu får det vara nog.

Blivande medlem.

kenny_lex skrev

Framtiden är dyster när det gäller folks privatliv, för nu när det registreras vem som ringer till vem och vem samt att staten snokar i vad det är du mailar så blir det lite värre än vad folk tror.

För kombinera detta med exempelvis kollektivtrafiken, där man nu inför ett biljettsystem som är designat för att ta reda på hur enskilda individer åker. Utöver detta så beställs många resor med SMS, så förutom att staten då kan reda på vad en enskild individ har för kontaktnät så kan de då ta reda på hur, när och snart vart en person reser.

Sedan är det frågan om staten bara skall kolla på vart ett e-mail sänds, för FRA (Försvarets radio anstalt) fick ju för ett tag sedan en av världens mest kraftfulla datorer som är till för att ta sig förbi krypteringen på mail och det gör man bara om man har för avsikt att läsa de mail som man avlyssnar.

SM5POR skrev

TV-reklam för att varna för övervakningssamhället är bortkastade pengar. TV-tittarna är den grupp som är minst intresserade av att värna sitt och andras privatliv, särskilt om de sitter och fånstirrar på Big Brother eller någon annan dokusåpa. Skall vi synas i TV, så är det på nyheterna. De som berörs av vårt budskap tittar möjligen på nyheterna, men troligast så har de stängt av.

Vänd dig i stället till alla som är intresserade av att kommunicera med dig. Vänner, arbetskamrater, telefonförsäljare. Spela in ett telefonsvararmeddelande där du hälsar att du med anledning av kriget mot terrorismen tyvärr är förhindrad att svara i telefon, men att du i avvaktan på krigets avslutande gärna läser skrivna brev (eller någon annan kommunikationsform som du föredrar för stunden). Spela gärna en musiksnutt också för att lätta upp stämningen. Du behöver inte betala ett öre för att sända denna reklam, utan den betalas av mottagaren (alltså den som rent tekniskt ringer dig).

Om dina vänner inte tvekar att skicka dina personuppgifter till polisen genom att ringa dig ens sedan de fått information om att så sker, då kanske du skall se dig om efter nya vänner.

SM5POR skrev

Jag tycker det låter som en utmärkt tanke, men jag vill gå längre än till enbart ett provokativt förslag; jag vill realisera den totala registreringen av all skräppost. Filterfunktionen är jag faktiskt ointresserad av; jag undviker spam genom att inte lämna ut mina viktigaste e-postadresser till vem som helst. Däremot kan jag tänka mig att registrera mängder av e-postadresser hos olika annonsfinansierade gratistjänster, lägga ut dem till spammarnas beskådan på mina webbsidor, och sedan aldrig bry mig om att vittja brevlådorna. De kommer att fyllas med reklam, inte till enbart 95 procent, utan till hundra procent.

Avsändarnas operatörer måste logga vilka brev som skickas, och deras kunder (spammarna) får betala för det. Mottagarnas operatörer måste lagra de brev som tas emot, och deras kunder (annonsörerna) får betala för det. Aktörerna i marknadsföringsbranschen får därmed betala dubbelt för att äta sin egen reklam, medan vi andra skaffar oss krypterade, övervakningsfria och spam-fria kommunikationstjänster via trendkänsliga operatörer i Västindien. Privatlivets helgd sägs stå högt i kurs i Anguilla.

Bertil Wennergren skrev

Politiker i samtliga partier (undantaget Piratpartiet, förstås) har under mycket lång tid visat i praktisk handling vad de står för och vad de vill (inte samma saker som står i partiprogrammen). Alla svenskar vet redan allt detta, men de röstar ändå vidare på samma partier. De vill alltså ha dessa politiker, dessa partier och just den politiken. Alla vuxna vet redan sedan länga att det som sägs i valkampanjerna bara är underhållning, så det svamlet har förstås inget med saken att göra. Endast det praktiska handlandet är av betydelse. Det praktiska handlandet är väl känt, och godkänt av allmänheten. Tugga och svälj.

