Hur ser EU på övervakning, fildelning och upphovsrätt? Hur påverkas framtidens internetanvändande av den allt strängare lagstiftning som vi nu ser inom dessa områden? Måste vi jaga en hel ungdomsgeneration för att upphovsmän ska få betalt för sina verk?
På senare tid har vi fått en allt hårdare lagstiftning beträffande övervakning och kontroll av internet. En lagstiftning som ser ut att bli ännu hårdare i framtiden där också EU kommer att spela en framträdande roll. Just nu pågår flera förhandlingar inom EU där dessa frågor berörs, men många av de avtal och lagar som reglerar Internet berör inte bara det som händer på nätet. ACTA är ett internationellt avtal för att reglera piratkopiering, som förhandlas fram i hemliga förhandlingar mellan Japan, USA, Kanada och EU. ACTA antas få långtgående konsekvenser också för den enskilde medborgaren, till exempel föreslås det i avtalet att tullen åläggs att leta igenom bagage som kläder, mp3-spelare och datorer efter piratkopierat material. Ett annat avtal som det också förhandlas om inom EU är det så kallade datalagringsdirektivet. Direktivet går ut på att tvinga internet- och teleoperatörer att lagra information om bland annat besökta webbsidor, men också position, mottagare och tidpunkt för mobilsamtal.
Med anledning av detta hålls en seminariedag på temat övervakning, fildelning och upphovsrätt. Då det snart är val till EU-parlamentet kommer tyngdpunkten för seminariet att ligga på EUs syn på dessa frågor. Dagen avslutas med en debatt inför det stundande EU-parlamentsvalet, där samtliga riksdagspartier inbjudits att deltaga.
Var?
Hörsal HB1, Hörsalsvägen, Chalmers (Campus Johanneberg) i Göteborg
När?
Klockan 11:30 – 17:45, Lördag 18 April
Program
- ”Övervakningssamhället” – Johan Söderberg, Doktorand vid Göteborgs Universitet
- ”Myndigheterna som övervakar oss – On your FRAdar” – Christopher Kullenberg, Doktorand vid Göteborgs Universitet
- ”Upphovsrättsindustrin” – Christian Engström, Vice partiledare för Piratpartiet
- ”Vad är på gång i Riksdagen och EU? ” – Erik Josefsson, Kandidat till EU-parlamentet för Vänsterpartiet
- ”Men hur ska dom få betalt då?” – Diskussion: Christian Engström (PP), Mikael von Knorring (V)
- Debatt inför EU-parlamentsvalet – Samtliga riksdagspartier plus Piratpartiet är inbjudna till debatten
Läs hela programmet på Frapedia.se
Kommentarer
Ny upphovsrätt!
Tiden är mogen för en ny form av upphovsrätt. Internet fanns inte när lagstiftningen om kompositörers rätt stiftades, och vi måste utgå ifrån människors verklighet när vi stiftar lagar och regler.
Man kan jämföra musik med datorprogram. Inom datorvärden, har man utvecklat många former av ”upphovsrätt” genom ”freeware,” där man tillåts att testa ett program för att sedan betala för en fullversion. Dessutom har många programföretag med framgång sänkt priserna rejält, för att istället sälja mer och göra det olönsamt att knäcka koderna i programmen.
På samma sätt borde musik fungera. Genom att göra en skillnad på komposition och produkt, blir det enklare att förstå vad det hela handlar om.
Kompositionen består av melodi och text, medan produkten är t.ex. en inspelad CD, DVD eller en mp3-fil på internet.
En produkts pris borde sättas utifrån hur stor kostnaden varit att ta fram den. Internet är ett gratismedia och enda kostnaden för att distribuera sin musik till hela världen är det egna abbonemanget. Allt för länge har skivbolag spenderat pengar på att distribuera, marknadsföra och producera musik som varken spelar in de satsade pengarna, eller erbjuder något nytt eller intressant konstnärligt.
Genom att spela in ”billigare” versioner av en komposition, kan artisten nå en stor publik genom att musiken blir gratis över internet som ett smakprov. Inkomsterna kommer ifrån direktförsäljning till trogna lyssnare och från spelningar och meningsfull reklam. Medarbetare som varit med som en kugge i framgången, kan skrivas med som upphovsmän istället för att fakturera artist eller skivbolag innan releasen. Bandet iA ifrån Vara trycker alla investerares namn i CD-foldern som tack för stödet till inspelningen.
