PRESSMEDDELANDE: Regeringen skickar fildelningspropaganda till skolor

– Regeringen har i detta förklätt partsinlagor som opartisk information, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Foldern upprepar alla de gamla trötta argumenten från skiv- och filmindustrin om varför upphovsrätten inte ska ifrågasättas. Den innehåller dessutom direkta sakfel. Sådan politisk propaganda får absolut inte skickas till skolor.

I foldern påstås bl.a. att upphovsrätten kom till under upplysningstiden. Detta är fel i sak och ett påstående som ofta upprepas av upphovsrättslobbyn, eftersom det låter positivt. Upphovsrätten skapades den 4 maj 1557 av Drottning Mary I i England som ett medel att kontrollera, förfölja och avrätta regimkritiker, vilket på den tiden betydde protestanter. Falkvinge menar att hela foldern är propaganda:

– Man skriver att “upphovsrätten är grunden för det kreativa skapandet”, säger Falkvinge. Detta är helt enkelt fel och är ett påstående som bara går upphovsrättslobbyns intressen. Foldern är full med sådana okritiska påståenden. Upphovsrätten är högst kontroversiell idag, vilket knappast kan ha gått regeringen förbi. Det är allvarligt att regeringen försöker få detta att passera som opartisk information.

I foldern sägs det bland annat att ingen kommer att vilja skapa något kreativt material om alla kan använda det fritt. I själva verket har mer fritt video- och ljudmaterial producerats än någonsin tidigare sedan Internet kom. Bara YouTube tar emot över två års nyskapad TV-produktion varje dag.

– Det här är motsvarigheten till om den borgerliga regeringen skulle skickat ut informationsmaterial till skolor där man t.ex. hyllade marknadshyror. Detta är politisk propaganda förklädd till information. De flesta elever är smarta nog att genomskåda det, men sådant här får absolut inte förekomma, avslutar Falkvinge.

Kommentarer

sir_a skrev

Det som jag tyckte var hysteriskt kul var att jag satt och tänkte att det var förjäkligt att de höll på så med barn i låg- och mellanstadiet. Eftersom broschyren UPPENBART är riktad till den målgruppen med tanke på språkbruket och ”dumifieringen”. Tills jag kom till sista sidan och läser ”Broschyren vänder sig till lärare och elever, i första hand på gymnasiet men även på högstadiet.” ;) Herregud…

Maskin Junior skrev

Nu vet jag att piratpartiet tycker att patent också är av ondo, jag vet inte, som ingenjör kommer jag förmodligen ändå aldrig ha en halv miljon för att söka patent om jag får en bra idé men det är intressant att jämföra de upphovsrättsliga skydden mellan låtar och tekniska lösningar, Upphovsrätt för låten får man av sig självt gratis och den varar i 70 år efter upphovsmannens död, för en lösning, en uppfinning så kostar det ungefär en halv miljon att söka patent och skyddet varar i max 20 år. Mitt andra roliga exempel är läkemedelsindustrin kontra filmindustrin. Anledningen att patentskyddet för ett läkemedel är begränsat till 25 år är att man befarar att längre patentskydd skulle göra att det inte skulle uppfinnas nya mediciner då detta är en dyr process. Sammtidigt motiverar man det ofantligt långa upphovsrättsliga skyddet för film med att det är dyrt att göra film och om man inte skulle skydda filmindustrin från piratkopiering så skulle det inte göras nya filmer.
IPRED är en konsekvens av att upphovsrätten är felskriven, skulle filmindustrin ha ett liknande patentsystem där patenten går ut efter ett par enstaka år skulle gemene man respektera att det är olagligt att ladda ned filmer som fortfarande går på bio, då skulle volymen upphovsrättsbrott drastiskt minska och bli något som Polisen skulle klara av att hantera innom ramen för övrig IT-brottslighet.
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.5729978

M.O.B. i L. skrev

Det står:
”DU FÅR INTE
knäcka eller gå runt en kryptering, lösenordsspärr eller liknande som
används för att skydda t.ex. musik eller ?lm som säljs över Internet.
knäcka en kopieringsspärr på en DVD eller CD för att kopiera skivan (om det
inte är just för att kunna se eller lyssna).”

Detta gäller ju bara för dem som ingått ett avtal om detta. Dessutom har man rätt att kopiera för eget bruk även om man ingått avtal. För dem som inte ingått avtal (vilket t.ex. bör gälla alla barn eftersom barn inte kan ingå avtal) så finns inga sådana restriktioner. Vi betalar ju extra skatt på t.ex. CR-R, CD-RW, DVD+R, DVD+RW m.m. just för att kompensera för laglig kopiering.

Dessutom så märker man inte att man begår ett brott ty programvaran sköter dekryptering automatiskt. Alltså finns inget uppsåt att begå brott och då är det inget brott.

Detta är alltså desinformation där man försöker få barn att följa lagar som inte gäller i syfte att maximera profiten hos ett fåtal bolagsdirektörer.