Det är klart att piraterna ska fortsätta och kämpa. Men vi ska inte tro att allmänheten redan tycker som vi, egentligen. Det gör de inte. De vill ha kedjorna, just nu. Men vi kanske kan övertyga folk att kedjorna inte är bra. Men det är förstås ingen lätt uppgift.

Anonym skrev

Använd Miranda som messenger, så kan man köra MSN, ICQ m.fl. med kryptering, under förutsättning att den man pratar med också använder Miranda.

Man behöver bara lägga in ett krypto-plugin (SecureIM).

http://miranda-im.org/

Om jag har förstått rätt så kommer inte detta att göra någon skillnad mot just det här förslaget, men ju fler man kan köra krypterad IM med desto mer skyddar man sin integritet.

Rick Falkvinge skrev

Vi hade en demonstration förra lördagen om exakt det här. Vi sade exakt hur lagförslaget skulle se ut, och fick rätt ner i nästan minsta detalj. Demonstrationen var utlyst en månad i förväg, både på hemsidan och i mail till alla medlemmar.

Efter det är jag övertygad om att det måste mer till. Att samla någon hundratal huttrande människor med flaggor och vimplar i novemberkylan tar massor av energi från deltagarna och har ingen multiplikatoreffekt alls.

Nu måste vi gå från tusentals engagerade till hundratusentals engagerade.

Anonym skrev

Se till att gå ut i ett pressmeddelande och UPPMANA folk att skriva ett mail till var och en riksdagsman/kvinna och EU parlementariker från Sverige. Det blir väl ett par hundra mail.

”Hej Carl Bildt. Jag vill härmed meddela att jag tycker förslaget är uselt och uppmanar dig att rösta emot förslaget ifall det blir omröstning i Riksdagen” – och likadan till övriga…. personlig etc.

Samtliga måste diarieföras. Börjar ni uppmana folk till en sådan grej, kommer det garanterat fram i media – vilket leder till fler som faktiskt skickar mail till politikerna.
Tänk dig utopin – 4 miljoner arga medborgare som skickar mail till varenda riksdagsledamot och opponerar sig. Det blir 4miljoner * 365(?) mail som MÅSTE diarieföras – och varje riksdagsman får en massa mail att läsa.

O tänk vilken reklam DET vore för er!

Intressant tanke….

Anonym skrev

Se till att gå ut i ett pressmeddelande och UPPMANA folk att skriva ett mail till var och en riksdagsman/kvinna och EU parlementariker från Sverige. Det blir väl ett par hundra mail.

”Hej Carl Bildt. Jag vill härmed meddela att jag tycker förslaget är uselt och uppmanar dig att rösta emot förslaget ifall det blir omröstning i Riksdagen” – och likadan till övriga…. personlig etc.

Samtliga måste diarieföras. Börjar ni uppmana folk till en sådan grej, kommer det garanterat fram i media – vilket leder till fler som faktiskt skickar mail till politikerna.
Tänk dig utopin – 4 miljoner arga medborgare som skickar mail till varenda riksdagsledamot och opponerar sig. Det blir 4miljoner * 365(?) mail som MÅSTE diarieföras – och varje riksdagsman får en massa mail att läsa.

O tänk vilken reklam DET vore för er!

Intressant tanke….

James skrev

en sak kanske vore att kolla möjligheten för diverse ungdomspartier samt pp såklart, tillsammans med alla medlemmar fixa någon insamling för att sedan göra någon form av ”Väcka människors inlåsta sinne till liv” reklamfilm, som kanske kan visas någon sekund då och då på tv?

det kostar en del, men då når man ju definitivt ut mycket mer tror jag.

om dom inte vill ta med oss i tv, så får vi väl köpa oss in?

peace!

