PRESSMEDDELANDE: Skivindustrin smutskastar Sverige

– Skivindustrins sätt att räkna är påhittade siffror på gränsen till illvillig lögn, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det är som om Ramlösa skulle utgå från hur mycket kranvatten som används årligen, multiplicera det med 20 kronor för varje halvlitersflaska, och säga till politikerna att Ramlösa förlorar 111,6 miljarder på kranvatten varje år.

Rapporten som citeras kommer från ett enmansföretag som heter Value Formation. Bakom företaget står en av TV4s grundare, Gunnar Bergvall. (Vissa medier påstår att rapporten kommer från forskare på Lunds Universitet, vilket naturligtvis ger bättre renommé. En person som arbetar på universitetet anges visserligen som bidragande, men universitetet tar i mail avstånd från rapporten.)

De påhittade siffrorna används sedan som argument för att Sverige måste ge film- och skivindustrin polisbefogenheter, och att internetleverantörer ska åläggas att göra smutsjobbet åt industrin. Industrin argumenterar till och med för att upphäva budbärarimmuniteten, en rättssäkerhetsprincip som varit fundamental sedan romartiden.

– Skivindustrin förgiftar nyhetsbrunnen för att nå politiska fördelar, fortsätter Falkvinge. Det finns inget moraliskt lågvattenmärke som den här industrin är beredd att stanna vid. Varje gång omvärlden har sagt att skivindustrin inte kan sjunka lägre, så har industrin överraskat med nya grepp.

Det påstås också i sammanhanget att Sverige ligger efter, och måste anstränga sig mer för att skydda skivindustrins intresssen. Det är bara sant om man utgår från deras agenda. I själva verket är det så att Sverige är världsledande i upphovsrättsdebatten, något som skivindustrin naturligtvis irriterar sig på.

– I internationella medier, nu senast i brittiska BBC, så får jag alltid frågan om varför just Sverige ligger så långt före. Det är jag väldigt stolt över. Det enda som är efterblivet i Sverige är de gamla monopolföretagens värdsbild, avslutar Falkvinge.

LÄNKAR OCH REFERENSER:
bloggen Opassande har undersökningen ifråga. Därifrån kommer också mycket av researchen.

FÖR MER INFORMATION:
– ring Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, 0708-303600, eller
– ring Christian Engström, vice partiledare, 070-6633780, eller
– se Piratpartiets hemsida på http://www.piratpartiet.se

OM PIRATPARTIET:
Piratpartiet blev det tredje största partiet utanför riksdagen med 0,63% av rösterna i valet 2006. Partiet grundades den 1 januari 2006 och står för ett öppet informationssamhälle: delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv. Man tar inte ställning i fördelningspolitik eller andra klassiska höger–vänsterfrågor.

Kommentarer

Anonym skrev

eller så beror ”problemen” på att skivindustrin leds av bakåtsträvande amatörer som rabiat vägrar att leva i nuet

Anonym skrev

Hehe, nej, självklart ska du inte tro på allt politiker säger! Så har det vart sedan urminnes tider! MEN, ifall du själv gör sökningen kommer du nog komma fram till ungefär samma resultat(ifall du inte väljer att blunda inför vad de gör och tror att alla tidningar m.m. också ljuger!).. Men som jag sa, du väljer själv vad du vill tro på, men om du kollar källor och liknande brukar Rickard inte bara länka ut till ingenting, utan han brukar ha ”ganska” konkreta bevis!

Källor:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1717875
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=715472

Jag litar på både DagensNyheter och SverigesRadio! Men det som jag förespråkar, och har gjort hela tiden: DU VÄLJER SJÄLV VILKA DU VILL TRO PÅ

Anonym skrev

Lite mysko att så fort en pirat kommer med en rapport skall alla tro på det, men kommer motståndarna, så är det bluff & båg. Lite pinsamt att Piratpartier & dylikt tjänar pengar på andras bekostnad, och finns det inte viktigare saker i svensk politik ??

Gradius skrev

Hmm.
Ja ni..
Det är ju så mycket bättre att man använder naturresurser att göra fodral, skivor å ren material å förstöra jordens resurser istället för att gå ekonomisk back här.

yayyyy.
Destroy the world for our own grandchildren ^^
*Do the wave*

Anonym skrev

Klockren artikel! Synd att den inte får alls lika mycket uppmärksamhet som den media gladeligen sög åt sig av, för att sälja fler lösnummer. Jösses.

Älskade delen om Ramlösa och även den kommentar som skrevs kring detta angående en bonde som råkar ut för husrannsakan pga illegal nedladdning (regnvatten). Thumbs up! :D

Jag skulle gladeligen betala t ex. 150kr för en originalskiva om jag visste att åtminstone 80% av given summa gick direkt till artisten och inte till skivbolaget, mellanhänder och andra distributörer. Då hade det känts värt pengarna på en helt annan nivå.
Som student har man inte pengar att betala skivbolag och filmindustri med som priserna ser ut idag, hur gärna man än vill ha vissa filmer eller skivor. Så, vad gör man? Alternativet är att ladda ner det för att ändå kunna ta del av det. Detsamma gäller ju för de (både föräldrar och oss andra) som är låginkomsttagare/studerande/ensamstående/arbetslösa/långtidssjukskrivna etc. Listan kan göras lång på de som av olika orsaker inte har råd att betala skiv- och filmindustrins ockerpriser på sina produkter!