Det finns ett annat sätt att avlöna kreativa personer: genom att inrätta statliga tjänster för kreatörer.

Justiedepartementet som utfärdat denna broschyr borde JO-anmälas.

Kristian Alvarez skrev

Du har en väldigt bra idé där. Problemet ligger dock i hur vi ska kunna (eftersom jag inte tror att regeringskansliet trycker broschyren)övertyga massmedia att för en gång skull INTE vrida på fakta när de gäller pirateri.

Anders Troberg skrev

Första regeln i konflikthantering är att aldrig, aldrig, aldrig någonsin låta en oönskad handling få avsedd verkan.

OK, då blir frågan: hur vänder vi det här till något som exploderar i ansiktet på upphovsrättsindustrin?

Tja, vad sägs om att vi gör en egen folder om varför upphovsrätten är föråldrad, om hur framgångsrika öppna licenser är, att lagen faktiskt inte är prövad än och så vidare. Materialet borde kunna sammanställas rätt så kvickt från andra skriverlser vi redan har, och vi har säkert någon begåvad person som kan ge det en snygg layout.

Sedan går vi till lämplig ansvarig myndighet och kräver att de trycker och delar ut vår folder på lika villkor, för att uppfylla kravet på en opartisk skola.

Vi kan egentligen inte förlora på en sådan hantering av problemet. I bästa fall så inser de att de fuckat upp och delar ut vår information, i sämsta fall kan vi ställa till liv i media som gynnar oss och missgynnar upphovsrättsindustrin och sittande regering.

Någon som är sugen på projektet?

Niklas Holma skrev

Ett citat ur foldern sida 10 punkt 7.

’Låtar som finns på illegala fidelningssajter sprids däremot oftast utan upphovsmännens tillstånd
och får då inte kopieras för privat bruk’

Är inte ’illegala fildelningssajter’ ett lite väl överdrivet uttryck?

Om de nu väl måste ha med termen ’illegala fildelningssajter’ borde de även nämna lite om de låtar som olagligt sprids på legala fildelningssajter också? För det är väll inte sajten som är olaglig utan den så kallade spridningen?

Just termen ’illegal fildelningssajt’ är väll ganska diffus, om det skulle vara en sajt där man lagt upp – filer som explicit skulle varit olagligt att sprida, ja då skulle jag kalla det en ’illegal fildelningssajt’. Eller det kanske är en illegal sajt som utnyttjar fildelning? Vad är en illegal sajt egentligen?

Dessa existerar knappast i dagens läge. Sätter du upp en illegal sajt kan du räkna med att den är nere inom ett par dagar, oftast inom ett par timmar om du får många besökare (beror på din ISP).
För jag menar, illegalt är ju illegalt, olagligt, brottsligt…

Att riksdagen skickar med det här extraordet ’illegal’ förlöjligar ju bara deras metod i att försöka göra neutrala utskick.

jag är jag och inte någon annan skrev

Är det rätt att sprida propaganda som Nazzarna med gjorde?
njäääääeee…

precis där drar jag linjen till detta att göra en ”sådan sak” för att visa att makthavare och regering gör precis samma sak som nazzarna med oss nerladdare.

Varför ska bara ”motståndarna” få använda fula knep? varför ska vi hålla oss till detta att vara snälla och spela sjyst när inte andra gör det?

i mina ögon så är det inga som helst problem att göra detta, och du ser ju vad du själv reagerar ”inte som nazzarna” precis det du skriver vill jag att media och regeringen ska tänka med fast med vårat budskap att dom sprider FALSK propaganda för att skrämmas, det är inte mer än rätt att vi gör en liknande åtgärd här.

Anonym skrev

är det verkligen rätt mass medial rubrik för pp då?
”pp gör som nazzarna – bränner littatur på bål”

njäääeääeee

jag är jag och inte någon annan skrev

..vore att ha ett ”bokbål” så som nazzarna hade fast med denna propaganda folder, och sedan sprida filmen via TPB och youtube för att visa sitt missnöje, tyvvär har jag inte denna folder själv, men det vore en ganska rejäl spark på fröken Ask och regeringen samt upphovs industrin, menar det är ju trots allt dessa maktgalna varelser som driver oss ut i ”krig”, så varför inte vara elaka och ge igen?

för att inte tala om vilken massmedial rubrik det skulle kunna få…

Anonym skrev

”I foldern sägs det bland annat att ingen kommer att vilja skapa något kreativt material om alla kan använda det fritt.”

”Ingen”? I foldern står det ”få”.

jeffer skrev

Exakt James!

Precis så är det. I princip förklarar man krig mot hela fildelargenerationen – en länge pågående krigsförklaring. Nu gäller det att behandla dem så.

Anonym skrev

De flesta barn kommer aldrig att orka öppna foldern från första början, den är ju tråkig. I de fall de öppnar den kommer de själva att fatta att det inte stämmer, eftersom de själva fildelar och ibland producerar nytt material.

Så det enda som har någon skillnad är att moderaterna har brännt 12000 kronor av sitt partistöd. Alla fattar att de har gjort bort sig, knappt någon unge röstar ändå för dem. Så varför bry sig?

