Piratpartiet skickar uppsprättade brev till riksdagsledamöter

Kommentarer

Magnus H skrev

Imponerande. Mycket imponerande. Gick själv i tankarna att man borde skicka uppsprättade brev (eller kanske besöka deras brevlådor och sprätta upp riktig post?), men insåg att jag inte har resurserna till det. Så jag fortsätter att maila och ringa till dem istället. Nästa jag ringer ska jag fråga vad han/hon tyckte om det uppsprättade brevet.

Anonym skrev

Instämmer med de andra kommentarerna. Bra gjort! Jag uppskattar verkligen det arbete ni gör på Piratpartiet.

Bertil Wennergren skrev

”Förstår de vad de röstar igenom, eller är de helt enkelt bara dumma i huvudet?”

De förstår mycket väl. De är politiker, och politiker har som enda och uteslutande mål (med undantag av piratpartister, förstås…) att ge sig själv makt, bibehålla den makt man redan har eller öka den. Ideal eller andra idéer utöver makt existerar inte i realiteten, bara i diverse partiprogram och andra sagoböcker.

Den föreslagna avlyssningen ökar sittande politikers makt, och kommer följaktligen att röstas igenom. Tyvärr är folket till fullo införstådda med allt detta. De har exakt de politiker som de förtjänar. Folket har valt dem. Folket vet vad de har gjort och vad de kommer att göra. Och folket fortsätter att välja om dem. Allt är alltså till fullo demokratiskt och i överensstämmelse med folkets vilja. Tyvärr…

Anonym skrev

Men de öppnar ju inte ens sin mail, eftersom de tycker att vi är korkade och inte förstår oss på lagen. Okej. Vissa tycker att det är okej att svara på mail, men t.ex. Kararina Brännström skriver på sin blogg att hon inte orkar det och fortsätter med ”Tyvärr verkar de flesta inte satt sig in i frågan eller är man felinformerad om det inte är så att man medvetet målar upp en hotbild.”

Målar vi upp en hotbild? Vad sägs om den ospecificerade hotbilden riksdagsmännen målar upp som förklaring på varför FRAs avlyssning behövs?

vår försvarsminister Sten Tolgfors orkade inte heller utreda om FRA har brutit mot några lagar. Det är ju uppenbart att de inte har gjort det, trots allt var det ju bara deras generaldirektör som sa att de systematiserat avlyssningen av telefonsamtal. http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=151872

Jag kan inte säga något annat än att jag hatar deras inställning till medborgarna. Jag kommer att plugga klart min ingenjörsutbildning och sedan kommer jag att lämna det här landet, förutsatt att lagen går igenom. Det går inte att leva i ett land där man vet att all digital kommunikation övervakas.

Anonym skrev

Frågan är ju om de kommer att fatta den uppenbara kopplingen. Som det är nu så verkar det ju inte så.

Lagförslaget kommer ju att påverka Sveriges ekonomi – negativt! Företag är redan idag på väg att flytta ut ur Sverige för att de känner att deras affärer kommer att påverkas negativt av att en militär underrättelsetjänst (som egentligen är civil, men ändå arbetar åt militären.. eh..) kommer att sprätta upp alla deras digitala brev. Google, Telia-sonera är två storföretag som redan har gjort det väldigt tydligt. En hel del andra företag kommer att också att flytta sin penninghantering över gränsen till ett mer liberalt land, eftersom det uttryckligen står i lagen att just börsen och vår ekonomi kommer att granskas av FRA. Det är minst sagt ironiskt att folkpartiet och moderaterna röstar igenom det här. Deras åsikter ligger ju inte i linje med mindre privatsfär (fp) eller sämre ekomoni (m).

Effekterna av den här lagen kommer att bli mer och mer övertydliga ju längre tiden går. Varje år blir samhället allt mer och mer digitaliserat. Ekonomin och vår korrenspondens med varandra kommer att flyttas över till en värld som kommer att vara helt underställd FRAs granskande ögon. Det är inte bara internet som kommer att avlyssnas, det är allt. År 2000 sedan skickade folk fortfarande vanliga brev, idag använder knappt någon snigelpost. 95% av min kommunikation med myndigheter sker via internet. År 2013, om 5 år, så kommer ännu fler saker att vara digitaliserade.

