Sifo: 21% kan tänka sig Piratpartiet i EU

- Det visar att väljarna är beredda att byta ut de sittande politikerna för att slippa övervakning och registrering, säger Christian Engström, som är vice ordförande i Piratpartiet och står överst på partiets EU-lista.

- Det är på valdagen det avgörs. Men det här visar att vi har styrkan att ta oss in i EU-parlamentet, säger Christian Engström.

Frågan som ställdes var:

“Om ett halvår är det val till EU-parlamentet. Piratpartiet är ett politiskt parti i Sverige som arbetar för att förhindra nya övervakningslagar som Ipred och FRA-lagen. Skulle du kunna tänka dig att rösta på Piratpartiet i EU-valet?”

7% – Ja, absolut
14% – Ja, kanske
63% – Nej
3% – Tänker inte rösta i EU-valet
8% – Känner inte till Piratpartiet
5% – Tveksam, vet ej.

Undersökningen omfattar 970 personer från 18 år och uppåt, och genomfördes den 15-17 dec 2008.

Länkar och referenser:

Sifo-undersökningen

Kommentarer

matt1 skrev

I am trying to imagine what would happen if the ethnobotanical trade online got cut out of business. The ready availability of plants and the excellent innovations of extraction methods has created a new renaissance in entheogenic exploration. It has made it much easier for people to safely work with entheogens with out needing to rely on designer RCs or illegal lab chems. It has also gotten more people interested in shamanry, because these plants have cultural relationships with that mostly. SO it has been a curious concern to me for a long time… what will happen when or if these plants are no longer being legally traded online? How will people innovatively respond to the need for these medicines? Will they focus more on growing them and working with local alternatives? Will the market open wider for designer chems again? I wonder…

_______________________________________________________________
cissp dumps ll db2 certification dumps ll mcsa 2003 ll ccna answers

mcse skrev

Junilistan ser däremot ut att ha gjort sitt efter en femårsperiod i parlamentet och Sverigedemokraterna som satsar stort på EU-valet verkar inte dra till sig tillräckligt med väljare.

yuridebura skrev

Fokpartiets uppgång och den s k Marit Paulsen-effekten är för mig obegriplig. FP är som en våt tvål, halt och ogripbart. De sätter upp fingret i luften och känner efter vart vinden blåser.

Ser inte svenska folket att den där Marit Paulsen med sin rivjärnskärringimage bara är ett tomt skal utan någon som helst substans. Vad vet hon internet phone service? Vad kan hon? Vad har hon åstadkommit utom att pladdra, fixa bidrag till sig själv och kört sina företag i botten? Hon är helt utan bildning, kan ingen engelska [har hon egen tolk överallt?]; hon har inte ens gymnasieutbildning. Men okunnighet är ju inget hinder för politiker kanske snarare en tillgång. Det är bara väljarna som hånas och kallas obildade när det gäller ett visst parti.

Paulsen låter som hon vet vad hon talar om och talar gör hon med bestämdhet. Då luras många att tro att det finns en tanke bakom, men det gör det inte. Det enda Paulsen har är ett självförtroende som totalt saknar gränser.

Har man bara okunnighet och ett stort sjävförtroende kan man komma hur långt som helst. Ända till Bryssel och EU-parlamentet. Titta på Marit Paulsen.

Ann TS skrev

Som man frågar får man svar.
Formuleringen inbjuder till att sttälla sig bakom PP.
Det hade varit bätte med en fomulering som rimmade bättre
med vad som är vanligt i forskningssamanhang då hade man kunnat glädjas åt resultetet även procenten var lägre

Anonym skrev

Jag kan gärna tänka mig att rösta på piratpartiet.

Normalt sett så tar man ställning till ett partis hela program och då blir kanske ekonomi och annat viktigare, men eftersom svenska partier känns helt irrelevanta för EU-parlamentet så känns det bra att rösta på något annat.

Svneska debatten handlar fortfarande mest om EU-vänlig eller inte EU-vänlig,
knappast några visioner på EU-nivån som man har chans att förverkliga eftersom
man ändå hamnar i någon av EU-grupperna där partipiskan viner på EU-nivå.

Mera relevant vore att rösta direkt på EU-grupperna, då skulle man
ta ställning till det EU-grupperna verkligen står för, inte ett svenskt
partis önsketänkande om vart man vill vrida sin grupp i EU-parlamentet.

Lycka till! Hur får man fatt i valsedlar?

Oscarrr skrev

Den fråga Sifo ställt är inte applicerbar på verkligheten, eftersom frågan inte är neutral.

”Piratpartiet är ett politiskt parti i Sverige som arbetar för att förhindra nya övervakningslagar som Ipred och FRA-lagen.”

