PRESSMEDDELANDE: Piratjägarlagen är statligt sanktionerad utpressning

– Om regeringen väljer att ta strid mot hela den yngre generationen genom att driva igenom den här piratjägarlagen, så är det regeringens eget beslut, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det finns inget EU-direktiv som regeringen kan gömma sig bakom. EG-domstolen är övertydlig på den punkten och det är fult, falskt och ohederligt att låtsas som något annat.

Direktivet kallas IPRED1 eller “civilrättsliga sanktionsdirektivet”. Det drevs igenom 2004 av krafter i EU-parlamentet som är nära allierade med skivindustrin, i all hast innan EUs utvidgning. Direktivet har därefter utmanats i EG-domstolen, som slog fast att upphovsrättsskärpningen var oproportionerligt integritetskränkande, och att inget medlemsland behöver införa den.

– Det här är att skapa en privat poliskår som har större befogenheter än den riktiga polisen. En lobbyorganisation ska inte under några omständigheter göra polisens jobb, säger Falkvinge.

Lagen öppnar upp för en häxjakt på vanliga medborgare. Det syns i länder där skärpningen redan införts. Industrin där gör massutskick med kravbrev på en månadslön, med hot om att gå till domstol för det fyrdubbla om kravet inte betalas. De flesta betalar i ren rädsla. Falkvinge menar att detta är rena maffiametoder:

– Rättssäkerheten är obefintlig! Det handlar om vanliga medborgare som inte vågar stå upp mot stora företag och är i praktiken en statligt sanktionerad utpressning. Det gynnar inte alls kreatörerna utan är enbart en inkomstkälla för storbolagen.

För mer information:

kontakta Rick Falkvinge (pp), partiledare för Piratpartiet, 0708-303600
kontakta Christian Engström (pp), vice ordförande, 070-6633780
se Piratpartiets Pressweb, press.piratpartiet.se

Länkar och referenser:

Lagrådsremissen, www.regeringen.se

Kommentarer

MacKnight skrev

Jag tycker att denna lagen är helt knäpp. -_-
Anledningen att vi gör fildelning är rätt enkelt.
Det gamla ordet ”Vill inte köpa grisen i säcken” passar rätt bra varför.

Vi vill kolla om något är bra innan vi ska köpa det.
På filmer så kollar vi om den är bra nog till att köpa.
På Musik så kollar vi om musiken är bra nog att köpa.
På Spel, så laddar vi ner det för att kolla om det är värt att spela online, Hellgate London är ett exempel.

Jag tror inte att Regeringen kommer igenom med denna lagen, den har alltför många hål i sig.
Som T.ex. Musik och Film företagen kan köra utpressning på privatpersoner, Denna lag strider mot rätten till privatliv på nätet, Det som hände i Danmark med att en 12-årig flicka tog livet av sig för att hon fick kravbrev på över 20.000.
I USA som lagen har funnits sen ett tag tillbaka, går det mer eller mindre rent åt helvete.
Personer som är döda stäms, Nyfödda också, personer som inte ens har en dator blir det också…

Denna lagen är inte igenomtänkt, och den har alltför stort konsekvenser. (Mer än 3 Miljoner, 1/3 av sveriges befolkning använder sig av fildelning, om denna lagen kommer fram så blir 1/3 av sveriges befolkning omedelbart kriminella).

Denna lagen blir nuvarande regeringens slut om dom går ut med den.

Anonym skrev

anledningen till att internet är nåt fantastiskt är att DU kan välja vad du vill se på, chatta med,
och ladda ner.
Det är detta som gör politikerna rädda. Valmöjligheter är farliga för om du själv får välja så funkar inte propaganda längre.
Vi har länge varit låsta i ett informationsflöde från stat eller storföretag, klart dom blir lacka.

John Foe skrev

Nån mer än jag som tycker våra svenska politiker verkar lite för entusiastiska när dom pratar om att tillämpa det här?

Inte så insatt i vad vi kan kräva för information om våra folkvalda, men vore det inte kul att se en granskning av deras banktillgångar?, säg … ett par månader innan det här fram till nu.
Med tanke på hur lobbyisterna vrider och vinklar allt annat så skulle jag inte bli chockad om det förekom ‘bonusar’ för att se på det här förslaget med lite vänligare ögon.

Trött... skrev

Fy f4n för det här landet! Missförstå mig rätt… Egentligen vill jag vara en stolt nordbo men alldeles för j4vla mycket konstigheter har börjat hända här. En övercynisk/paranoid tivoliregim som går i Hollywoods ledband… Man skäms för att kalla sig hm… svensk. Vilket man iofs inte gör (längre). Nordbo funkar tills vidare…

Vidare; FRA, världens högsta skattetryck, en astronomisk utlandsskuld, världens ineffektivaste rättsväsen, överrepresentation av brott mot mänskliga rättigheter, osv… Och nu privatpoliser! Det här påminner för mycket om obskyra företag som anlitar Hells Angels för att driva in påstådda skulder. Man kan tycka att det är folk som eventuellt skulle vara anarkister men här är det Storebror som lever ut som ultrafascist. Och det är typ INTE bra…

Historiskt kan vi nämna ”bragder” som baltutlämningen och den s k svenska neutraliteten under WW2. Borde snarare kallats nazistlobbyism: ”Vi måste kräla inför Adolf annars…” Tom lilla Danmark visade mer ryggrad då än vad det här gudsförgätna idiotlandet gjort på århundraden.

Folk här behöver en gång för alla lyfta r8ven ur soffan och inse att VERKLIGHETEN är något helt annat än det som något rödblått politikerkräk på TV försöker slå i dem. ”Lilla Sverige bäst i klassen…” Svenskarna ÄR ett snällt folk men ack så naivt… Franska bönder, goddammit…

Amomyn skrev

Grejen är att en sån här lag banar väg för det framtida nätet där man köper abbonemangspaket där man kan surfa på specifika storsidor i stort sett. Ungefär som tv.