Ett annat exempel på hur artister kan bekosta sin skivinspelning är att göra som oss i Vara. iA har lovat Vara kommun att inom fyra år locka minst femhundra personer till Vara genom vår succé, där vi i intervjuer pratar om Vara på ett positivt sätt. Något som vi gör med gott samvete eftersom vi valt att bo här! Reklam kan vara både trovärdig och sann! Detta ger både oss och Vara publicitet. Vi är helt emot bidrag till kultur på alla plan. Om en kompositör inte lyckas trollbinda sin publik, så är konstnären inte färdig med varken produkten eller sig själv. Varje person som flyttar till Vara ger kommunen en inträkt på fyrtio tusen kronor i statsbidrag och bästa sättet att marknadsföra en kommun, är genom att framgångsrika artister och företagsledare väljer att bo där och tala väl om sin hembyggd i media.
När en tillräckligt stor skara lyssnare gillar musiken, är det dags att bekosta en studioinspelning med ”dyrare” sound. Tack vare teknikutvecklingen kan man idag spela in en hel skiva för tjugo tusen kronor om man gör det mesta själv och delar med sig av upphovsrätten till sina musiker.
För mig är det vansinnigt att en person som Elvis Presley fortfarande drar in miljontals kronor i upphovsrättsinkomster, trots att mannen är död. Upphovsrätt borde vara personlig och försvinna efter kompositörens död. Upphovsrätt skall underlätta en kompositörs vardag. Förr i tiden fick de tigga mat och spela på krogarna, nu har branschen byggt upp ett system som bygger på att fylla ut ett tomrum i media med ”konceptmusik” där även de tuffaste har ett hjärta av glas, artisterna har blivit kastrerade av tyckarna på skivbolagen. De är ofta tacksamma för att endast få synas i media.
Medvetna skivbolag borde satsa på att sälja sina vräkiga östermalmslokaler och investera i en liten lokal med telefon och internet samt i en gård på landet utrustad med inspelningsutrustning och övernattningslokaler. Detta är precis vad musiker behöver för att tillverka produkter som håller för evigt, och inte tre veckor på sin höjd. SAMI i Stockholm är ett föredöme som gratis lånar ut replokaler och studiotid, men väntelistan är så lång att det kan ta ett år att komma in dit.
En kompositör som investerar allt i sin skiva, blir rädd för att misslyckas, och vågar inte ”leka” vid inspelningsskedet. En dag i en normal studio med tekniker kan kosta tio tusen kronor plus musiker. Med en sådan taxameter, måste allt klaffa!
Även radion har ett stort ansvar! Det borde ges större frihet för programledare och producenter att själva välja musik till sina program, och strunta i ”spellistan.” Istället har kontakten mellan skivbolag och media blivit alltför vänskapliga och okritisk.
Mina konkreta råd för upphovsrätt är följande:
-Upphovsrätt gäller endast under kompositörens livstid.
-upphovsrätt gäller inte för kompositionen, utan endast inspelningen av materialet på ett visst medium. Det innebär att samma låt kan vara gratis på nätet, men kosta på skiva.
När Radiohead lade ut sin skiva på internet, mot att de uppmanade sina fans att betala frivilligt, så fick de i princip lika mycket inkomst som när de sålde skivorna via sitt skivbolag. Om man likställer en produkt med en inspelning i studio, blir artisten manad att uttrycka sig på ett unikt sätt som gör att ingen annan kan kopiera produkten och sådant tar tid! Idag förväntas en producent att spela in en singel på två veckor och ofta träffar de artisten först vid sångpålägget.
-Företag eller privatpersoner som investerar i en artists inspelning kan bli medkompositörer till produkten och därmed få inkomster när den spelas, utan att knytas till kompositionen.
-Genom att göra kompositionen fri, blir det lättare att lagligt spela in covers på sina favoritlåtar, och endast betala till kompositören vid inkomster på produkten. Trubadurer blir lagliga!
Alla i ledet måste inse att alla tjänar på att göra musiken billigare att lyssna på. Låt människor själva välja vilka som skall bli framtidens stjärnor, och låt radioproducenterna hänga med i trenderna genom att tilldela dem en större frihet att spela efter egen smak.
-Artister måste bjuda mer på sig. Genom att öka kontakten mellan artist och lyssnare, skapas ett vänskapsband som bygger på nyfikenhet och förtroende. Internet är perfekt för denna förening och det krävs inte mycket tid av artisten att skriva dagbok och att tanka upp nya inspelningar eller demos. De som beställer en skiva får automatiskt större tillgång till artisten via hemsidan. Genom att släppa sina releaser till sina trogna fans först, och till media senare, känner sig lyssnarna priviligerade.
Vänliga hälsningar Mikael
Jag sympatiserar med PPs grundtankar i frågorna runt internet och kulturspridning. Det är dock omöjligt att inte se kopplingarna till extrem kommunism när man läser igenom vad PP står för i frågor runt patent.
Enligt PP behövs inte patent, de är bara en belastning och en kostnad och gynnar bara patentjurister, yada, yada… Lösningen är att förstatliga forskningen och (möjligen) lägga ut produktionen på privata företag i konkurens.
Nå statlig kontroll av idéströmmarna är tydligen ok, men inte av internet. Jag har svårt att få det att gå ihop.