Anonym skrev

(Jag skrev posten som du svarade på)

Jag menade aldrig att det var okej eller bra att några idioter ska få övervaka oss hur som helst. Hälften av de som skrev betänkningen (eller vad de nu kallade det) vet säkert inte hur internet fungerar med IP-addresser och annat (Förresten: En sak jag tänkte på var att det just stod ”IP-adresser” och inte något mer generellt. Det går ju att använda andra protokoll också, som de nästanbortglömda IPX och AppleTalk eller vad-som-helst, och då skulle ju det inte behöva loggas. I alla fall är det min tolkning, om jag får lov att göra den bokstavlig.)

Det jag reagerade på var hans totala bakutspark. Det leder inte speciellt långt. Ta det lugnt och tänk i stället :P

En annan sak jag stör mig på under den sista tiden är hur piratpartiet har blivit allt mer alarmistiskt. Visst *** är det helt tokigt dåligt det som händer, men eftersom vanliga människor inte förstår vad vi pratar om kommer de att uppfatta PP som konstigt. Jag tror att man måste närma sig resten av mänskligheten utan att behöva dra på sig sin tinfoil-hatt och vråla FASCIST!!! Det skrämmer bara bort folk och får dem att stänga sig. (Att man drar på sig sin aluminiumhatt hemma är ju helt okej dock, själv kör jag TOR, I2P och när jag flyttat in i min lägenhet som jag får nu i veckan lär jag också börja börja hjälpa andra att anonymisera sig.)

Men ooorka på att balla ur totalt :P

Anonym skrev

(Jag skrev posten som du svarade på)

Jag menade aldrig att det var okej eller bra att några idioter ska få övervaka oss hur som helst. Hälften av de som skrev betänkningen (eller vad de nu kallade det) vet säkert inte hur internet fungerar med IP-addresser och annat (Förresten: En sak jag tänkte på var att det just stod ”IP-adresser” och inte något mer generellt. Det går ju att använda andra protokoll också, som de nästanbortglömda IPX och AppleTalk eller vad-som-helst, och då skulle ju det inte behöva loggas. I alla fall är det min tolkning, om jag får lov att göra den bokstavlig.)

Det jag reagerade på var hans totala bakutspark. Det leder inte speciellt långt. Ta det lugnt och tänk i stället :P

En annan sak jag stör mig på under den sista tiden är hur piratpartiet har blivit allt mer alarmistiskt. Visst *** är det helt tokigt dåligt det som händer, men eftersom vanliga människor inte förstår vad vi pratar om kommer de att uppfatta PP som konstigt. Jag tror att man måste närma sig resten av mänskligheten utan att behöva dra på sig sin tinfoil-hatt och vråla FASCIST!!! Det skrämmer bara bort folk och får dem att stänga sig. (Att man drar på sig sin aluminiumhatt hemma är ju helt okej dock, själv kör jag TOR, I2P och när jag flyttat in i min lägenhet som jag får nu i veckan lär jag också börja börja hjälpa andra att anonymisera sig.)

Men ooorka på att balla ur totalt :P

Matthias skrev

Betänkandet är i sig sorglig, men sen ska det ju ut på lagrådsremiss, läggas som proposition, utskottsbetänkande och sen röstas om. Det finns ju hopp om att opinionen vaknar ännu.

För att liva upp sig lite kan man fundera över följande vad det gäller email:

1) 95% av all epost är SPAM (se http://www.net-security.org/secworld.php?id=5545).
2) För att avgöra om något är spam är det nyttigt att:
a) träna spamfilter som ofta baseras på innehåll (ej tillåtet enligt förslaget) eller
b) ha tillgång till adresslistan (ej tillåtet enligt förslaget – man ska inte göra sociogram sa Antemar i websändningen)

En del spam kan sökert filtreras, tex. sånt som fångas genom icke personliga svart, vit och grålisting. Men, att exkludera sådan potentiell spam från lagringen är förståss inte acceptablet då ”riktiga kriminella” isåfall skulle kommunicera genom att skicka mail genom t.ex.svartlistade mailservrar.