Man kan ju själv tänka sig hur det kommer se ut. Massvis med folk åker dit på fildelning, folk blir rädda för att surfa fritt. Telebolagen & bredbandsleverantörerna börjar mer och mer luta åt att skapa såna här paket med hemsidor istället för att upprätthålla net neutrality. Och skivbolagen säger bara katsching.

Säg hej då till den mest demokratiska uppfinningen som någonsin existerat…

Anonym skrev

Huruvida du har rätt till offentlig advokat bestäms av hur alvarligt brott de rör sig om. Är det enbart små böter brukar vanliga Svensson inte få en advokat betalad av staten. Du bör köpa min bok ”Motstånd” som kommer ut framöver. Där visar jag bland annat hur gemena man hanterar rättsväsendet så att du slipper att åka in.

Det bör nog de flesta för när de här kommer igång kommer ni behöva de kunskaperna att slåss mot polis och åklagare på deras villkor.

Anonym skrev

Huruvida du har rätt till offentlig advokat bestäms av hur alvarligt brott de rör sig om. Är det enbart små böter brukar vanliga Svensson inte få en advokat betalad av staten. Du bör köpa min bok ”Motstånd” som kommer ut framöver. Där visar jag bland annat hur gemena man hanterar rättsväsendet på ett sätt som en vem som helst kan förstå =)

Det bör nog de flesta för när de här kommer igång kommer ni behöva de kunskaperna att slåss mot polis och åklagare på deras villkor.

Anonym skrev

Hmm. Alla de som kritiserar regeringen bör komma ihåg att det var Tomas Bodström, justitieminister (s) som inte bara accepterade utan också drev på för hårda skärpningar i EU. Dagens regering försöker hitta en balanserad lösning och har exempelvis avfärdat utredningsförslaget att stänga internetanvändare som fildelar. Hade Bodström styrt idag hade nog lagförslaget varit betydligt hårdare än de tankar som just nu är ute på remiss hos lagrådet. Jag är glad att vi har den regering vi har!

Anonym skrev

Va fan har de nu hittat på!? Blev lurad av dessa idioter före valet och röstade borgligt. Konstigt nog var det så lite snack om dessa frågor före valet. Jag har tjänat någon tusenlapp per månad på deras skattesänkningar men har nog aldrig ångrat en röst så mycket.
Nu får väl vanliga svensson börja försöka få tag på falska identiteter även om de inte gör något brottsligt. För vem vill riskera att klicka på fel länk. Lilla Ester 55 får ett roligt mail och klickar på länken som direkt tar henne till ett upphovsrättat Youtube klipp, samtidigt sitter 10 st välbetalda advokater i Usa och gnuggar händerna (samma människor som i början spred ”det roliga kedjebrevet”).
Är det oetiskt att önska en liten riktad attack av fågelinfluensan? Räcker om de blir sjuka tills nästa val…

Anonym skrev

Har man rätt till en advokat i sådana här mål och vilken form av bevisning krävs för att de ska få igenom sina skadeståndskrav i domstol?

Hans Löfving skrev

Länken ”press.piratpartiet.se” ovan pekar på http://www.piratpartiet.se. F Y I

Och i övrigt så är det ju bara så sjukt tråkigt att dom har lyckats även i Sverige.

Det är sjukt vidrigt att våra makthavare gömmer sig bakom ett påstått krav från EU när något sådant helt enkelt inte existerar.

IPRED1 får implementeras enligt EG-domstolen, man borde kunna kräva att en som styr vårt land vet skillnaden mellan får och måste. Att dom inte klarar av att reda ut den skillnaden borde i varje sunt samhälle vara fullt tillräckligt för att förklara någon oförmögen att sköta sitt uppdrag och omedelbart avsätta dom från sin post. Åtminstone om denne någon har i uppdrag att styra över någon annan människa och i synnerhet om denne någon har i uppdrag att styra över ett helt land.

Nån som har en länk till storyn om dendär amerikanska morsan som stämde skivbolagen för deras utpressningsverksamhet? Hon som fick hotbrev trots att hon inte ägde en dator.

jeffer skrev

Detta ger enorm makt till upphovsrättskartellen att godtyckligt anklaga, skrämma och jaga vanliga människor på nätet och i förlängningen också i deras hem. Hemrazzia med polis och privatpoliser blir viktiga medel. Även razzia mot skolgårdar och andra ställen ungdomar träffas blir nödvändigt, eftersom filer kan delas direkt mellan olika elektronikprylar. Kroppsvisitering blir en självklar och logisk fortsättning. Eftersom fildelningen ändå inte kan stoppas måste ständigt hårdare straff tillgripas.

Men vi – medborgare – kan stoppa godtycket!

Under 1600-talet genomgick England en serie oroligheter och omvälvningar när kungamakt med envåldsambitioner och dess nitiska byråkrati, uppbackat av feodala och merkantilistiska påtryckargrupper, försökte reglera medborgarnas beteenden. Mörkkrafterna misslyckades. Bill of Rights blev början på frihet, frihandel och demokrati.

Det går inte att förklara krig mot miljoner människor och deras släkt och vänner. Slutresultatet måste bli ”Bill of Rights” som också omfattar den digitala verkligheten allt fler människor lever i. Att dagens lagstiftare, med få undantag, inte ser detta är förbluffande. De måste helt enkelt bytas ut!

Anonym skrev

Gött med lite pli på ungdommarna. Eller.. Vänta…

Just det ja. Det är inte alls svårt att använda någon annans WLAN och få den personen oskyldigt utpressad (vilket uttryck!)

Lämna kommentar