Stoppa IPRED – Rekordstor Facebook-grupp kan bli ännu större.

– Ska man få nåt gjort får man göra det själv, säger Gustav Nipe som kandiderar till EU-parlamentet för Piratpartiet. Tillsammans med en privatperson till, ordnade han stoppaIPRED.nu, en wiki där användarna står för innehållet. Det ordnades även en Facebook-grupp som har över 81 000 medlemmar, vilket gör det till Nordens förmodligen största Facebook-grupp. Bli medlem du med!

– Inte ens polisen kan få ut personuppgifterna bakom en ip-adress, om det inte rör sig om ett brott som ger minst 2 år i fängelse. Då är det knappast rimligt att ge ut den känsliga informationen till privata företag eller organisationer. Inte nog med att man försöker begränsa fildelningen, man hotar integriteten, förklarar Gustav.

Kommentarer

Johan Viberg (orkar inte logga in) skrev

Nu vill inte jag vara sån, men vem är upphovsmannen till en film? Producenten, regissören, skådespelarna, inspelningsledarna, elektrikerna, scenograferna, rekvisitörerna, locationscouterna, fotograferna, redigerarna, SFXarna, ljus, ljud, castarna, assistenterna, springpojkarna, smink och kostymsnubbarna, catering, stuntmän, statisterna eller nån annan?

Min poäng är att just filmarbetande är ett enormt lagarbete (läs ”slaveri”) där de flesta hjälps åt med det de ska, ibland mer, de som sliter minst brukar i regel vara just skådespelarna och regissörerna medan producenten oftast håller sig på kontoret och koordinerar.
Så, vem är upphovsmannen till en film?

I musiksammanhang är det kanske lite lättare att definera ”upphovsman” med tanke på att det konstnärliga är lite mer koncentrerat runt en mindre grupp människor.

DONT get it skrev

Rent praktiskt löser man dessa utbetalningar till upphovsmän på följande sätt. Man skapar en webbsida där man upplyser alla upphovsmän att de har pengar att hämta ut om de skaffar ett internet ID som bekräftar deras identitet.

Sedan ger man upphovsmännen pengarna i form av ett kulturstipendium som tack för att de skapat ett verk som nu kan spridas över hela världen.
När väl en upphovsman tagit kontakt med Robin Hood stipendium fonden så tickar pengarna in automatiskt på hans/hennes konto när de är skattade.

Även pengarna som betalas in skall ses som gåvor. D.V.S nedladdare betalar in pengarna som gåvor. Ju mer gåvor man ger till upphovsmakarna, ju mer får man dem på sin sida om man samtidigt vill förstärka den individuella upphovsrätten. Man slår en ordentlig kil emellan storbolag och upphovsmän och skapar en jämnvikt, som klart får allmänt stöd.

Piratista skrev

Tror kanske inte The Pirate Bay har så stor lust med det:-)))
Liksom inte riktigt poängen. Men det var ju en god tanke.

Michael skrev

Detta skulle jag stötta 100%.

Typ att man får ladda ner valfri film i valfritt kvalite från PirateBay, till en kostnad av 25-30kr per film. Självklart skulle det krävas inloggning, samt att systemet håller koll på att man laddat ner den filmen förr och kan ladda ner samma film igen utan att behöva betala för den 2 ggr.

Alla pengar som tjänas via detta system, skickas direkt till upphovsmännen (inte filmbolagen/skivbolagen osv). Om PirateBay skulle göra nåt sånt här, så skulle dom inte kunna anklagas för att ”stjäla pengar från upphovsmännen”. Snarare, att man stöttar upphovsmännen och stjälper dom stora bolagen från att roffa åt sig ännu mer pengar. Man ska inte behöva köpa samma film i 5-6 olika exemplar, enbart för att dom lägger till lite extramaterial på dvd:n, eller gjort ny förpackning eller dylikt. Filmen är alltid densamme, och bör enligt mig inte behöva införskaffas fler än 1 gång.

Anonym skrev

Det är ju inte precis som att vi motarbetar upphovsmännen i dagsläget. Jag skulle snarare vilja påstå det motsatta.

DONT get it skrev

Om Pirate bay istället kunde skapa ett system där de såg till att ta betalt för filmer och sedan helt fräckt skicka pengarna direkt till upphovsmännen som en allmän gåva framför näsan på bolagen, så skulle det vara ett fantastiskt vapen emot det stora bolagen som allmänheten skulle stötta. Behöver inte va så dyrt, typ 30 kr per långfilm. Sedan får upphovsmannen alla pengarna, det skulle va ett enormt starkt vapen och upphovsmännen skulle flocka sig till piratpartiet som jag då tycker skulle byta namn till Robin Hood partiet och då jäklar, då skulle partiet få många röster och vi skulle kunna få bort Ipred och FRA lagen.

VA lite smarta, va på upphovsmännens sida emot jättebolagen, då vinner ni.
Detta i kombination med ett öppet företagsklimat som avskaffar alla kultur bidrag och statlig inblandning som filminstitutet och Public service som bara sätter käppar i hjulet för småbolag med sitt övertag och ständiga stöd till storbolagen.

Lämna kommentar