De flesta som inte är insatta i vad Piratpartiet står för kommer tycka att det låter jättebra om PP förhindrar Ipred och FRA-lagen, då en majoritet av de röstberättigade tycks vara emot just dessa två övervakningslagar. Däremot tycks majoriteten av denna grupp (de över 18 år) inte vara emot patent-lagar som PP vill upplösa, eller att fildelning ska tillåtas utan begränsningar som PP också står för.

Om man presenterade även denna del av partipolitiken så tror jag att resultatet skulle bli helt annorlunda.

Johan Sjöström skrev

Jag tycker, precis som DN, att det vore kul att bli granskad lite. Då skulle folk inse att inga mystiska ljusskygga krafter finansierar oss, att styrelsen inte består av grova brottslingar och att Piratpartiet är en genuin folkrörelse utan motstycke.

Till skillnad från vad DN menar, alltså. Populist, jag? Djup tro på den personliga integriteten och den fria kulturens välgivande effekter, snarare…

gastlind skrev

Hmm. Finns ju absolut ingenting som säger att det måste vara likformig fördelning över de tre partierna man ”kan tänka sig” att rösta på.

Kan ju mycket väl vara så att det är 60% chans att man rösta på det av de tre som ligger närmast hjärtat (om det nu är av vana eller nya sakfrågor som dyker upp är ju svårt att avgöra) och 35% resp 5% på övriga av de ”tänkbara” alternativen.

Anonym skrev

Som jag ser det så allt eftersom pp växer för det kommer det att göra, så kommer ”partiorganen” öka sina försök till smutskastning och försöka göra många av pp’s idéer till sina egna för att förvirra. (enligt minåsikt är DN en av de största ”snake oil” försäljarna i många sammanhang).

Därför har varje medlem/sympatisör en viktig uppgift berätta hur det ligger till för sin omgivning, för det har redan börjat och kommer fortgå minst till valet.

Jag tror oddsen är goda just nu att detta kan växa sig riktigt starkt därför att vår ”plaskdamm” Sverige är just en ”plaskdamm” så många kommer att hinna ”vakna till” för informationen färdas snabbt.

Dessutom är exemplen många och extremt tydliga och lättförståliga på alla de demokratiövergrepp som både sittande regering och oppositionen nu utför.
Inga större problem ”att se” vilka dessa är och varför det inte är bra, dvs. ett utmärkt läge för en växande rörelse som pp.

Pelpet skrev

DN har idag en negativ ledare om piratpartiet, där jämförelsen med Ny Demokrati plockas upp och piratpartiet därmed blir utsatt för ett guilt-by-association-påhopp.

Oavsett vad DN har för syfte med ledaren så är det bra reklam, vilket beror på att piratpartiet har så lågt väljarstöd. Om 10% av de som granskar piratpartiet gillar det de ser så är det bra. Dålig publicitet är bättre än ingen publicitet.

Anonym skrev

Ja, vi borde ha en författningsdomstol eller annat system som håller politikerna i schack. Om varje parti kunde få möjligheten att författa vallöften som bindande kontrakt. Om de går ut med någon sådant bindande vallöfte och inte följer det eller gör tvärtom så kunde en författningsdomstol döma de som författat vallöftet och de som brutit mot det till långa fängelsestraff.

Som det är nu så kan man säga en sak och göra tvärtom, som t ex KD som lovade rejält sänkt bensinskatt och sänkt fastighetsskatt, detta hände inte. Finns många fler och bättre exempel, utan hot om straff och bindande avtal så gör politiker precis som de vill och många av dem blir mångmiljonärer på köpet.

James skrev

Skulle kunna vara något som jag aldrig någonsin hört talats om, eller som troligen aldrig kommit på tal ens.

Det är så att våra Politiker ju ljuger konstant, inte minst inför ett val, (ex. ”Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”)

Jag tycker och har alltid tyckt att när ett parti inför ett val lovar/säger saker så ska de till varje pris hålla sig till det spåret och definitivt inte gå raka motsatsen till mötes.

Detta borde vara straffbart enligt samma brottsbalk som Landsföräderi, alltså livstids fängelse eller döden.
nu är vi ju däremot inte i krigstid, men endå. Det skulle troligen få Politiker att hålla sig mer till sanningen.

Sen är det ju en helt annan sak ifall vederbörande ej kan åstadkomma det som är utlovat, men då ska de inte göra tvärtom istället.

Detta är ju faktiskt också något som skulle vara ett bra skydd för demokratin.

HR skrev

Dom har frågat personer över 18 år. Dom har inte frågat bara dom som skall rösta i euvalet.

Sålunda skulle 7% ge 7000k * 0,07 = 490k röster.

HR skrev

Det Sifo säger är siffrorna vid ett riksdagsval. Det är alltid svårare att komma in i riksdagen än till EU eller kommunstyrelsen.