Heja Piratpartiet!!

Anonym skrev

Jag misstänker även att de räknar från en tänkt vinst och andra saker. Med andra saker så menar jag te.x det att mediaindustrin enligt dem själva inte kan gå med förlust och att alla förluster måste bero på saker så som Internet och pirater. Vad mediaindustrin då gör är att de jämför sin nuvarande vinst med deras absolut bästa år, sedan lägger de på en tänkt vinst utöver detta och till sist så korrigerar de för inflationen genom att lägga på någon procent till.

Då har de fått fram en siffra som de kan kalla för ”förlust till följd av piratkopiering” och utifrån denna siffra räknar man ut hur mycket man tror att det piratkopieras, där med kommer piratkopieringen enligt mediaindustrin alltid att öka så länge de gör förluster och så länge de inte uppnår sina drömmars mål.

Sedan har de fått en morot för att ljuga och det var att staten kom på att man kanske skall beskatta media så att en del av skatten går direkt till mediaindustrin. Säger de då att de gör stora vinster och att kopieringen inte är något större problem så kan de inte få ta del av denna skattekaka som kan bli en realitet om de förlorar tillräckligt mycket.

Men att de ljuger om fildelning har vart lika uppenbart som de lögner de brukar dra till med när de talar om produktionskostnader.

Matt Dorana skrev

Jag tycker att det är löjligt att räkna som dom gör, i första han I.O.M att dom filer som kopieras inte kräver material och fraktkostnader, mellanhänder och övriga faktorer.
Det är dags för bolagen att förstå att vi inte lever på 1980 talet längre, när CD va det nyaste sättet att lagra media.

Rickard Falkvinge skrev

Brittiska imperiet hävdade i Indien vid ett tillfälle att de hade ett motsvarande monopol på salt, inklusive havssalt. Det gav upphov till Gandhis berömda saltmarsch.

Anonym skrev

Grymt bra pressmeddelande. Creds till Emma och ni andra som bidragit. Tragiskt att lögnen fick så mycket mer uppmärksamhet än vad den här sanningen lär få.

Snild Dolkow skrev

Jag blir alltid lika stolt och tårögd när rapporter som den här släpps.. Heja Sverige!

Anonym skrev

Näst efter att i grunden stå för rätt sak logiskt, filosofiskt och moraliskt är att kunna presentera det pedagogiskt, så att många kan fatta poängen. Jag tycker detta pressmeddelande lyckats utmärkt med det – fortsätt så!

Wildclaw skrev

[quote=Anonym]Men det måste då betyda att vi pirater *sparar* sex miljarder årligen tillsammans, det måste väl vara bra? Förresten lägger Universalmusicgroup och Sonybmg själva ut musikvideor på Youtube (sök på deras namn). [/quote]

Piratkopiering är samhällsmässigt en vinst. Ju fler kopierar folk tar, desto mer information kan de använda, se och höra på. När du tar en kopiera av en cd så slipper du betala, men får ändå tillgång till informationen. Du och även samhället i sin helhet blir alltså rikare. Piratkopiering är i sig skälvt också mycket effektivt, med minimala administritiva kostnader. Något som inte kan förnekas när man pratar om ekonomiska fördelar med piratkopiering.

Det enda ”problemet” är att du samtidgt får en viss omfördelning av inkomster från de som tillverkar orginalen som istället används till andra saker. Ifall denna omfördelning blir för stor, så kan det innebära problem då ingen vill tillverka nya kopierbara produkter. Är omfördelning lägre är det dock inga större problem, och kan även vara positivt då tillverkare tvingas effektivisera.

I min mening så är det denna omfördelning som till vis del har kunnat sponsrat lagringsmediatillverkning och bredbandsutveckling. Om det inte varit för piratkopiering så hade dessa industrier inte alls haft en lika hög forskningsbudget.

Slutligen vill jag också säga, att med de stora mängder pengar som spenderas på att köpa filmer, musik och annat liknande i världen så verkar det inte som om omfördelningen är ett problem.

Anonym skrev

Hahaha, Ramlösa förlorar på kranvatten, helt underbart!

Jag kan se det framför mig! Lobbyister som bjuder okunniga politiker på våta middagar och skickar chokladaskar till jul för att få igenom ett förbud mot kranvatten, med motiveringen att fritt vatten utgör ett hot mot bubbelvattenbranchen.

”Men vi förlorar ju miljarder på alla [terrorister] som inte köper vårt vatten!”

Husrannsakan mot nån bonde som har för vana att samla in regnvatten… Ajabaja! -illegal nedladdning!

Anonym skrev

Men det måste då betyda att vi pirater *sparar* sex miljarder årligen tillsammans, det måste väl vara bra? Förresten lägger Universalmusicgroup och Sonybmg själva ut musikvideor på Youtube (sök på deras namn).

Hahah skrev

”Enda problemet är att siffrorna är påhittade.” Hahahahahh, klockrent formulerat.

Anonym skrev

Siffror hit o dit o konstig fantasi.

Ja skivindustrin ljuger så dom tror sig själva de blev ju heltokiga när
nåra av artisterna sa upp kontrakten o gav ut sina låtar till det pris
vad kunden ville betala. Sen har vi skatten på brännbara skivor 74% det
är helt åt helvete när de endast har 46 % på sprit som gör mer skada
än nytta i mängder. Jag kommer numera beställa skivor på
http://se.wesellcd.dk/

Lämna kommentar