PRESSMEDDELANDE: FRA-motståndet har inte tystnat

- Det grundläggande problemet är och förblir att staten bereds tillgång till medborgarnas privata kommunikation. Så länge det första trafikurvalet sköts av ett statligt organ — FRA eller något annat — har ingenting i grunden förändrats, säger Anna Petersson från StoppaFRAlagen.nu.

Även Piratpartiet är fortsatt starkt kritiska.

- Vi är lika kritiska som förut till FRA-lagen. Allt som innebär att kablarna kopplas in betyder att det i praktiken fortfarande handlar om massavlyssning av svenska medborgare utan brottsmisstanke. Det är inte acceptabelt i en demokrati, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge.

Piratpartiet tog tydligt ställning mot FRA-lagen redan i sitt valmanifest inför valet 2006 och har arbetat hårt mot lagen ända sedan dess.

- Camilla Lindberg har ingen rätt att uttala sig å FRA-motståndarnas vägnar, säger Rick Falkvinge. Hon själv må ha givit upp kampen, men vi som hela tiden varit emot massavlyssningen är fortfarande kritiska.

Det nya lagförslaget lämnar ett stort antal frågetecken. Det är oklart exakt vem som ska sköta filtreringen och när den ska ske. Det är också oklart vad som egentligen avses med det luddiga begreppet “trafikstråk”. Dessutom kommer tilläggspropositionen att läggas i december och röstas om tidigast nån gång under nästa vår. Det betyder att lagen som den står hinner träda i kraft och att kablarna kan kopplas in.

- Riv upp, gör om, gör rätt, var kravet vid demonstrationerna mot FRA-lagen den 16 september. Det kravet gäller fortfarande. Det behövs en bred parlamentarisk utredning, inte ännu fler frampressade kompromisser i slutna rum, säger Rick Falkvinge.

För mer information:

kontakta Anna Petersson, StoppaFRAlagen.nu, 073-9959374
kontakta Rick Falkvinge (pp), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (pp), vice ordförande, 070-6633780
se Piratpartiets Pressweb, http://press.piratpartiet.se

Länkar och referenser:

SVT Gomorron Sverige: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=92724&lid=20080926&lpos=SVT1_0000_sitelink&from=tabla
(inslaget 7:15, ca 9 min in i inslaget)

Blogginlägg av Rick Falkvinge (pp): Totalsvek om FRA från även fp nära?
Blogginlägg av Christian Engström (pp): Nytt FRA-svek planeras
Piratpartiets Valmanifest 2006: http://docs.piratpartiet.se/valmanifest2006.pdf

Kommentarer

Anonym skrev

Ni pirater försöker urskulda ert parasiterande på andra människors hårda arbete genom att smeta av er era smutsiga händer och kriminella verksamhet på vanligt folk.

Vanligt folk kommer INTE jagas av varken FRA eller IPRED. Detta vet ni – men ändå fortsätter ni sprida dessa lögner och desinformation. Ni är en organisation uppbyggd på lögner och propaganda. Ni kan lika gärna bli medlemmar i socialdemokraterna.

Anonym skrev

Nej nej nej… militärer krypterar väll ändå sina medelanden. hahaha… vem försöker dem lura?

I praktiken skulle det innebära att dem har massa filer som dem inte kan tolka. Så då kan vi bespara staten en massa pengar och lägga ner verksamheten.

HR skrev

Tyvärr så delar jag inte uppfattningen att PP och V är libertarianer då grundidén i den ideologin är en nattväktarstat dvs en stat som endast har till uppgift att skydda medborgarna mot interna hot. Medborgarna skall enligt den ideologin klara sig själva ekonomiskt utan hjälp av staten.

Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti som vill se att staten tar mer ansvar för medborgarna än de sosselightregeringar och äkta sosseregeringar som existerar på den svenska politiska scenen. Piratpartiet tar inte ställning i andra frågor än vad det politiska programmet avser. Det gör dock inte PP till ett stödparti för regeringsbildningar som icke definieras som västerländskt demokratiska.

gastlind skrev

Desto viktigare för partiet att försäkra väljarna om att de är det enda vettiga alternativet. (Nu har både borgare och socialister gjort bort sig, inga riksdagsalternativ finns kvar!)