Så av de uppskattade 100 miljonerna i lagringskostnader (känns lite lågt med tanke på de 100 tals service providers det handlar om) kan man konstatera att 95 miljoner kommer att användas för att lagra information om när och från vem du fick spam. Detta förutsätter förståss att email innefattar en kvantitativt stor del av de olika kommunikationsslag som ska lagras, men det tror jag det är.

Om det inte vore emot alla principer om integritet, skulle man kunna slå två flugor i en smäll och införa ett nationellt spamfilter! Lite statistik på vilka avsändare som skickar mycket mail (t.ex. mer än 1000 om dan) skulle kunna blockera mycket spam. Det skulle isåfall göra långt större samhällsnytta än att fånga ett fåtal grova brottslingar. (I en artikel från 2004, http://www.idg.se/2.1085/1.56781, anges kostnaden till 15000 per anställd. Om vi antar att det i sverige finns 1 miljon som använder i sitt arbete använder email blir det 15 miljarder på nationell nivå. Minst, detta var siffror från 2004.)

”Nå, kliar det inte i fingrarna? Borde vi inte föreslå att använda det hela till en större samhällsnytta…”
Fresta med syftesglidning för att visa på hur farlig mark man är inne på, hur lätt det är att rättfärdiga ytterligare ”nyttigheter” med tiden.

Perty skrev

Intressant vad som händer om eller när ett utländskt företag köper upp en ISP eller ett telefonbolag.

Det är ju världens bästa grej om man skulle vilja spionera eller ha lite koll på andra länders medborgare. Köp up en ISP och ett mobilföretag så är det klart.

Vilken ISP/mobilföretag använder regeringskansliet? Eller regeringen? Eller varför inte alla partier?

Oj vad det är kommer missbrukas, inte ens poliser kan hålla sig från att kolla upp polare och kändisar, skulle ISP och mobilföretags tekniker ha bättre rättspatos?

Det som är positivt är ju att man kommer kunna koppla ihop politiker som betalar företag svart.

Pontus A skrev

Sätt upp tid och datum för demonstration. Det är nu ni har den möjligheten, det är nu har ni chansen att vinna 55 åriga gubbar till er väljarkrets som nog kan behöva lite nytt blod.

Jag menar att kämpa för att folk ska få ladda hem dataspel ifred blidkar kanske någon av alla dessa konstiga ungdomar som spenderar sina liv framför datan.

Jag har aldrig i hela mitt liv demonstrerat, vilket är någonting jag idag ångrar. Jag tänkte få ändring på det, så vill ni driva igång nånting så ställer jag mig i erat led.

Sverige har såvitt jag vet, inte drabbats av terroristattentat sedan sjuttitalet, varför skulle vi frukta det nu? Varför ska vi försvara oss mot någonting som inte finns, åtminstone inte här? Att försvara oss mot terrorism är bara ett svepskäl för att på ett bättre sätt kunna kontrollera oss.

Piratpartiet, smid nu medan järnet är varmt, driv igång kampanjer, demonstrationer eller vad som helst för att få makthavarna på andra tankar!

Anonym skrev

Om individer kan slinka ur statlig kontroll så blir det färre som kan upprätthålla systemet. De som väl har undkommit statlig kontroll kan angripa svagheter i kontrollsystemen i syfte att sabotera övervakningsamhället. Kontrollsamhället är oekonomiskt. Varje säkerhetslucka kan antingen användas mot kontrollsamhället av en motiverad individ eller så kan tilltäppandet av en säkerhetslucka användas för att orsaka kostnader för kontrollsamhället. Man kan bekämpa kontrollsamhället som frivillig spion/agent även under tung bevakning. Även om man är övervakad kan man spela teater för att dölja verkliga uppsåt.

Detta är givetvis plan B om parlamentarismen korrumperas så mycket att demokratin avskaffas.