Att skicka uppsprättade brev till politikerna var en bra sak att göra. De fattar nog inte hur viktigt internet är. Få äldre personer gör det, tyvärr. I deras värld skickar man fortfarande pappersbrev, så ”FRA är ju inte alls samma sak som att ånga upp brev” kommer nog att ligga närmare till hands i deras hjärnor än att faktiskt fatta vad det är vad de pysslar med.

Förstår de vad de röstar igenom, eller är de helt enkelt bara dumma i huvudet?

Jimbo skrev

Men vafan är du seriös? Vi bor i Sverige. Här i Sverige har vi inga problem vad gäller att uttrycka sin vilja och hur man vill rösta i de olika valen, jämfört med andra länder. Våra barn i framtiden har möjlighet att rösta utan att bli förföljda? Vad är det för jävla skitsnack? Se på t.ex zimbabwe, det är ett land som har problem. Ett land som egentligen är diktatur men är för envisa för att inse det själva. Jag säger inte att man kan vara till 100% säker på att bo här i Sverige, visst finns det kriminalitet här också och förföljelser, men inte på samma sätt så man behöver oroa sig som det är i andra länder runt om i världen. Har du ens tänkt på att i och med den här FRA-lagen så bryter det mot t.ex en grundläggande regel i demokratin som är att man har rätt till sitt privatliv?, vilket man inte har nu längre i och med den här dumma lagen. Hur ska man ha en aning om vad regeringen gör? Ett komunistiskt samhälle är det vad Sverige kommer bli om dem inte gör något åt det här, en jävla regering som ska ha koll på allt man gör. I och med att våran korkade regering beslutade att införa detta lagförslag så kanske det kommer bli fler länder i den moderna världen som gör det. Hur skulle det se ut om man tog fast varenda fildelare eller varenda arab, eller med påbrå från mellanöstern för att man misstänker att den är terrorist? Då blir det ju rasism istället för att stoppa terrorism, vilket jag i mina egna ögon inte tollererar. Alla förtjänar rätt till sitt privatliv i en demokrati. Men då kan man väl kanske säga att Sverige ligger lite efter i den demokratiska utveckling, som vi har varit världsledande i eftersom vi nu har infört en ny lag som bryter mot demokratiska grundregler. Och du har kan ju inte säga att du är emot lagen när du redan har valt sida. Du säger ju själv att du tycker den är nödvändig, alltså måste du väl vara för den om jag fattar det rätt? Vill du ha ett samhälle där regeringen kan se allt vi gör? Jag tycker du ska fundera på detta en smula, och verkligen vrida och vända på hur konsekvenserna och fördelar/nackdelarna kan se ut.

Amir skrev

…och samtidigt behålla den.

Jag tycker verkligen inte om FRA-lagen, men tyvärr är den ett nödvändigt ont. Om någon har missat vad som pågår i Sverige och världen så är det en orolig värld vi lever i. Sverige med sossarna i spetsen har spridit utopin med det mångkulturella samhället i sina rosa romantiska ideal. I sin iver att pracka på oss integrerade invandrare och svenskar ett samhälle man uppenbarligen baserat på romantiska idéer börjar vi nu se de verkliga konsekvenserna med kriminalitet, våldtäkter, terrorism, bidragsberoende och en välfärd som börjar knaka i fogarna. Islamiseringen av Sverige och Europa är i full gång – vilket innebär att en religion som är lika mycket politik gör mer och mer anspråk på dina och mina demokratiska rättigheter. Därför ser jag FRA-lagen som ett nödvändgt ont, så att mina och dina barn även i framtiden har möjlighet att rösta och säga vad de tycker och tänker utan att bli förföljda.

/Demokrati – värt att kämpa för!

Anonym skrev

Det verkar som vi är rätt många ungdomar som iom FRA fått vår första verkliga inblick i det smutsiga svenska politiska spelet, inte undra på att politikerföraktet är så stort. Jag sitter nu här och funderar på hur vi kan fortsätta att visa vad vi tycker om detta intrång. Stort tack till alla de som demonsterade och initiativet med breven var mycket bra men vi får inte låta detta blåsa över, vi måste hitta ett sätt att fortsätta protestera. Civil olydnad vore väl i det här fallet bara att helt enkelt kryptera sin mail, effektivt men knappast särskilt politiskt synligt.