Piratista skrev

Folkpartiet har hittat hem medan Libertarianerna springer och lipar hos gamla Kommunister både i EU och på hemmaplan. Libertarianer passar bäst hos V, Syndikalisterna, Frihetsfronten eller PP. Det är väl inget konstigt. Det konstiga är att ni går så hårt åt dem som aldrig varit Libertarianer, men som ni så innerligt hoppades var det p g a detaljfrågor. Förlita er på era egna. Liberaler har aldrig varit Libertarianer. Precis som Socialdemokrater inte är Kommunister eller Anarkister.

Anonym skrev

Men enligt det nya förslaget så får de inte spana på vem som helst? Och är det inte så att det i headersarna på paketen finns avsändaradress och mottagaradress? Då kan man ta reda på vem som skickat paketet och vart det ska och avgränsa sökandet på så vis. Det är väl ungefär som att titta på ett kuvert, vart ett brev ska någonstans. Och det gör ju posten hela dagarna! (precis som alla servrar som skyfflar runt internettrafik)

Det är trots allt tydligt att det är en inriktad spaning man vill utföra, annars skulle man inte kunna gå till en domstol. Om man då gått till en domstol för att få utföra spaning mot något, finns det trots allt en relativt tydlig avgränsning man kan hålla sig till. Och redan idag har de ju rätt att gå in och spåra ett mobilsamtal hipp som happ, det går ju av naturliga skäl via radiovågor.

Jag tycker att fortfarande att det ser ut att vara ett ganska balanserat förslag i dagsläget, och även jag är emot överdriven övervakning av människor. Om nu försvarsdepartementet driver frågan så kraftigt måste det ju också finnas en anledning till det, och med det som nu händer i Ryssland kan jag mycket väl tänka mig att de har det.

Det var några tankar från min sida som jag hoppas kan ge ett annat perspektiv på saken.

Anders Troberg skrev

Nejdå, man kan ha en minoritetsregering. Det viktiga är dock att man sätter ett kraftigt avlyssningsverktyg i händerna på en politisk gruppering.

En annan viktig poäng är att riksdagen är en offentlig institution med offentlig insyn, medan regeringen är en politisk organisation med begränsad offentlig insyn.

Anonym skrev

Det är möjligt att jag har fått det om bakfoten. Regeringen är i alla fall i majoritet i riksdagen (annars är de väl inte så långlivade?), så det kanske inte är så stor skillnad.

Jag vågar inte lita på något politiker. Oppositionen med sossarna var ju de som först lade lagförslaget. Samma politiska parti som åt minstonde två gånger tidigare att ställt sig och pissat i folkets privata ansikte (IB & Metropolit). I mina ögon är de inte så mycket bättre, och de ingår i riksdagen också.

Martin Andersson skrev

UTANFÖR PARLAMENTET KAN MAN NOJSA OCH BLOGGA. MEN DET ÄR OCH FÖRBLIR PLATSER SOM ÄR UTANFÖR RIKSDAGEN.

Det gör ont i ögonen med stora bokstäver…

Utomparlametariska aktioner har varit lite framgångsrika men det kunde varit bättre.

Jag vill bara säga att vi(ni) kanske inte når längre än så här om vi inte finns där makten är – i riksdagen. Resan är lång, men så är det.

Tusen tack för allt jobb!!!

Martin

Anders Troberg skrev

[quote]FRA får bara acceptera spaningsuppdrag fårn regering, regeringskansliet och försvarsmakten.[/quote]

Varför regeringen, borde det inte i rimlighetens namn vara riksdagen? Är det regeringen så blir det ju ett perfekt verktyg för att spana på oppositionen.

Dennis Nilsson skrev

Folkpartiet borde därmed byta namn till ”Volkpartiet”.
Det associerar bättre till den faktiska politik de bedriver.

De riktiga liberalerna borde omedelbart läma det sjunkande skeppet.

Anonym skrev

Men hur ska FRA veta vilka IP-paket som innehåller militär data och vilka som innehåller din data? För att avgöra det måste de fortfarande filtrera all vår trafik och låta maskiner avgöra det. Det är avlyssning av all vår trafik, även om den till att börja med görs av maskiner.

Om jag vore en militär myndighet i {insert country here} så hade jag inte använt min vanliga grupp med tilldelade adresser för att kommunicera över sveriges gränser. Jag hade köpt ett par 100/100 Mbit/s-abonemang hos bahnhof och använt dem, för att unvika att bli hittad. — Kanske gör de inte så de kommer att göra, men det visar ju ändå hur omöjligt det är att avgöra om det är militär data eller kärleksbrev förrän man öppnat kuvären och tittat i dem.

