Piratpartiet kommenterar Pirate-Bay-rättegången

Rättegången har pågått i tre veckor, och upphovsrättslobbyn har till och med flugit hit högste chefen för den globala skivindustrilobbyn, IFPI, för att vittna. Försvaret fick avbryta honom för att han höll politiska utläggningar om hur han var inkompetent och inte kunde tjäna pengar.

– Upphovsrättslobbyn har hela tiden försökt säga att Pirate Bay-operatörerna är ansvariga för att industrin inte kunnat se möjligheter i den nya tekniken, säger Falkvinge. Det är en skrattretande inställning, om det inte vore för att den här lobbyn just nu utgör makten och kapitalet.

Avståndet mellan dagens lagstiftning och det allmänna rättsmedvetandet syns även i hårda siffror. Piratpartiet har fått fler än 2000 nya medlemmar sedan rättegången började den 16 februari, och har nu fler medlemmar än både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Lobbyn har visserligen arbetat hårt med politikerna, men det är mer och mer smärtsamt uppenbart att dagens upphovsrätt saknar folklig förankring:

– Även om domstolen mot förmodan skulle göra dinosaurierna till viljes och fälla Pirate Bay-operatörerna, säger Falkvinge, så är det uppenbart för alla att upphovsrättsindustrins krig mot kunderna är förlorat sedan länge. Fler och fler väljer att bojkotta de stora mediabolagens inplastade dussinprodukter till förmån för livespelningar och andra kulturyttringar.

– Vi har en revolution just nu, mitt framför ögonen på oss, som för kultur och kunskap till allmänheten i en större omfattning än när biblioteken kom. Även då försökte förlagen förbjuda folk att låna böcker av varandra — men det är rätten att dela med sig av kunskap, tankar, idéer och vår gemensamma kultur som för oss som samhälle framåt.

Länkar och referenser:

Piratpartiets historiska medlemsantal återfinns genom medlemssystemet.

Kommentarer

Anonym skrev

När kommer domen, eller har den redan kommit? det var ju slut för flera veckor sedan!!

Görann skrev

Mike, jag har letat efter dig hur länge som helst. Jag behöver nämligen ett nytt hjärta och du verkar inte som en person som borde leva. Du har gett mig tillräckligt med underlag för din dumhet för att jag ska våga fråga; kan vi ordna med en transplantation? Hur får jag kontakt med dig?

MVH

Göran

Anonym skrev

Näe det var väl rätt vekt av han att kalla det du skrivit trams. Men, man får väl förstå pessimismen. Det finns trots allt rätt många forskare inom området energi, och alla är inte ultrakapitalister. Rätt många jobbar åt universitet m.m. med grundforskning, speciellt här i Sverige.

Däremot har du rätt i en sak. De som har stora vinstinstressen i tex att energi är en bristvara gör säkert inte saker som är i allmänhetens instressen. Att dessa dock skulle undanhålla och förhindra alla forskare att publicera någonting om elektrolys ur vatten energi tjohej, har jag personligen lite svårt att tro. Säger inte att du har fel, säger bara att JAG inte tror på det.

Anonym skrev

Varför sker ingen moderering av kommentarerna under nyheterna, och tillika radering av alla kommentarer som inte berör nyhetens ämne? Som det är nu så är det väldigt svårt att hitta och följa eventuellt relevanta och intressanta kommentarer, när man tvingas läsa igenom massa trams.

MikeMikeNyfiken skrev

I över 120 år har kunskapen att utvinna gas ur elektrolys från vatten varit känd.

under 120 år har 80 uppfinnare inom området tystats, försvunnit,eller dött under mystiska omständigheter.

Vad vet du om hur många patent dom ligger uppköpta och samlar damm.

Är 10.000% övertygad om att det finns uppfinningar även mycket mer banbrytande än mina ochs samlar damm.

Jodu staten måste ju vara jätteintresserad av att avskaffa sitt eget monopol.

När man pratar mycket tar folk inte en på allvar.

Men att vara indoktrinerad i dagens samhälle innebär att man litar mera på en politiker eller religion eller lagbok än sin nästa.

Seriöst.

MikeMike Nyfiken skrev

Jo snacka kan man ju ELLER hur.

Min generator är så revolutionerande enkel att om jag förklarar minsta lilla inser du att den fungerar,, är du så korkad att du tror att jag har gått igenom detta ensam.
Tror du jag har investerare på 12 miljoner euro och 300 familjer bakom mig baserat på skitsnack,
Du vet inte vem du pratar med kompis.
Prototypen håller jag på bygger nu.
Men lägg ner pessimismen,Inse verkligheten ,hur ska du annars påverka??