Vad sägs om att istället skriva ett enkelt program som hjälper regeringen på traven med deras avlyssning, dvs automatiskt skickar en kopia av alla mina (okrypterade) mail direkt till en slumpmässig minister. På så sätt kunde vi kanske spara in en bit av den där miljarden som ska spenderas på att avlyssna svenska folket. Skulle vara kul att se spamfiltren misslyckas med att sortera bort alla dessa ”riktiga” mail från tiotusentals(?) olika personer.

Genomförbart? Elakt? Roligt?

Anonym skrev

Om du tror att människor likt Hitler är något av det förgångna och att hans like aldrig kommer vandra på jorden igen, så bör du tänka om. Alla de förutsättningar för en sådan person finns nu som då. ALLA. FÖRSTÅR DU?

Vi lever inte i något tryggt fantasi samhälle där allt alltid är bra och underbart och alla är goda. Men hotet är inte islamistiska terrorister utan världens folkvalda regeringar, NU SOM DÅ….
De finns tex fortfarande skinheads, nazister osv. Människor som kanske skulle döda dig för dina åsikter om de bara kunde komma undan med det.

Jag vill påpeka IGEN att forskning visar att psykopati är UTBRETT bland människor i maktpositioner. Psykopati är inte bara ”galna mördare” ala The Shining. De är CEO’s, politiker etc. Charmiga, empatiberövade personer. INTE kriminella i vanlig bemärkelse, utan mycket mycket mycket farligare.

Inget har förändrats sedan 1939. Inget. Samma personer, med samma ondskefulla potential, föds i dag precis som då.
Givetvis har dom lärt sig av Hitlers misstag. Finns smartare vägar att få sin vilja igenom. Man kan tex manipulera allmänheten att KRÄVA vad du önskar ske… gäller bara att få dom rädda nog.

Givetvis är det här bara paranoida ramblings från en 3 barns pappa på ett IT företag i en svensk medelstor stad. Just precis som de sex miljoner judar som gick upp i rök, rätt bokstavligen, i Tyskland under andra världskriget. Givetvis var även det en omöjlighet, men det hände lik förbannat.
STASI var säkert också en omöjlighet men det hände också likförbannat.

Jag tänker iaf inte bli tagen bakifrån av psykopatiska politiker sittandes.

Död åt övervakare skrev

Uppenbarligen ett troll. Inga argument.

KUL ATT FRA ÄR HÄR OCH LÄSER DOCK. ALLTID KUL MED MER FOLK *VINKEVINK* Var det drypande sarkastika skämtet subtilt nog?

Plus att FRA har sin egen propaganda sajt, med rättfärdigande av deras politiska agenda. Vilket är rätt skrämmande.. ett statligt organ med en politisk agenda?

Mathias skrev

Robert, är du ett troll, eller är du verklig?
’Lagen är bra för Sverige, och kommer att ge mycket gehör runt om i världen.’
Kan du vara vänlig och motivera dina åsikter?

Läsning av Orwells ’1984’ rekommenderas dessutom.

Robert Perlskog skrev

Kom igen och stöd lagen istället nu när den blir verklighet. Lagen är bra för Sverige, och kommer att ge mycket gehör runt om i världen.

samface skrev

”Hur tror du t.ex. Google filtrerar bort vissa bilder i sin bildsökning? Det finns något som heter filtreringsalgoritmer, som utan problem kan skilja vad det är för trafik.”

Visst, om jag ensam avlyssnat en konversation kan jag godtyckligt själv avgöra vilken information jag ska återge till andra eller inte, men det förändrar inte faktumet att jag avlyssnat hela konversationen, eller hur? För övrigt har man pratat om massövervakningssystem som reagerar på vissa nyckelord och informationsmönster snarare än att ha någon funktion för att filtrera och begränsa själva avlyssningen.

”Du ser hellre att vi, som i dag, inte har något kontrollorgran utan låter FRA härja fritt?”

Varför skulle vi vilja låta dem härja fritt? Det var Rickard Falkvinge som polisanmälde FRA för brott mot den svenska grundlagen och det är på detta sätt som de flesta av oss vill att de ska stoppas, vad jag förstår.