Brev som brev – hade det varit IRL-brev som ångades upp av maskiner som läste innehållen med textigenkänningsprogram så hade folk blivit rasande. Den enda skillnaden är att FRA nu kommer att läsa digitala brev.

Anonym skrev

Hej!

Nog kan jag väl hålla med om att hon inte kan tala på det sätt hon gör (för det finns ju uppenbart ett motstånd mot lagen fortfarande). Det jag inte förstår är användningen utav uttrycket ”massavlyssning av svenska medborgare utan brottsmisstanke”.

Enligt det nya förslaget ska det ju helt klart gå genom en domstol innan avlyssning får ske, och då är det väl uppenbart att man försöker koncentrera sig på just detta. Dessutom har ju den luddiga formuleringen ”yttre hot” omformulerats till ”yttre militära hot”, vilket jag har svårt att tro att en domstol skulle se någon koppling till spionering på vanliga privatpersoner. (Om de inte har god anledning att tro att personen i fråga är en rysk spion eller nåt, men då är det ju inte utan brottsmisstanke!)

Jag har också varit motståndare till lagen, så som den var formulerad förut, men måste säga att jag blev glad när jag hörde om ändringarna. Detta är fullt tillräckligt för att jag ska anse att det sker på ett demokratiskt vis.

Anonym skrev

Fler anmärkningar:

1. Det här förlaget var inte det som röstades om i riksdagen. Om det inte sker en ny rösning om detta nya kommer det inte att ha varit en demokratisk process som röstade igenom vår nya FRA-lag.

2. Kablar kommer att kopplas in avsedda att avlyssna folkets privata kommunikation. De kan kalla det vad de vill, men det är INTE förenligt med koncept som demokrati och väldigt många olika typer av frihet. Det känns VÄLDIGT läskigt och hemskt.

3. Politiker går #@!¤$ att lita på. De säger en sak en dag och en helt annan dagen efteråt. Det gick en enda liten vecka mellan det att FP-kvinnorna talade vackra ord på demonstrationen, tills det att de vände kappan och röstade för Storebror. Orden som Camilla Lindberg (fp) sade, ”I dag är jag helt i chocktillstånd” (ang. att FRA gick igenom) får en fadd smak. Blommorna som skickades till henne är förmodligen lika ruttna nu som hennes trovärdighet.

Anonym skrev

Hallå!! Det verkar finnas utrymme för fel i de här kommentatorsfälten, de avbryter inte italics bl.a., som läcker över till de som ligger under. (What about länkar? Läcker de över också kan man ju skapa ganska jobbiga hyss.)

Kanske dags att gå igenom er kod och leta buggar?

Anonymous skrev

Dexion publicerar en analys av den nya överrenskommelse som FRA-kvinnorna och övriga alliansen har presenterat. Länk: http://dexion.wordpress.com/2008/09/26/kritiker-ni-skrammer-mig/

Kortfattat av de 15 punkterna i detta nya:
* Ändamålen för spaningen skall anges i lag istället för förordning.
* Tillstånd till signalspaning skall prövas av domstol. (Men domstolen tillsätts av samma personer som ska prövas i den – Regeringen)
* FRA skall ansöka om tillstånd för all signalspaning, även den som beställts av regeringen.
* FRA ska bara få tillgång till de “trafikstråk” som domstolen bestämmer. (Men vad är ett trafikstråk? Har de valt det ordet för att förvirra? Ingen datortekniker förstår vad de menar.)
* FRA får inte signalspana mot trafik med både avsändare och mottagare i Sverige. (Anser man att jag talar med MSNs servrar i USA, eller direkt med personen på våningen under mig?)
* FRA får bara acceptera spaningsuppdrag fårn regering, regeringskansliet och försvarsmakten.
* En utredning skall tillsättas för att se över polis och säkerhetspolisens behov av underrättelser. (öppnar för kryphål att invalidera punkten precis ovan?)
* Sökbegrepp som är direkt hänförliga till en viss fysisk person får inte användas utan särskilt tillstånd. (Enskillda kan man nog avlyssna med andra lagar)
* Närmare föreskrifter om förstöring av information, kopplat till FRAs PUL.
* Kontrollmyndighetens självständighet och förutsättningar för rättslig efterhandskontroll förstärks.
* En underrättelseskyldighet till enskild införs.
* Kontrollmyndigheten ska på begäran av enskild vara skyldig att undersöka om verksamhet avseende honom eller henne har skett i enlighet med lag. (man ska undersöka om de har brutit mot lagen, wtf!)
* Om information från själavårdande samtal skall komma till FRA måste den omedelbart förstöras. (..genom att någon läser den och trycker på delete? men då har de ju redan läst den. hur tänker de nu?)
* Inget råmaterial får sparas i mer än ett år. (råmaterial är inte det samma som behandlat material – information om hur ofta du ringer din psykolog får alltså fortfarande sparas hur länge som helst.)
* Vid kontrollstationen 2011 ska kontrollorganen föra en bedömning av huruvida FRA:s verksamhet bedrivits på ett etiskt rimligt sätt. (På demonstrationen i STHLM var inte det riktigt vad FP-kvinnorna sade, ALLS. Deras etik och moral måste ligga i botten, så hur kan vi lita på att deras etiska analys är vettig från första början? ”Hej, sälj ditt privatliv – du får påverka äldrevården lite om du vill” – ”OK” = etik och moral??)