Men jag skulle känna mig bra mycket säkrare utan prototyp tills dess att jag är 100% säker på att detta inte HAMNAR i något stort bolags byrålådor där den ligger och samlar damm så att några stofiler kan bibehålla sitt monopol.

Vad vet du om att förändra världen,, har du någonsin provat?

Världen är full av indoktrinerade muppar som verkligen tror att vi behöver fossila bränslen.

Detta är PP,,
PP är innovation PP är framtiden PP är den revolution världen behäver.
Alla partier har en ekonomisk ideologi/Plan En Social planering/politik En energi politik.
Piratpartiet ska fanimig ta över världen inte spela någon fjut vågmästaroll ,, det är denna attityd som gör mig passiv.

Stick fram fötterna för i helv– jag ger er ju värsta erbjudandet.

Folks Naivitet har verkligen inga gränser.

Anonym igen skrev

Btw, jag brukar kalla mig social-libertarian. Är detta förenligt med min stans om äganderätt?

Jag är lite förvirrad över de politiska begreppen. Jag har försökt läsa på lite och om jag skulle göra en enkel sammanfattning så är jag:

Starkt för individuell frihet (liberal?)
Ingen intellektuell äganderätt och principiellt emot individuellt ägande (anarkist?)
Statens funktion ska vara begränsad, men absolut, inom de områden där privata vinstintressen av diverse skäl är olämpliga att anförtros, tex försvar/infrastruktur/sjukvård/skola (socialist?).

Kan nån som är haj på begreppen göra mig en stor tjänst and set me straight? :)

Anonym skrev

”Jag är på gång och utvecklar en generator som drivs av sig själv genom luftryck och rörelse och skapar energi som räcker till att driva hus hem bil osv utan avgaser eller bränsle.”

No offence, men jag gissar att du inte har en fungerande prototyp. Om du hade det skulle du ha fått folk med dig på en sekund. Eftersom du inte har en fungerande prototyp så… vad har du?

Min instinkt varnar mig omedelbart för den här typen av projekt. Det påminner mig om alla sånna där människor som hävdar att den jättestora el-bolags industrin undangömmer uppfinningar som kan ”tillverka” gratis energi! Problemet med den teorin är som det alltid är med uppfinningar….

Folk förutsätter att om en forskare/uppfinnare hade gjort vissa framsteg så hade INGEN annan kunnat göra dem eller iaf inte inom bra många år. Faktum är det är så långt ifrån sanningen det går att vara. Titta på tex glödlampans utveckling. Det var inte Edison som gjorde en glödlampa, pang tjoff och sen var den perfekt. Det är en lång rad av personer som jobbat på. Många uppfinnare, många ideer. Jag minns jag såg någon dokumentär om någon samtida italienare som också höll på med nått some Edison höll på med, men han var lite efter så Edison var ”först”.

Så min fråga är, varför är just du först med den här helt OTROLIGA uppfinningen? Varför har ingen annan kommit på den före dig? Vad har du för fysik & matematik bakgrund? Vad jobbar du med?

Om jag får sväva ut lite en minut, och det här har inget med dig att göra. Det är bara angående uppfinningar.

Jag är helt emot intellektuellt ägande. Jag är även princiellt emot fysiskt ägande, men eftersom fysiska resurser är begränsade i antal och mängd vore det en praktisk omöjlighet att göra något åt det. Att det har blivit så i den fysiska världen kan jag absolut förstå. Äganderätt är ju ett slags monopol. Du har ensamrätt till dina prylar om du så vill. Våran historia och de begränsade resurserna på planeten skapar dessa förutsättningar.

Så är det dock inte med tankar och ideer. De begränsas bara av din fantasi, dvs är potentiellt obegränsade. Vi har skapat ett helt onödigt monopol. Varför har någon rätt till en idé bara för att de var först? Varför har du rätt då inte längre rätt till den ideen?

Försvararna brukar valla fram och tillbaka mellan ursäkter som ”utvecklingskostnader”, eller att det skulle hämmma utvecklingen om man tog bort monopolen. Lustigt, jag trodde staten betalade rätt mycket grundforskning? För övrigt är det rätt intressant och se dessa människor svära sig blodiga över statens spritmonopol samtidigt som de står helt rak i ryggen bakom intellektuella monopol. Fy fan.