Anonym skrev

Nu tror jag inte att detta förslag påverkar allmänheten så mycket som man skulle kunna tro. De uppgifter vi pratar om sparas faktiskt redan idag. Med undantag av mail kanske. Men det är väl ingen som betraktar det sättet att kommunicera som säkert va? Skillnaden är att de idag sparas så kort tid som operatörerna kan och i framtiden i minst ett år.

Den skillnad jag ser att detta gör, är att dagen det införs är antagligen sista dagen man tar en brottsling med hjälp av mobilloggar. Idag vet bara de grövsta brottslingarna att mobiler spåras, när lagen införs kommer även ”buset” att få veta det. Vad man i själva verket gör ärr att man flyttar ner tröskeln för var i brottshierarkin man börjar vidta motåtgärder. Antagligen är det redan försent, dagens rubriker i kvällstidningarna gör nog all den skada man kan göra.

Jomenvisst; Råkar du ha ihjäl din kärring samtidigt som mobileländet ringer är det rätt kört, men planerar du att ha ihjäl henne så kanske du ser till att lämna mobilen hemma och beställa väckning från televerket.

Anonym skrev

Det är ju dock inte den faktiska övervakningen som är problemet. Gömma sig kan man göra även när stridsvagnar rullar ner för gatorna.

Det stora problemet är att detta är ”ok” i deras ögon. OCH DET FÅR DET INTE VARA. Det är nu vi måste göra någonting, att gömma sig stoppar ingenting. Sure, lev kvar i din bubbla, men om du gillar demokrati så är det nu det är dags att ta till gatorna…

Niklas1983 skrev

Ring in till företagen.

Protestera. Säg upp era abbonemang. Reklamera. Var _riktigt jobbiga_ kunder.

Inför Pirate-bay’s listande på porr-registret ringde jag mitt bredbandsbolag och meddelade att om de gjorde politikers smutsjobb så skulle jag byta bolag och aktivt uppmana alla vänner att göra det samma. Jävlar vad det blev eld i baken på dem, fick ett telefonsamtal efter en halvtimme där varannat ord var ”Vi ber dig att vänta”.

Money talks…

Anonym skrev

Det är dock inte ”självmord” ”döda” etc de söker efter. De kommer förmodligen att leta efter specifika namn, företag etc… Vilket inte gör mig mindre oroad…

Det riktigt oroväckande med hela grejjen är ju att det inte verkar finnas någon spärr för vad uppgifterna skall användas till…

Jag hoppas att det redan planeras stora protester… För här gick i alla fall min gräns…

Röstare skrev

Nej.

Det var nämligen inte så att någon sa ”Rösta på oss så ska vi minsann se till att ni blir övervakade till den milda grad att vi vet färgen på dina kalsonger dagen till ära” , möjligen är det vårt (vi svenskar) fel att vi demonstrerar förlite och låter dem göra som dom vill utan att folket rasar.

Men kanske måste vi ändra på det? Det är nog faktiskt tid nu för att verkligen demonstrera mot detta och visa våra folkvalda att dom BÖR hålla sig till sanningen om folket skall acceptera dem som ”ledare”.

Henrik Rydberg skrev

Så länge det är lagligt att prata om mord, terrorism, mm på ett sådant sätt som drar till sig uppmärksammhet så kan vi göra det. Om regeringen har en hemlig ”ond” agenda men vill framstå som det godas försvarare kan de inte göra saker som får dom att framstå som ”onda”.
Gör vi det till en norm så kommer det vara ganska ofarligt att fortsätta även om det blir olagligt på samma sätt som det är ganska ofarligt att syssla med fildelning trots att det är olagligt.

James skrev

Med dagens utveckling, så skulle det inte dröjja länge tills det blev illegalt att säga sånna saker i telefon, och straffbart med höga böter och/eller fängelse beroende på magnituden av ”brottet”

helt övertygad

Anonym skrev

Det finns en lösning, jag kom inte på den men hörde den för nåt år sen.
rulla med slaget!

om de övervakar och kontrollerar ALLT så ge dem ALLT
avsluta ALLA mail med ord som ”döda bomba självmord heligt krig…” osv.
i mobilsamtal, ta en extra 5 sekunder åt att förklara att du ska bomba vita huset med kärlek osv…

det enda sättet (förutom att beslutsfattarna återgår till ett hyfsat stadie av respekt för privatliv) är att helt enkelt dränka övervakarna i falska larm.

sen om nån vill kan de gärna ta reda på vilka prioriteringar de gör inom övervakningen så vi vet vilka ord de scannar hårdast efter.

