Pressmeddelande: SOM 2007: Stödet för fildelning ökar

SOM-rapporten visar samtidigt att det finns en tydlig opinion, 47%, för att artisters rättigheter ska stärkas. Detta visar tillsammans med opinionen för legaliserad fildelning att konflikten mellan nya artister och gamla strukturer äntligen börjar synas, menar Piratpartiet:

– Det här ställer konflikten mellan artister och förlagslobby på sin spets, säger Falkvinge. Fildelningsdebatten är inte en konflikt mellan artister och fildelare. Det är en konflikt med gammelförlag och föredettingar på ena sidan och nya, hungriga, fildelande artister som inte behöver förlagen på andra sidan. De nya artisterna upplever att dagens strukturer är skapade för att hålla dem borta från publiken, till förmån för förra generationens artister.

– De oskyldiga offren i den här konflikten blir allmänheten, som faller offer för de medborgarrättskränkande och rättssäkerhetskränkande lagar som gammelindustrin kräver, säger Falkvinge. Nu senast en lag om att industrin ska få större befogenheter än polisväsendet.

Över en tredjedel (34%) av svenskarna i ålderssegmentet 15-29 laddar idag hem musik minst en gång i veckan, enligt rapporten. När det gäller film och TV-serier är siffran också hög, 23%.

– När man tittar på 15-åringar som yngsta gräns för fildelare förstår man inte hur utbredd den vanan är, avslutar Falkvinge. Igår berättade en tjej för mig hur hennes sjuårige bror hade lärt henne fildela när hon var nio år. De som har växt upp på nätet ser fildelning för den fantastiska distributionsmetod det är. Inlåsning och bestraffning av kulturälskare uppfattas inte som någonting positivt.

Kommentarer

frags skrev

Förbluffande många man snackar med säger fortfarande saker som ”jag är egentligen emot fildelning men jag köper ändå skivan sen” osv, också förhärdade fildelare. Tror inte jag känner någon som skulle ställa upp på att skrota upphovsrättslagen, men ingen skulle protestera om jag gav dom en piratkopia.

Jag skyller på den gängse moralen i Sverige som gör det omöjligt att ha avvikande åsikter. Ingen vågar välja sida för att inte stöta sig. Alla försöker ta middle ground, ”vi behöver upphovsrätten… men vi vill inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration”, men det låter sig inte göras, eftersom att fildela är att bryta mot upphovsrätten. Resultatet blir det här glappet mellan handling och åsikter som väl är OK när det gäller vanliga människor, men när det är politiker som inte vågar stå för vad dom gör kan det bli helt livsfarligt..

Anonym skrev

Nja. Mister inga pengar de ”egentligen” skulle få. Jag känner ganska få som kan köpa allt de laddar ner… Anta att jag fyller en ny hårddisk (1TB) med musik i mp3-format. Hur stor andel av det skulle de ”förlora” pengar på? Ja inte mer än jag har pengar sammanlagt iaf…

Anonym skrev

Det är sant att ingen förlorar pengar, men det är ju så att det ”förlorar” en massa pengar de egentligen skulle få :P så inget går förlorat (den som gapar efter mycket mister oftast hela stycket)

Martin Samuelsson skrev

Suttit och klurat på en sak… fildelning är (till största del) en generationsfråga.

Varför måste polisen kunna se vem det är som kör bilen för att kunna skicka ut en böteslapp? då rör det sig om liv, när fildelning rör sig om ”reklam” för en artist.

Ni som har möjlighet att prata med politikerna, kan ni inte kolla med dem (som antagligen har bil) om de gladeligen skulle betala en böteslapp på ”ynka” 4000 kr som kommer in efter att grannen eller sonen har lånat bilen?