Och om nu det ENDA som driver forskning framåt är privatägda vinstintressen… so be it. Men att folk på något sätt skulle sluta investera i botemedel mot tex cancer bara för att de inte kan monopolisera det tror jag inte en sekund på… iaf inte en sekund längre än till ögonblicket då någon kär och nära insjuknar. Då blir det nog snabbt ett annat ljud i skällan.

Och om nu folk är så ooooooooootrligt rädda att de inte ska få tillbaka sina ”utvecklingskostnader”, tja det är lätt ordnat. Du får monopol på produkten tills den exakta summan som gått till forskning och produktutveckling är anförskaffad. (löner inom rimliga ramar osv)

What’s the problem mac? :P

Veritas, aequitas, libertas et viveras aeterna! Fy fan va skitig jag är på latin. USCH. :P

Robert Wagman skrev

Alltså nu får man ju allt inte dissa eller se ner på piratparitet. Detta partiet gör något som inte andra partier gör: ser nytt och kommer med vettiga och bra framföranden. Nämn minst ett parti som inte kräver betalning för att du ska vara medlem oss dem? Och att det partiet har mer än 9000 medlemmar över 18 år, där de viktiga punkter som yttrandefrihet och levande kultur av kunskap anses vara viktigt att driva, och inte lamt snackas om? Hitta du någon och så får du en eloge från mig.
Detta partiet satsar på sina ståndpunkter först, innan den går in på något helt annat som miljö! Det kallas för prioritering, vilket det flesta partier (tänker på de 7 i riksdagen) som bara springer runt och velar.

E-mannen skrev

Tänk att det kan vara så svårt med ironi. Även om man sätter en smiley i kommentaren.

Mike, jag vet att vetenskapsmän och uppfinnare kan vara något världsfrånvända och uppslukade av sitt eget intresse så till den grad att de framstår som svåranpassade för resten av världen (se till exempel den fantastiska serien ”The Big Bang Theory” som finns på valfri torrentsite och sänds på kanal5). Men om du tänker efter, hur många uppfinningar har egentligen blivit utvecklade till en riktig produkt genom att ta kontakt med ett PARTI?? Inte så många antar jag? Om din enda önskan är att få uppmärksamhet kring din energi-manick så får du faktiskt ta och vända dig till andra instanser.

Annars rekommenderar jag definitivt dig att kontakta denna person omedelbart, ni har säkert en hel del smarta saker att diskutera:
http://www.youtube.com/watch?v=KLi0potv6_4

Mike(IGEN SISTA GÅNGEN hoppas) skrev

Äntligen någon som fattar.

Kanske du och jag ska slå oss ihop och utveckla den istället ingen annan verkar intresserad?.

Jag har kollat med banker. kommuner , miljärdärer, bolag mm.

Jag får samma svar från alla typ NEJ och har tröttnat.

Jag tror inte PP verkar vara intresserat för tillfället heller dom har annat för sig.

Kontaktade Falkvinge igår,, Han svarade att det är inte vad PP handlar om och att uppfinningen bär sig själv på sina promisser.

Och att dessutom så fanns annat av vikt just nu osv.

WTF?????

Fattar inte detta riktigt.. är fildelningsfrågorna och Acta mm det enda som intresserar piratpartiet ?,, Brukar inte partiet ha en energi politik mm jag erbjöd mig tillföra detta,, Så jag ställer mig frågande till vad syftet är med partiet är när det ändå bara kommer kunna locka en viss typ av väljare pga partiet behandlar endast frågor av viss käräktär.

Jag skulle vilja säga att det är lågt, men jag vet ju ochså att starta något som PP inte kan vara lätt,, specielt inte med allt spektakel runtom nu.

Den som finner detta intressant är mer än välkommen och utveckla detta med mig.

Se vilket land ,, man börjar ju seriöst undra.

Men sån jävla tur att det finns folk som reagerar och inser när en skatt ligger framför dem iallafall.

1000 Tack att ni finns

E-mannen skrev

Är ni helt galna eller?
Hålla på och tjafsa om upphovrätt, privatliv, patent, DRM och sånt skräp!!!
Ser ni inte framtiden framför er?

Mike har uppfunnit en EVIGHETSMASKIN!!!

Jag tycker vi byter inriktning på partiet NU! Allt annat vore vansinne. . . :-)

Mike(Sista Gången) skrev

Såja Fixat.