Anonym skrev

Det är förvisso helt tokigt och knäppt men det är inte så dunderfarligt. Läs deras uttalande och inse att…
1) Det är inte implementerat idag. Vissa delar av förslaget har begärts att bli uppskjutet till 15e mars 2009 (det som rör internet.) Du behöver inte akut säga upp din mobil. Dessutom fungerar det fortfarande med anonyma betalkort :P
2) Innehållet i trafiken sparas inte av leverantörerna (fast här måste jag stoppa in en brasklapp: FRA kanske gör det.)
3) Det är inte olagligt att kryptera din trafik.

Alltså är det bara att traska iväg med din webläsare till http://tor.eff.org och skaffa dig tor, så blir allt bra (förutsatt att du använder privoxy och icke-explorer.) Om du önskar frihet att kommunicera med epost finns det mixmaster och annat mupp (http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_remailer) och så vidare. Om du inte är i närheten av din hemdator och ändå vill surfa fritt är många betal-wlan öppna för DNS-förfrågningar, så om du orkar kan du sätta upp en udp-proxy som vidarbefordrar din trafik på något säkert sätt så är saken biff.

Läs deras uttalande innan du lipar ihjäl dig: http://www.regeringen.se/sb/d/8586/a/91521

Anonym skrev

Jag måste säga att det som förvånar mig mest är det att tidingarna INTE tar upp denna frågon på allvar då det rimligen måste bli svårt att få tips om man inte längre kan lita på att man är anonym.

Anonym skrev

Helt klart måste man se över vad man gör vid datorn. Man måste hela tiden ha i åtanke att man skriver och surfar under överinseende av statens övervakare.

Vad är det egentligen för otäcka personer som ens kan tänka sig att arbeta som den sortens övervakare? Var kommer de ifrån, vad gör de när de inte övervakar? Hur många är de?

iller skrev

Saken är ju den att terroristerna har nu redan vunnit, dem har lyckats med ett av deras största mål som det är nu. Inskränka på våra rättigheter och få oss att lägga ut multumbelopp på helt onödig bevakning som egentligen inte hjälper polis etc ett skit då terroristerna inte använder dessa metoder då dem vet att dem övervakas.

Jonas Nyman skrev

Ditt inlägg låter lite tin foil hat, men jag känner med dig. Jag känner likadant. Telefonen åker ut idag. E-post blir svårt att klara sig utan, men jag kan bara inte acceptera att vara övervakad av den säkerhetstjänst som skulle vara till för att skydda mig.

Nu vet vi hur motståndsrörelsen hade det under kriget.

Kan inte PP vara lite progressiva och ge goda råd om hur vi ska hantera detta?

Anonym skrev

Såg just det direktsända uttalandet om datalagringsdirektivet på regeringens web… Uppgifterna ska lagras i 1 år, staten och operatörerna ska dela på kostnaderna. Vi tog just ett jävligt stort steg mot en polisstat om jag hörde rätt.

Jonas Nyman skrev

Detta är verkligen ONDSKA. Vad annat ska man kalla det?

Man behöver inte övervaka hela Internet, terroristerna sitter i ett vitt hus i USA…

Jag kommer säga upp teleabbonemang, bredband och allt. Vi får väl dela med oss av information genom att dela CD-skivor på stan… Ersätta e-post med REK-post osv… Ersätta webben med gopher eller nåt…

Rick Falkvinge skrev

Precis som du säger, så kommer vi inte fram i massmedia. Det finns många anledningar till det, men den främsta är att vi inte är en del av etablissemanget. Det beror i sin tur på att vi protesterar mot hur etablissemanget behandlar samhället.