”Kanske dags att inse att signalspaning inte är avlyssning. FRA skiter i Kalle 14 som mailar mormor.”

Hur de avgör vilken information som är intressant för dem och deras uppdragsgivare är för mig ointressant. De vet som sagt inte att Kalle mailar mormor förrän de ”sprättat upp” deras mail och kollat det. För övrigt handlar det här återigen om massavlyssning där ev urval görs efter avlyssningen, inte innan.

”Kanske dags att ni börjar ta reda på fakta innan ni vräker ur er idioti.”

När ska du själv komma med relevant fakta för diskussionen, om jag får fråga?

samface skrev

”Lagen innebär trots allt att det blir OLAGLIGT FÖR FRA att spana på svenskar, och trafik svenskar emellan oavsett om trafiken passerar landets gränser eller inte.”

Något de omöjligt kan veta förrän efter kommunikationen avlyssnats och granskats. Till skillnad från brev så finns nämligen information om avsändare och addressat *i* paketen som skickas över Internet snarare än utanpå. Alltså innebär den klausulen absolut ingenting i praktiken och liknelsen med de uppsprättade breven är väldigt träffande.

”Exempelvis är, i förslaget, inte signalspaning tillåten när det gäller kommunikationer inom Sverige.”

Hur stor del av Internet trafiken i Sverige tror du enbart rör sig inom Sveriges gränser? Om du inte förstått att det mesta passerar över landsgränserna oavsett om informationen ska till grannen eller ej så har du inte förstått mycket av hur Internet fungerar.

”Inte heller trafik som sker inom landet men passerar Sveriges gräns av tekniska skäl omfattas av rätten för FRA att bedriva signalspaning, vare sig mailtrafik eller telefontrafik!”

Återigen, det är omöjligt att veta utan att först övervaka och granska informationen.

G. i Kanada skrev

Du är så naiv. Jag är svensk medborgare och bor i nordamerika. De senaste tio åren (enligt DN) har FRA sparat alla mina email och övrig kommunikation jag har haft med Sverige. Så visst fasiken spanar dom på svenskar.

Det vore kanon om Piratpartiet gav användaren möjlighet att surfa siten med SSL.

Daniel Wijk skrev

Problemet med förslaget är att det fortfarande är lika kränkande rent integritetsmässigt.

Vid första filtreringen försvinner brevhemligheten eftersom man går in och kontrollerar avsändare och mottagare.
Redan där finns problemet med att dina brev registreras (och de kan även sparas för det som FRA kallar utbyggnad och test utav systemet). Denna information ska tas bort egentligen men hitintills har FRA redan blivit avslöjade med att dom inte gjort så utan sparat information som dom ska ta bort.

FRA är en organisation som inte bör få uppdraget att sålla bland all vår digitala information.

Anonym skrev

[quote=Anonym][quote=Anonym]Tänk om ni hade lärt er läsa vad lagen egentligen innebär innan ni drog igång en jävla pajaskampanj. Lagen innebär trots allt att det blir OLAGLIGT FÖR FRA att spana på svenskar, och trafik svenskar emellan oavsett om trafiken passerar landets gränser eller inte.

Exempelvis är, i förslaget, inte signalspaning tillåten när det gäller kommunikationer inom Sverige. Detta verkar många ha missat. Inte heller trafik som sker inom landet men passerar Sveriges gräns av tekniska skäl omfattas av rätten för FRA att bedriva signalspaning, vare sig mailtrafik eller telefontrafik![/quote]

Men snälla, är du så otroligt naiv på riktigt?
Hur ska man kunna sålla bort ”svensk” trafik då tror du?
En magisk dator som förstår vad som är ”svenskt”?

Man säger från FRA att man ska söka igenom allt efter vissa sökord, så om man utelämnar sökordet Svensk så slipper man säkert att fånga upp just svensk trafik, uhm..;)
[/quote]

Du är verkligen dum på riktigt. Hur tror du t.ex. Google filtrerar bort vissa bilder i sin bildsökning? Det finns något som heter filtreringsalgoritmer, som utan problem kan skilja vad det är för trafik.
Varför tror du t.ex. du emellanåt får reklam när du surfar som säger ”TRÄFFA FOLK I ”, jo, för att trafik är lätt att spåra.