Det var nära höll nästa på ge upp på er.

Menar ska det vara så svårt att få tag i folk.??

Får ursäkta mitt temprament men , jag är lite av en soldat och jag har varit och tjafsat med banker , kommuner, företag, investörer företag mm och börjar få nog i människors ointresse och skapa förändring.

Tack för kontakt infon ,, Brev skickade.

; ).

Fredrika skrev

Piratpartiet har tydliga kontaktuppgifter för seriösa individer som vill komma i kontakt med Piratpartiet, dom är inte heller svåra att finna, så använd dom kanalerna om du har något relevant att diskutera med Piratpartiets ansvariga.

Just nu så kommenterar du dock under en nyhet som berör Piratpartiets bevakning av Piratebay-rättegången. Om du vill lämna en kommentar om denna bevakning av rättegången, eller har funderingar kring bevakningen, så har du hamnat på helt rätt ställe.

Om du inte är intresserad av att kommentera Piratpartiets bevakning av Piratebay-rättegången, så har du faktiskt hamnat på helt fel ställe, men den självklarheten behöver man knappast förklara för en skärpt människa.

Om du hellre vill diskutera helt andra ämnen, så kan du bl a starta en egen blogg, där du ger uttryck för dina åsikter, som andra kan få läsa om och kommentera, eller om du vill diskutera kring just Piratpartiets politik, så kan du registrera dig på forumet och starta en tråd där om du har något nytt relevant ämne på hjärtat, som inte reda diskuteras i en existerande tråd.

Även om just utveckling i sig av ”generatorer”, och fildelningssystem, som du nämnde helt off-topic i en tidigare nyhet på Piratpartiets hemsida, dock inte något som rör Piratpartiets politik i sig, så det blir en off-topic diskussion du får dra igång i sånafall, för dom som är intresserade.

Forumet är väldigt enkelt att använda sig av, även om det finns ett fåtal regler som man måste hålla sig till, men dom är inga problem för en normalbegåvad, grundläggande tekniskt bevandrad, och socialt erfaren människa. Jag minns faktiskt bara en enda person som inte lyckades hålla sig till dom reglerna, det gamla patenttrollet Stevrin, men att ta efter den misslyckade människans oförmåga att följa regelverk, visa hövlighet och bete sig normalt, får man anstränga sig för lyckas med. Sådana sabotörer och tillika tragiska individer bör mycket riktigt bannas omedelbart varthän dom än visar sig.

Lycka till med dina vidare postningar, som jag utgår ifrån kommer hålla sig till ämnet och postas på rätt ställe, vare sig det är under en relevant nyhet på Piratpartiets förstasida, på Piratpartiets forum, eller på någon annan plattform utanför Piratpartiets domäner.

Mike(Igen)2 skrev

Nåja ,, har du hört någon driva en bil på med en vindkvarn.

Din gissning var ju fin men långt ifrån vindkraftverken var bara ett ex jag fick min ide ifrån precis som att du skulle få en ide från att se en fisk simma, tycker inte det låter som mycket som förenar.

Ideen har ingen tagit patent på.

Jodu jag tackar ett vindkraftverk som driver bilar utan vind och som är stor som en väska.

Liknar snarare en turbo men dock än stor skillnad.

Tack för visat intressen ,, jag försökte iallafall.

Snokar vidare ,, dömd och hitta någon seriös förr eller senare.

Kan inte påstå jag tyckte partiet verkade seriöst. förändring
Söker efter vekrlig
Där rök mitt medlemskap.

Vart klickar men för att gå ur?

Patentverket och makteliten kan kasta sig i väggen vad mig befarar.

Chansen missad men men.

Sayonara PP

Grå skrev

Ledsen. Men det är redan patent på vindkraftverk, som du helt uppenbarligen beskrivit att du håller på att utveckla, eller åtminstone något snarlikt. Om du bygger något sådant riskerar du problem med vindkraftverkets uppfinnare. Du har nämligen ingen rätt till dina tankar eftersom någon annan har tänkt på det först. Men oroa dig inte. Du har kommit helt rätt. Piratpartiet är det enda partiet som jobbar på att du ska ha rätt att uppfinna något utan att du ska få problem med patent- och registreringsverket. :-)

Om jag feltolkar dig och det är en evighetsmaskin du håller på att utveckla så är du försent ute då också. Det har redan beviljats patent på en sådan. Inte för att det gör att den funkar bättre, men i alla fall.