Vi finns som gräsrotsrörelse, och bara som gräsrotsrörelse. Det ska man nu inte förakta, men man måste vara medveten om vilka styrkor och svagheter det innebär. En av dem är att vi inte kommer att synas i debattprogram, och att det inte finns ”någon annan” som för fram budskapet åt oss.

Vi måste göra det själva. Vi måste prata med vänner och bekanta om vad som händer, och få dem att engagera sig i sin tur. Det är bara så en gräsrotsrörelse kan växa. Ingen annan växer den åt oss.

Anonym skrev

Det här är oacceptabelt! Men hur ska vi stoppa det på demokratisk väg när vi hela tiden blir ignorerade? Skulle det funka att demonstrera oftare kanske? Piratpartiets åsikter blir ju helt censurerade i media, så hur syns och hörs vi mer, så att vi kan ge folket en annan vinkel än den som regeringen matar dom med? Kanske demonstrera mer? Eller satsa på att komma med i fler debattprogram i tv/radio? Det är jävligt viktigt att få folk att förstå att nuvarande makthavare ger tusan i demokratin. När demokratin försvagats tillräckligt är det försent för folket att ändra på det på fredlig väg.

James skrev

göra min del i att protestera emot detta djävulskap, något jag tänkt på ett tag nu.

1. Jag ska säga upp mitt telefonabonnemang med omedelbar verkan, och förklara ordagrant varför (om fler/många gör detta kanske det kan ge NÅGON form av signal)

2. Jag ska slänga min mobiltelefon och aldrig så länge denna registrering finns till skaffa mig en ny.

3. skapa en egen E-mail server och endast ta emot eller skicka krypterad mail, så mina mails inte blir registrerade.

jävlar i helvete att dom ska få registrera mig asså, de kan dom tokglömma.

Anonym skrev

Detta är dåligt i sig själv, men det kommer förvärras genom betydelseglidning när lobbyister och andra särintressen försöker använda spionagets faktum till egen fördel. Klappjakten kan börja…

James skrev

hörde detta på nyheterna nyss, å de är väl första gången de egentligen tagit upp de på det sättet :(

jag har allvarligt tung ångest, vet inte om jag pallar att leva kvar i den här världen snart på fullaste allvar, visst kan man kringgå att bli övervvakad, iaf till en viss del. men jag vill inte behöva känna mig tvungen att hela tiden tänka på HUR jag ska lyckas vara anonym, hur jag ska kunna resa nånstans utan att de registreras, köpa något utan att DET registreras, ringa någon osv osv utan att allt lagras, och högst troligt kommer läcka ut/missbrukas på något vis, om det nu är i reklam syfte eller utpressning kvittar.

fifan vilken mörk tid detta är.. å de känns som man är så jävla ensam alla är så oerhört nollställda å säger bara ”Nä aldrig i livet att något sådant skulle hända i sverige, de strider ju mot grundlagarna hit å dit” men de fattar inte att de håller på att hända ändå :(

som jag sagt tidigare, kanske är dags på fullaste allvar att sätta ut (innan de blir illegalt) olika metoder att kryptera ALL kommunikation man förtar sig, IP-telefoni, mobiltelefoni om det är någon som vet hur man kan göra detta. förklara punkt för punkt hur man annonymt surfar , ftp’ar, MSN/IRC osv chattar på nätet, krypterar E-mails och dylikt.

det är nog dags att sätta upp en egen E-mail server iaf, måste bara lära mig hur då jag aldrig gjort de.
men då är man ju iaf hyffsat säker känns de som.

*gråter av rädsla*

Bertil Wennergren skrev

Det svenska folket är inte intresserat av demokrati eller frihet. Därför kommer detta att genomföras. Sverige har precis de politiker och den politik som folket vill ha. Så varsågoda: tugga och svälj.

Lämna kommentar