Men varför gör man inte det? Nej just det, man måste veta VEM som har gjort brottet, inte bara vem som äger bilen…

vad är skillnaden mellan att köra bil för fort och ladda hem film?

kör man fort med bil är det större risk för olycka, och vad kostar inte det för sammhället?
laddar jag ner en film, förlorar ingen några pengar.

mvh Martin

Richie skrev

[quote=Pär Brumark]Det FINNS ingen som är motståndare till fildelning.[/quote]

Jo Pär, upphovsrättsindustrin är motståndare till fildelning. Den vill nämligen fortsätta sitta som mellanhand och stjäla intäkter från både skaparna och kunderna. Om skaparna i större utsträckning själva möter sina fans på nätet direkt och distribuerar sina skapelser gratis via fildelning har inte längre skivbolagen något existensberättigande annat än som PR-konsulter.

Läs t.ex. Andreas Viklunds erfarenheter här eller på hans blog.
– Rickard Olsson

Henrik Rydberg skrev

Vad som diskuteras är samma rätt för materiell som imatriell egendom. Om man köper trädgårdsredskap i en affär får man tillämpa dessa hur man vill. Detta innebär inte att man får döda med en spade bara för att man har köpt spaden. Inte för att dödande är ett illegitimt tillämpning av spade utan för att det finns ett generellt förbud mot att döda folk oavsett metod.

Kreatörens rätt kan aldrig vara större än hur kreatören påverkas av brukaren. Kreatören äger inte kunden (Förbud mot slaveri i alla dess former) och kan inte utan att bryta mot internationell rätt ställa några som helst krav på hur hans/hennes verk får användas utöver att det inte ska skada kreatören på något sätt.

Sallad skrev

Själva definitionen på ett modernt informationssamhälle är att man har enorma informationsmängder som sprids kors och tvärs. Ska jag som kreatör i praktiken ha någon tillstymmelse till möjlighet att kontrollera spridningen av den information jag väljer att publicera så måste man antingen avveckla det moderna informationssamhället eller övervaka precis ALLT. Det första alternativet faller på sin egen orimlighet. Det andra innebär att vi måste offra viktiga demokratiska grundfundament som yttrandefrihet, fri opionsbildning, rätten till ett privatliv, brevhemligheten, meddelarfriheten, källskyddet etc… Varför är det överhuvudtaget eftersträvansvärt att ge kreatörer en sådan rättighet? Och är det verkligen viktigare än allt det andra?

Kålan skrev

Jodå, de lyssnar på opinionen, men eftersom fildelning inte är en höger/vänster-fråga så skiter man i opinionen. Man kommer helt enkelt inte förlora några röster på att införa kränkande lagar så länge som det inte avspeglar sig i väljarsiffrorna. Om piratpartiet började vinna röster på dessa frågor, då kommer det däremot att hända saker. Tyvärr verkar media vilja tiga ihjäl frågan, trots att 475000 tittade på den senaste debatten i SVT. Det är tystare än i FRA-frågan från medias håll, och då är det riktigt illa. Nu verkar regeringen dessutom släppa nyheten om att man tänker låta den gamla FRA-lagen från Juni gå igenom, och detta gör man samtidigt som en stor del av Sveriges journalister befinner sig i USA för att bevaka valet, snacka om timing.

Anders Troberg skrev

Det är därför jag förespråkar en upphovsrättslagstiftning mer lik GPL och andra öppna licenser. Då skulle kreatören ha full rätt att ta betalt och välja hur han ville distribuera det, men det skulle inte vara en exklusiv rätt, andra skulle ha samma rätt.

Detta är en beprövad metod, mjukvarubranchen ligger cirka 20 år före andra brancher på området. Att Linux, OpenOffice.org, Apache, Firefox, MySQL, QT med flera produkter/teknologier slagit så stort är tack vara dessa licenser. Jättar som IBM, Novell och Oracle kunde inte hota Microsoft, men de öppna produkterna kan. Det vittnar om deras styrka.

Pär Brumark skrev

Låt var och en bestämma pris, distributionsform,format samarbetspartners mm. Det FINNS ingen som är motståndare till fildelning. Men det handlar om Kreatörens rätt att bestämma ovanstående. Den dagen någon skulle få för sig att förbjuda någon att fildela med upphovsmannens/kvinnans eller dess företrädares tillstånd skulle t o m jag (stark antipirat) gå med Piraterna. Sluta med desinformativ debatt. INGEN ÄR EMOT FILDELNING.

Lämna kommentar