Nicholas skrev

”Jag är på gång och utvecklar en generator som drivs av sig själv genom luftryck och rörelse och skapar energi som räcker till att driva hus hem bil osv utan avgaser eller bränsle.”

En väderkvarn?

DanceK skrev

Inte något vidare moget inlägg, men förtjänar IMHO ett svar.

Om du tycker vår bild av kulturen verkar… fysikaliskt omöjlig så…

a) Vi tror inte att det behövs en gigantisk mediaindustri för ett levande kulturliv
b) Vi tror att kulturen kommer leva även utan ett per styck-betalningssystem
c) Även om vi har fel om punkt a) och b) ovan tycker vi att våra demokratiska rättigheter är viktigare än underhållningsmedia.

MVH
DanceK

dekket skrev

Det är redan ”o-coolt” att tillhöra ett större skivbolag.
Om denna hemska ”kris” har skapat något, så är det väl entreprenörer? Det finns fler skivbolag nu än någonsin, och de verkar ju klara sig ypperligt bra om man jämför de riktigt rika. Varför klagar alltid rika skivbolag men de ”fattiga” (i sammanhanget) ler?

Mysko.

Mike (IGEN) skrev

Productive Information Marketing Sharing Symbiosis.

For IT societys in a modern marketing economy and human rights.

Jag är på gång och utvecklar en generator som drivs av sig själv genom luftryck och rörelse och skapar energi som räcker till att driva hus hem bil osv utan avgaser eller bränsle.

HALLO NÅGON.

KONTAKT PÅ PLANETEN TELLUS.

ÄR PARTIET SERIÖST ELLER??

Contact Me.

Anonym skrev

Lyssna på slutpläderingar hos svt här,
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=63873&a=1464463&lid=puff_1447236&lpos=extra_11

Lyssna särskilt på, (mycket bra enligt mig och ”pudelns” kärna)

Advokat Salomonssons plädering för Gottfrid Svartholm Warg,
http://svtplay.se/v/1464669/dag_12_-_advokat_salomonssons_pladering_for_gottfrid_svartholm_warg

Advokat Samuelsons plädering ang. verksamheten – del 1,
http://svtplay.se/v/1464741/dag_12_-_advokat_samuelsons_pladering_gallande_verksamheten_-_del_1

Advokat Samuelsons plädering ang. verksamheten – del 2,
http://svtplay.se/v/1464835/dag_12_-_advokat_samuelsons_pladering_gallande_verksamheten_-_del_2

Advokat Samuelsons plädering för Carl Lundström,
http://svtplay.se/v/1464919/dag_12_-_advokat_samuelsons_pladering_for_carl_lundstrom

Anonym skrev

mmm laddade ner videon.

En bra artist han fattar poängen med framtidens It samhälle.

Såna ska man stödja, helt klart.

Tung text i låten.

Skicka mig ett mail har något som måste talas över.

Ge er in i energibranshen ochså som parti.

Knäck monopolmarknaden.

Anonym skrev

Industrin biter sig i svansen.

Alla ungdomsförbund tycker detta är fel, dvs de blivande konsumenterna för många år framöver även jag som äldre tycker detta är förskräckligt.

Hur länge dröjer det nu innan det blir totalt ”o-coolt” att vara associerad med ett stort skivbolag, med den massiva badwill som dom nu ådrar sig?

Bolag som själva inser att tiden är slut för plastbitar (läs cd) och börjar skriva totalkontrakt för att dryga ut intäkterna.

Om jag var artist skulle jag sky dessa bolag idag, något nytt fräscht kommer att dyka upp i den öppning som dom nu själva skapar som antagligen lämnar mer av vinsten till artisten.

Om jag ser till mig själv kommer jag aldrig mer (köper massor av film och skivor) om jag kan undvika det köpa mer av något som i någon form ger dessa bolag en andel i vinsten och det ska jag lära mina barn med.

Hyra film, och kanske någon filmkanal samt musik från artister som säljer själv eller via småbolag blir det från och med april.

Anonym skrev

Skriva lite mer om Max Peezay som faktiskt var den enda artist som hoppade av Spectrial. Lägger nu ut sina grejer själv på TPB. Det är vad jag kallar för absorbera den nya affärs modelen.

Mike skrev

Stötande var rätt ord , minst sagt.
Rättsfashism.

Kan du ta kontakt med mig.?

Mvh Mike

Lämna kommentar