21%/4 = 5,25%

7000k * 0,0525 * 0,82 ~ 300k röster.

300k röster motsvarar 10% i ett euval. Räcker gott till 2 mandat.

Valdeltagande vid riksdagsval

Anonym skrev

Dom raderas, ställt utom allt tvivel.

Det du säger att kommentaren inte sparas ibland är väl känt om du har försökt skriva ibland, men jag tror nog de flesta tittar att den finns där efter sparning.
Just på SVD kan det ta en minut innan den syns vilket eventuellt kan bero på att dom manuellt godkänner åtminstone just när artikeln är ny.

När jag nu på morgonen tittar på denna artikel hos Di, och läser kommentarer så är just nu räknaren på 57 kommentarer och löpnumret på kommentarer 75, bara att bläddra lite själv.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\12\20\317206&sectionid=Ettan
Anledningen att man inte ”numrerar om” på di för att dölja detta är att referenser till föregående kommentarer vilket normalt görs med ex.vis #11 skulle bli helt felaktiga.

Eller se mitt snapshot, från ovan och jämför med kommentarerna på artikeln med kommentarer som fortfarande ligger kvar på SVD för där har dom nu uppenbarligen raderat lite till efter snapshotet vilket är väl synligt med dessa två länkar,
http://fb.selfip.net/tragiskt.gif
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2194989.svd
Med E24 och SVD systemet är det inte lika lätt att se vad som är borttaget som på di, men jag är rätt övertygad om att om du tänker på detta nästa gång något ”hett ämne” kommer upp och håller ögonen på detta så kommer du att tydligt se det själv.

Visst kan det vara rena oförskämdheter som raderas, vilket är ok men lika ofta är det mycket relevanta kommentarer eller länkar till relevant information.

Jag läser kommentarerna om det är något som intresserar mig flera gånger eftersom på Di kan dessa poängsättas och det är kul och se poäng, rätt snabbt uppenbart om dom raderat just din kommentar.

Om en intressant kommentar getts som hänvisar till en äldre kommentar och denna inte går att hitta när man försöker läsa den är också en bra indikator.

Isaksson skrev

Jag skulle vilja se något i stil med kontrollrutor man ser vid en del registreringsalternativ på diverse forum och produktregistrerings formulär för vis media. ( http://www.avast.com/eng/home-registration.php ) Jag vet inte hur lätta de är att kringå, men det vore kanske en idé för att minska pollfusket som ibland är så uppenbart att man baxnar, och så väldigt jobbigt är det väl inte att skriva ett par tre tecken extra?

Anonym skrev

är du säker på att någon raderar kommentarer? för något jag själv råkar ut för titt som tätt är att mina kommentarer inte postas när jag klickar på knappen, tror det är en bugg i systemet.. så alltid när jag skriver en kommentar på SVD så kopierar jag den innan jag postar, och sedan om den inte dyker upp efter nån minut, så postar jag igen, och då kommer den med.

Anonym skrev

Bra att du har koll :) Tycker att SvD är något bättre än DN, men det kanske håller på att ändras.

Blandar utländsk och svensk alternativ media, hittar mycket nyhter på youtube :)

Denna svenska blogg är välskriven och han har med källor i princip alla sin nyheter och analyser.

http://gryningensljus.blogspot.com/

Anonym skrev

Jag har inte titta på deras sida ska kolla in den, när det gäller utrikes nyheter så använder jag 5-6 olika sidor med alternativa (som jag skulle säga sanna nyheter) och så mycket kan jag säga att det finns minst två sidor att se på saken det du hör på tv och verkligheten :)

Min värsting lista på media,
Di, raderar så det glöder för att få till sin ”syn” på saken, kolla räknaren mot antal verkliga inlägg, mellan 3-20% av kommentarerna raderas stadigt. I övrigt verkar det som man runt ”kaffe bordet” bestämmer om man mentalt ska sänka eller höja kursen med sina nyheter, känns verkligen som rapporteringen mest speglar reportrarnas aktieinnehav

DN, konstant ”tvist” på nyheter, känns verkligen kontrollerat och med ”agenda” på artiklarna speciellt tydligt på utrikes nyheterna.

SVD, har varit min favorit upp till nu på sistone, för artiklar har känts någorlunda genuina och inte så agenda aktiga. Dessutom så har dom varit riktigt bra på att låta kommentarer i deras ”opinions” artiklar vara ifred i alla fall upp till nu på sistone då raderings knappen tydligt gått het. (ny anställd?)

E24, uppfriskande artiklar som relativt ofta går långt utanför vad någon annan vågar skriva, likaså där har kommentarer fått ligga kvar och inte raderats, dom är nog dom bästa i det avseendet.