Ta det lugnt? Så farligt är det inte.

Anonfag skrev

sicket slöseri med skattekronor som skulle kunnat gå någon annanstans! : (

James skrev

Nu finns det ju klara och högst tydliga bevis på att staten i detta fallet faktiskt stödjer en sida i detta, med både pengar och makt.

Vart är vi påväg egentligen? :( jädra skitland

jeffer skrev

Upphovsrättslagarna är särintresset personifierat. Finns inga allmänna intressen eller konsensus kring upphovsrätt. Det har blivit ren politik där de få står emot de många.

Anders Troberg skrev

Det här är skillnad, här handlar det inte om partiskhet i form av att bara låta ena parten komma till tals, här handlar det om att staten och skolan aktivt stöttar ena parten. De låter inte bara ena parten komma till tals, de går ut med informationen officiellt sanktionerad av skolan och staten. Att göra så är absolut fi dong.

Ahruman skrev

Enligt en tidigare diskussion i PP:s nyhetsforum får en skola inte vara partisk. I det fallet gällde det Nationaldemokrater på skolan: man fick inte vägra dem tillträde om regeringspartierna hade varit där.

Om det stämmer borde det ju vara så att skolor som delat ut materialet inte kan vägra att dela ut kontrainformation från PP eller Piratbyrån…

Anders Troberg skrev

När jag gick i skolan, vilket iofs var några årtionden sedan, så fanns det en mycket tydlig regel i läroplanen som hårt dikterade att skolan inte på något sätt får påverka elevens politiska åsikter. Det enda undantaget var att skolan skulle (och detta var ett krav) påtala vikten av demokrati.

Upphovsrätt har i och med Piratpartiets tillkomst blivit en i högsta grad politisk fråga. Den var det i och för sig redan tidigare, men nu går det inte att ifrågasätta det resonemanget.

Så, med den här foldern så påverkar skolan elevernas politiska åsikter, och man gör det i en riktning från demokrati mot oligarki.

Jag är övertygad om att läroplanen fortfarande innehåller dessa formuleringar i någon form. Det borde finnas någonstans här (har inte tid att plöja det själv just nu): http://www.skolverket.se/sb/d/155;jsessionid=AC65B8ED2000480F323EC21F24C0B149

Min uppmaning till er som går i skolan eller som har barn som går i skolan är att gräva fram den regeln (posta gärna här vad ni hittar) och sedan vända er till kommunens skolledning och ställa till ett sjuhelsikes liv. Dra gärna in lokalpressen om det behövs. Bry er inte ens om att peka ut felen i foldern, det är folderns existens som är problemet. Det spelar ingen roll om innehållet är rätt eller inte, politiska åsikter ska inte läras ut i skolan.

Det är inte så länge sedan som det lärdes ut i skolorna att socialister äter små barn (fel, det gör vi bara om vi får ketchup till), att negrer bara dög till kroppsarbete (fel, jag känner väldigt kompetenta mörkhyade personer), att homosexualitet är en sjukdom (fel, de jag känner är inte markant sjukare än någon annan) och att handikapp var guds straff (ingen aning, men är det så så gillar jag inte gud), vill vi verkligen tillbaka dit? Nej, skolan ska lära ut fakta, inte åsikter.

Det börjar stå väldigt klart att vi behöver en svensk motsvarighet till ACLU (http://en.wikipedia.org/wiki/Aclu), en sådan skulle varit till stor hjälp i många av de frågor som berör PP. Har vi någon jurist som är beredd att starta ett sådant projekt?

Lilleman_som_inte_loggat_in skrev

Efter att ha läst igenom foldern blev jag riktigt arg. Jag fick sudda och skriva om det där mailet flera gånger för att inte spy för mycket okonstruktiv galla på ministeriet.

Men att maila in och klaga tycker jag att de allra flesta ska göra. Visa att det INTE är ok med politisk propaganda i våra skolor. Mailadress och postadress finns sist i foldern.

Anonym skrev

Jag har inte läst foldern, men att tala till elever om upphovsrätt på Internet via en folder känns helt fel. De som fildelar hämtar sin information på Internet och bygger sin uppfattning utifrån information på mer än ett ställe. I skolorna vet man redan var upphovsrättslobbyn står i frågan, så informationen är överflödig.

De kanske vill nå dem som inte använder Internet, med en folder, men då kommer man bara att bidra till nedskräpning.

HR skrev

Detta ökar ju bara intresset för fildelning – det är ju förbjudet, då måste det testas.

jeffer skrev

Pinsam propaganda. En förolämpning mot ungdomarna. Skriven som om de värsta lobbyister hållt i pennan.

Justitieministeriet står bakom och minskar därmed sin egen trovärdighet. Vem på ministeriet ansvarar för skriften? Vilka är beröringspunkterna med upphovsrättslobbyisterna? Intressant att se på vilket sätt särintressen och främmande makt (USA) behärskar en svensk myndighet…

Lämna kommentar