Sydsvenskan, upphovsrättsspecial
Kriget mot kunderna – Anders Mildner
”Jag känner inte att jag gör något fel”, intervju med Peter Sunde
Med flaggan i topp, porträtt av Rick Falkvinge
Sydsvenskan sprider upphovsrättsspecial via Pirate Bay, med länk till deras torrent
Försvarstalet, Fritz-Anton Fritzson
Attacktalet, Rasmus Fleischer
Svenska Dagbladet
Historien om Pirate Bay, intervju med Peter Sunde
Expressen
Isobel Hadley-Kamptz: Upphovsrätten är inte självklar, ledare.
Aftonbladet
Piratkoden, om varför rättegången är en politisk strid
Nyheter24
Pirate Bay vill sända rättegången, kritik mot tingsrätten.
Dagens Nyheter
The Pirate Bay – den nya punken, kulturen bakom piratrörelsen
Sverige – piraternas fristad, om den starka piratrörelsen i Sverige
Illegala nedladdare betalar också för sig, om en holländsk rapport
Pirate Bay stängt under protest, om Danmark
Piraterna vs Rättvisan, om de stora politiska frågorna
Smålandsposten
Plundrare i tiden, om varför fildelning är framtiden
IDG
Under skinnet på Piratfrågan, om konsekvenserna av IPRED
Toppchefer vittnar mot Pirate Bay, om vittnena i rättegången
Tekniken vinner alltid, om varför utvecklingen är oundviklig
Ny teknik
Rekordlång rättegång mot fildelare, om rättegången
Kommentarer
Man kan säga att mycket är Gammelmedia men att sätta detta begrepp på exempelvis Aftonbladets webbtidning tycker jag är orättvist, (oavsett vad man tycker om deras journalistik) de har exempelvis alltid varit i framkanten i den digitala tidningsvärlden och testar ofta nya tekniker.
Och de har satsat mycket på flervägskommunikation med communitys, chattar osv genom åren.
Men det är inte det som är det viktiga. Jag tycker att det är viktigt hur vi som parti uttrycker oss. Dels hur medlemmar uttrycker sej i olika foruminlägg när de uppger sej komma från piratpartiet men framför allt hur man uttrycker sej via de offentliga kanalerna så som vid tal på demonstrationer, här bland våra nyheter, officiella bloggar osv.
I framför allt de officiella kanalerna så anser jag det vara viktigt att man formulerar sej bra, inte sätter sej i offerställning, inte hånar motståndare osv osv. Antar att du förstår vad jag menar.
Det är ganska vanligt bland små partier och grupper att man sätter upp ett vi mot etablissemanget osv men detta stärker bara bilden av oss som ett missnöjesparti utan riktig ideologisk grund. Denna bild av oss missgynnar oss även eftersom man då inte tar oss på allvar.
Är det något de senaste valen har visat är hur viktigt det yttre och hur man uttrycker sej är. Att det är viktigare än vad man faktiskt säger. Kolla på moderaterna de bytte retorik men inte politik och vann valet och sedan blev folk sura för att de genomförde det de faktiskt sa att de skulle göra.
Vi har BSS (bevara Sverige svenskt) som på 80-talet sprang runt och slog ner invandrare m.fl. Ur denna grupp startade nazistpartiet Sverigedemokraterna. I början var de ett hårdfört renodlat nazistparti, bytte efter några år retorik men inte så mycket politik och och mångdubblade sitt väljarstöd.
Vi har även NSF (Nationalsocialistisk front) som nu bytt namn och tagit av sej sina bruna uniformer. Samma politik men annan retorik. Får se hur det går för dom.
Andra exempel är vänsterpartiet som egentligen för nästan samma politik som under Gudrun Schyman men nu med Lars Ohly och en annan mer radikal retorik. De har tappat en stor del av sina väljare. Inte för att de nämnvärt bytt politik men just för att de bytte retorik och inte lyckats hämta sej ut kommunistskandalen.
Den här listan kan göras hur lång som helst där hur man säger något och hur man framställer sej har större betydelse än det man faktiskt säger.
Kolla alliansen hur de med ganska enkla och barnsliga knep lyckades få pluspoäng i opinionen. De kallade sej själva ”Allians för Sverige”. Låter ganska mycket bättre än de rödgröna, De hade presskonferens på Mauds veranda där de annonserade om att de skulle samarbeta.
Trots att de liksom ”de rödgröna” gjorde upp om samarbetet i kontorslokaler i Stockholm så gav de bilden av sej själv att de träffats på en fika hos Maud och kommit på att ”vi skulle ju kunna bilda en ’allians'”.
Jämför detta med ”de rödgröna” som öppet bråkar i tidningarna med varandra och håller sina presskonferenser i inomhuslokaler i Stockholm.
Man kan säga vad man vill om dessa fula knep för att locka väljare (jag gillar dom egentligen inte och tycker de är oärliga) men de fungerar och även om man inte behöver ta in mediastrateger som lägger upp planer och skriver vartenda pressmeddelande så kan man i alla fall välja att inte förstöra för sej själva som som vänsterpartiet med en onödigt dålig retorik och klumpiga formuleringar.
Detta är alltså inget emot den som skrivit artikeln utan ett återkommande problem i flera uttalanden från partiet där man har inställningen ”vi mot etablissemanget” och det är bland annat detta jag vänder mej emot och som vi verkligen måste sluta med. För vad händer om vi blir invalda och är en del av etablissemanget. Vad ska vi komma med för argument då?
Jag är lite nyfiken, var stod det att de refererade tidningarna är teknikfientliga? Jag kan hålla med dig i teorin, men ser inte problemet i texten ovan…
Dessutom: ”gammelmedia” beskriver ju mer envägskommunikation vs tvåvägskommunikation. Då räcker det inte att vara en nättidning för att vara ”ny”. Och ”gammelmedia” är en term som nu börjat användas av dem själva, tex av Aftonbladet. Alla de stora tidningarna har väl både rss, kommentarer och blogglänkar, men gammelmedia är de ändå.
Håller faktiskt inte med om att webbtidningar räknas som gamelmedia. Papperstidningar okej men e-tidningar nej.
Framför allt inte tidningar som erbjuder rss-feeds, kommentarer, blogg-listor osv.
Men i övrigt var det en intressant samling artiklar.
Men ska vi tas på allvar så måste denna retorik att det är vi mot etablissemanget bort. Inte bort förklara folk som teknikfientliga (även om de är det) utan argumentera varför de är teknikfientlige.