Jag har inget politiskt parti eller block som jag föredrar, utan är väl typ humanist och för riktig marknads ekonomi något som knappast existerar längre med karteller och monopol.
Fast numera är jag iofs pp eftersom dom är de enda som på allvar bryr sig om vår integritet, de övriga partierna har sålt ut.

Givetvis min personliga åsikt i ämnet ;)

Anonym skrev

Ja, det är på tiden att alternativ media tar över från gammelmedia på nätet. De är värre på att censurera än google i Kina. Fick ett gott intryck av http://www.newsmill.se eller är de lika dåliga där? SvD och DN har många besökare varför det är väldigt tråkigt att de censurerar och vinklar så många av sina artiklar åt det ena eller andra hållet.

Anonym skrev

Tragiskt är att SVD åsikts filtrerar hårt i sina så kallade debatt artiklar.
Deras ”Skriv som du tycker” är ett rent skämt och ett stort hån mot svenska folket.

Så personligen tror jag nog dom är fullt kapabla att manipulera en poll.

Se detta exempel,
Snap från kommentars delen på en artikel nyligen som jag tog när dom höll på som värst och raderade bland kommentarerna.
http://fb.selfip.net/tragiskt.gif

Anonym skrev

Roligt att de skriver att 7% skulle kunna tänka sig att rösta på piratpartiet då 7% sade att de absoult kunde tänka sig och 14% sade kanske. De ändra sin artikel.

James skrev

http://www.svd.se , de va visst svenska dagbladet.

nu är röstantalet uppe i 5300 ungefär, de ökade alltså med 3500 röster på mindre än 1 timma å samtliga röstade nej som det ser ut som.

terrorism?

James skrev

Verkar bli missbrukad återigen, precis som förra gången för någon vecka sedan så ser man nu att helt plötsligt ökar antalet röster med ca 20 i sekunden, och samtliga röstar nej.

från att ligga på 61% till Ja, absolut (rösta på piratpartiet) till att sjunka till 35% på 2 minuter
efter att ha varit ute på sidan hela dagen.

Tycker nästan det är lite barnsligt av Henrik pontén att sitta och hålla på, på det här viset.

jag anar en smula rädsla :) vad skulle det annars vara som gör att man måste manipulera en så liten grej som en ja, nej, kanske poll på detta sätt?

Niclas Berntsson skrev

8 % procent svarar att de inte känner till PP. Intressant fråga hade varit om de vill rösta på ett parti som står för deras rättigheter.. hur många av dessa 8% kommer vi nå fram till?
PP är nästa generation. Vi är framtiden

mini skrev

… men de som har svårt att mobilisera är ju främst de största partierna. Uppstickare brukar ha lättare. Så det är troligen en mindre del än 35% pirater som stannar hemma.

Din siffra 25-33% stämmer bra med vad sifo säger här.

Anonym skrev

De flesta politiskt intresserade känner någon sympati för ungefär tre partier. Det är ungefär tre partier man kan tänka sig att rösta på. Så av alla de som svarar att de kan tänka sig att rösta på parti X , kommer ganska precis en tredjedel att göra det.
Den tumregeln gäller väldigt bra för de etablerade partierna, för ännu icke etablerade partier som PP och JL kanske man ska ha en större marginal. Men säg att en fjärdedel av dessa 21% röstar på PP, det räcker.

Vad som gör mig bekymrad är att bara tre procent svarat att de inte tänker rösta. Nu är det bara de som svarar spontant så, men vi vet ju av erfarenhet att den siffran ligger närmare 35%, det är alltså en faktor tio fel…

Frågan är saklig och korrekt, troligen ger den en viss övervikt av positiva svar, men den är absolut inte vilseledande eller felaktig. Vad som däremot är lite vilseledande är att frågan kan tolkas som att ”nya lagförslag som Ipred och FRA-lagen” är sakliga och adekvata skäl för varför Piratpartiet bör röstas in i Europaparlamentet (jo, det heter faktiskt så).

HR skrev

Om bara vi lyckas få ut budskapet såsom i frågan, så kan vi förvänta oss ett liknande resultat i valet. Alltså att en del av ”Ja, kanske” ansluter.

HR skrev

Observera att Sifo har intervjuat riktiga personer.
Nätpollar visar ju fiktiva personer som man inte behöver bry sig om.

Rubriken är lite propagandastisk, men så skall det vara på partiets hemsida.
SD tog ju med ”vet inte / kanske” som Ja i höstas.

Anonym skrev

Det som står i SIFO-frågan är precis det Piratpartiet står för. En ren varumärkesdeklaration. Hade vi skrivit något som var felaktigt eller som bara tjänade till att göra reklam vore det förstås tvivelaktigt. Men det där är ju faktiskt trots allt våra huvudfrågor.

Björn Odlund skrev

visst är frågan något vinklad (det är alla frågor) men att den inte skulle säga någonting håller jag absolut inte med om…

Lämna kommentar