Jag blir trött. Jag hoppas att vi kommer in i EU vid valet 2009, det hade varit underbart att se politiker där som är helt transparenta och lyssnar på folket. För en gångs skull.

Grey skrev

Folkpartiet har sedan länge slutat vara ett liberalt parti.

Titta lite på vad det är för motioner de lägger fram, och hur de röstar, så går de HELT mot sitt eget partiprogram.
Vi har alltså fått världen enda ”liberala” parti snällt nickar till förslag om massavlyssning, kommer med förslag om språktester för invandrare, och i allmänhet vill ha strängare lagar på ett sätt som för tankarna mer till totalitarism (staten bestämmer allt) – liberalismens raka motsats.

Anders Troberg skrev

Grattis, Alliansen, ni har just garanterat att FRA-lagen kommer att fortsätta vara en het fråga när det är dags för er att gå till val. Hur känns det?

kinson skrev

Allvarligt talat? Vad är det som försigår, att det är ett jävla charadspel och lögner från höger till vänster, fruktansvärt trött på politiken, eller snarare politikerna, med den här FRA frågan har dom bara lyckats med en enda sak, att förstärka föraktet mot svenska poltiker, med risk för att dra alla över en kant, vill jag påstå att politikerna idag inte gör annat än att förleda och förvilla svenska folket, och den lilla klick som med stor personlig integritet lyckas arbeta för att värna våra grundläggande värderingar och lagar ska ha en stor eloge, samtidigt som jag vill ställa er den frågan – Är det inte fruktansvärt frustrerande, provocerande och rent ut sagt deprimerande att arbeta sida vid sida med alla desa pajaser som kallar sig politiker?

Inte konstigt att det kastas pajer och tårtor på politiker. Sålänge dom inte lever som dom lär får dom skylla sig själva.

Hediye Güzel (v) pressekreterare skrev

Vänsterpartiet kräver aktuell debatt i riksdagen om FRA

Nyligen presenterade regeringen de förändringar som regeringen avser vidta för att stärka rättsäkerheten och för att förbättra FRA-lagen. Vänsterpartiet anser att det är hög tid att debattera förslagen till förändringar i riksdagen och begär därmed aktuell debatt.

– Det är bra att regeringen lägger fram förslag för att förändra en lag som fått så mycket kritik både inom och utom parlamentet. Dock är det en något märklig ordning att riksdagen föreläggs beslut som ska fattas via en presskonferens i regeringskansliet. Dessutom har förhandlingar om förändringar i lagen skett i slutna rum och istället för i öppen diskussion. Indikationer har kommit på att regeringen avser att bjuda in oppositionen till överläggningar. Det är bra. Dock måste diskussionen nu föras inför öppen ridå, säger Alice Åström, vice partiordförande i vänsterpartiet.

Med tanke på den intensiva debatt som fortfarande pågår bland allmänheten och bland partierna i riksdagen anser vänsterpartiet att riksdagen nu bör ges möjlighet att debattera frågan i en aktuell debatt.

För mer information, kontakta:
Alice Åström: 070530 4291
Vänsterpartiets presstjänst: 070620 0064

Aldain skrev

Föraktet är nu totalt för dessa folkpartister.. hur länge höll det löftet om att riva upp, 9 dagar? Fantastiskt.

Att de sedan lyckats lura i gammelmedia att nu har minsann kritikerna vunnit och allt motstånd har lagt sig (kolla artiklarna på valfri tidning angående detta) gör ju att man undrar om det finns någon med en halv hjärna kvar på landets redaktioner.

Ni talar INTE för oss, folkpartister! Usch, man kan få krupp för mindre.

Lämna kommentar