Du ser hellre att vi, som i dag, inte har något kontrollorgran utan låter FRA härja fritt?
Kanske dags att inse att signalspaning inte är avlyssning. FRA skiter i Kalle 14 som mailar mormor.

Att sen denna jävla pajaskampanj använder citat som gäller en gammal version av förslaget gör inte det hela trovärdigare. Förslaget har reviderats och förändrats åtskilliga gånger sedan dess.

Kanske dags att ni börjar ta reda på fakta innan ni vräker ur er idioti.

Anonym skrev

[quote=Anonym]Tänk om ni hade lärt er läsa vad lagen egentligen innebär innan ni drog igång en jävla pajaskampanj. Lagen innebär trots allt att det blir OLAGLIGT FÖR FRA att spana på svenskar, och trafik svenskar emellan oavsett om trafiken passerar landets gränser eller inte.

Exempelvis är, i förslaget, inte signalspaning tillåten när det gäller kommunikationer inom Sverige. Detta verkar många ha missat. Inte heller trafik som sker inom landet men passerar Sveriges gräns av tekniska skäl omfattas av rätten för FRA att bedriva signalspaning, vare sig mailtrafik eller telefontrafik![/quote]

Men snälla, är du så otroligt naiv på riktigt?
Hur ska man kunna sålla bort ”svensk” trafik då tror du?
En magisk dator som förstår vad som är ”svenskt”?

Man säger från FRA att man ska söka igenom allt efter vissa sökord, så om man utelämnar sökordet Svensk så slipper man säkert att fånga upp just svensk trafik, uhm..;)

Anonym skrev

”Elektronisk kommunikation routas per automatik den för tillfället lämpligaste vägen utan hänsyn till nationsgränser, detta innebär en stor avlyssningsutvidgning av personer där även strikt svensk kommunikation mellan svenskar i sverige filtreras centralt av FRA.”

Anonym skrev

Tänk om ni hade lärt er läsa vad lagen egentligen innebär innan ni drog igång en jävla pajaskampanj. Lagen innebär trots allt att det blir OLAGLIGT FÖR FRA att spana på svenskar, och trafik svenskar emellan oavsett om trafiken passerar landets gränser eller inte.

Exempelvis är, i förslaget, inte signalspaning tillåten när det gäller kommunikationer inom Sverige. Detta verkar många ha missat. Inte heller trafik som sker inom landet men passerar Sveriges gräns av tekniska skäl omfattas av rätten för FRA att bedriva signalspaning, vare sig mailtrafik eller telefontrafik!

Anonym skrev

Denna lag är tänkt att med Lisbon Föredraget i ett svep krossa demokratin i Sverige. Lisbon föredraget måste stoppas och vi måste kräva en folkomröstning innan det är försent!

Det är inte lång tid kvar innan den träder i kraft!

FRA lagen är bara en distrahering så att vi glömmer bort Lisbon Treaty!

BERNT skrev

Svenska riksdagen är avundsjuk på gamla ddr, hoppas att de går likadant för dem, detta förslag är dyrt strider emot de mänskliga fri och rättigheterna och innefektivt för om man registrerar för mycket vet manb ej vad som är viktig information eller ej, så denna lag måste stoppas.

Anonym skrev

Mycket bra. Politikerna kan inte längre undgå att se att det finns ett massivt motstånd mot FRA. Varför gör man inga opinionsmätningar om frågan?

Winston Smith skrev

Fast ännu mer klockrent kanske hade varit att skicka brev som INTE ser uppsprättade ut. Men det kanske hade varit för subtilt.

Besviken Alliansväljare skrev

Det är stort att frondera i riksdagen. Det visar att man är en av de viktigare ledamöterna.

Reinfeldt själv röstade rakt mot den moderata partilinjen på 90-talet i omröstningen om partnerskap för homosexuella (heder åt Reinfeldt för det).

Richie skrev

[quote=Magnus H](eller kanske besöka deras brevlådor och sprätta upp riktig post?)[/quote]
Det där är (än så länge) straffbart, på riktigt. Brevhemligheten tas fortfarande på stort allvar här i landet. Hur det blir framöver, ja det får vi ju se på onsdag…
– Richie

Lämna kommentar