Om man inte kan skydda sitt arbete under en viss tid så blir det omöjligt att utveckla saker. Tror man att ett statligt organ lika bra kan tänka ut vad som bör utvecklas och i vilken omfattning, då är man tillbaka i Sovjetisk planekonomi.
Ska jag vara med i PP får jag således se mellan fingrarna angående företagsamhet, vilket är en ganska stor del av den fria världen.
Jag är inte kommunist och så länge piratpartiet har en kommunistisk idégrund får ni inte min röst. Hellre ett begränsat internet än kommunister.
Miljöpartiet och Centerpartiet var de enda partierna som röstade emot när riksdagen kriminaliserade fildelning. Sen kom opinionsmätningar och partipiskor och idag proklamerar ju flera partier en annan åsikt. Jag tycker det är väldigt bra med partier som PP som lyckas samla personer med olika politisk bakgrund i en gemensam viktig fråga, det ger stor trovärdighet och påverkan i debatten. Utmaningen kommer ju dock om man väljs in i riksdagen eller annat beslutande organ och ska ta ställning till samtliga politiska områden. Då finns ju alternativen att lägga ner sina röster i allt annat som inte rör sin hjärtefråga, att de enskilda folkvalda får rösta efter eget hjärta i alla andra frågor eller att man får försöka enas om gemensamma åsikter i fler frågor och då ökar ju alltid risken att några misstycker och hoppar av.
Hej Felix!
Föreläsningarna osv kommer att sändas live via Bambuser (om teknikgudarna är med oss).
Håller med. Jag ryggar automatiskt tillbaka så fort det är demonstrationer,manifestationer, bullkalas osv tillsammans med vänsterpartiet. Personligen tycker jag vi ska undvika att göra saker tillsammans med andra partier så gott det går. Blir så lätt att andra partier drar in irrelevanta frågeställningar som ”kampen mot kapitalet” eller vad fan det nu kan vara.
Kan väl tillägga att jag tillhör den Libertarianska ådran i Piratpartiet och måste säga att det samtidigt är väldigt kul att personer från så skillda läger ändå kan finna varandra i de lila färgerna :). Så för att det inte ska bli splittring tror jag vi inte ska försöka blanda lila med rött och blått, för då kanske färgen slutar vid brunt.. :|!!
Jag var vänster innan jag gick med i Piratpartiet, om jag nu kan kalla mig vänster egentligen, jag är väldigt liberal men inte på vissa ekonomiska frågor då jag anser att total ekonomisk frihet för alla gör att vissa missbrukar sin ekonomiska frihet till att inskränka andras frihet överlag, inte bara den ekonomiska. Jag ser det som ett oundvikligt ont att det tyvärr inte gå att ha totalt ekonomisk frihet på grund av många människors egoism. Det är dock många påfund från vänsterkanten som jag tycker är helt idiotiska.
Men men, själv har jag inte alls märkt av några höger-vänster inriktningar inom piratpartiet. Så jag tror vi helt enkelt måste släppa de tankarna. Som jag ser det är Piratpartiets frågor mycket viktigare än några traditionella höger-vänsterfrågor.
Du kommer inte undan delen med känslor och det spelar ingen roll vilket parti vi pratar om då. Jag är inte så värst tänd på vänsterpartiet heller direkt. Men det är därför jag är medlem i Piratpartiet och inte Vänsterpartiet också. Punkterna PP står för är BRA mycket mer viktigare än att vara småaktig över folks beteende i vänsterpartiet. Ska vi jobba fram vår integritet, privatliv och fri kultur etc. då lär vi stå bakom de punkterna.
Oh dessutom… vänsterpartiet har aldrig gjort så mycket skada som exempelvis Moderaterna, Socialistpartiet, Centern, Krisdemokraterna gjort genom tiderna. Hade det inte varit för Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade vi svenskar troligen suttit jävligt risigt till idag.
Jag tycker lika ofta mig höra att vi har för mycket slagsida åt höger och att vi bara är ett par egoistiska libertarianer hela bunten, jada-jada-jada…
can’t please everybody all the time…
Jag skulle kunna tänka mig att vara medlem i piratpartiet och vara aktiv. Jag är en STARK debattör för yttrandefrihet och integritet.
Problemet är att partiet hela tiden skall associeras med vänsterpartiet. Jag delar mycket få av vänsterpartiets åsikter och vill inte snärja mig i någon form av ideologisk dilemma här.
F.ö. så är jag bakom partiet 100%.
Det är inte det att jag har något emot vänsterpartister, det är bara det att jag har problem att föra en vettig dialog med emotionellt instabila individer som är styrda av känslor istället för logik.
Hej!
Jag undrar om seminariet kommer att spelas in, visas i media eller dokumenteras på något sätt. vill gärna komma men har fått förhinder.
/ Felix Hvit